Nobel-drømmen brast for Hagen

STORTINGET (TV 2): Carl I. Hagen tapte slaget om en plass i Nobelkomiteen. Men nederlaget kom ikke overraskende på ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hagen tapte kampen om en plass i Nobelkomiteen. Han fikk 16 stemmer, mens Berit Reiss-Andersen ble valgt til komiteen med 86 stemmer.

Carl I. Hagen innså imidlertid at slaget var tapt allerede før avstemningen fant sted i formiddag.

– Har du noen tro på at du blir valgt?

– Nei, vi vet jo hva som kommer til å skje. De bryter Stortingsforretningsorden og er desperate for å hindre at jeg får en plass i Nobelkomiteen. Jeg synes ikke noe særlig om det, sa Hagen til TV 2 på vei inn til tilhørerplass i stortingssalen klokken 10.

Fremskrittspartiet fastholdt at Carl I. Hagen var valgbar og deres kandidat, mens flertallet på Stortinget ville stoppe Hagen.

– Jeg er ydmyk og takknemlig for at de står fast på mitt kandidatur, sa Hagen til TV 2 før voteringen.

– Makta rår

Hvorfor flertallet mener han ikke er valgbar, kan ikke Hagen selv forstå.

– Hvorfor de tenker det er så fælt å ha Hagen i Nobelkomiteen, begriper ikke jeg. Jeg må jo være mye verre enn jeg selv har trodd, sier han.

Men han aksepterer at han er en omstridt politiker, som både er elsket og hatet av mange. Han er tydelig på at når det legges så stor vekt på at han ikke skal inn i Nobelkomiteen, skulle det bare mangle at de ikke lykkes.

– Makta rår. Man setter Forretningsorden til side og endrer spillereglene etter at spillet er i gang. At en vararepresentant ikke kan velges har aldri blitt nevnt før mitt navn kom som kandidat, sier Hagen.

Han tror han kunne bidratt til å sette søkelys på komiteen og arbeidet som gjøres der. Nå er han glad denne debatten går mot slutten.

– Det har vært slitsomt, også psykisk, sier han.

Ønsker kun to

Fredag fikk Nobel-dramaet sin foreløpige slutt da Stortinget behandlet innstillingen fra valgkomiteen.

Som TV 2 fortalte tirsdag mener et flertall i valgkomiteen at det kun skal velges to og ikke tre medlemmer til komiteen. Slik vil de blokkere Frps mulighet til å få stemt over Hagens kandidatur.

Frp skriver i sine merknader til valgkomiteen at det «ikke finnes lovregler som legger hindringer i veien for de kandidater som valgkomiteens flertall eller mindretall ønsker å innstille».

En faktor som kan komplisere avstemningen er at partiet Rødt sent torsdag kveld fremmet forslag på Fredrik Heffermehl som nytt medlem av komiteen.

Kandidatene

Dersom det åpnes for å behandle forslaget, er det et sentralt spørsmål om flertallet på Stortinget kan nekte Frp å kreve behandling også av forslaget om Carl I, Hagens kandidatur.

Dersom flertallet står fast på at det kun skal velges to kandidater blir det Berit Reiss Andersen, som er Arbeiderpartiets kandidat og Anne Enger som er Senterpartiets kandidat. Kristin Clemet er foreslått av Høyre som varamedlem, mens SV har foreslått Inger Skjelbæk Venstre har foreslått jurist Sofie Høgestøl fra Institutt for Menneskerettigheter, som sitt varamedlem.

Dermed vil Høyres kandidat, Kristin Clemet, som var tiltenkt plass som varamedlem, rykker opp til fast plass.