Onsdag ble Donald Trump historisk, da han som første sittende president i USA, anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Han annonserte også at USA vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og gjorde derfor en stor endring i USAs håndtering av situasjonen i Midt-Østen.

Etter den svært kontroversielle kunngjøringen har situasjonen på Vestbredden vært spent spent.

Torsdag var det voldsomme opptøyer på Vestbredden, og den israelske hæren åpent ild mot to posisjoner på Gazastripen. Minst 31 mennesker ble såret.

Maskerte, væpnede menn fra Hamas deltar i en demonstrasjon i Beit Hanoun på Gazastripen. De demonstrerer mot USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad
Maskerte, væpnede menn fra Hamas deltar i en demonstrasjon i Beit Hanoun på Gazastripen. De demonstrerer mot USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad Foto: Khalil Hamra / AP

Fredag

Helt siden Trumps kunngjøring onsdag har islamistgruppen Hamas, som vant det siste valget i de palestinske områdene i 2006, oppfordret til opprør.

Leder Ismail Haniya raser mot Trump, og vil at palestinere skal demonstrere i tre dager.

– En krigserklæring mot palestinere, sa Haniya torsdag.

Nå vil Hamas at opptøyene skal eskalere og varsler at fredag blir «vredens dag», skriver Reuters.

– Det blir en dag med sinne, og begynnelsen på en bred bevegelse som gjør opprør for å sikre Jerusalems frihet, sier Haniya.

Gruppen maner til demonstrasjoner flere steder, og til å fravike fredelig innsats. Fredag er det derfor ventet sammenstøt og protester i nærheten av de områdene kontrollert av Israel nær Vestbredden og på grensen til Gazastripen.

Den tradisjonelle fredagsbønnen i Al Aqsa-moskeen i Jerusalem kan også bli åsted for opptøyer.

Både islamistgruppen Hamas og gruppen Fatah har bedt sine demonstranter om å være synlige ved kjente landemerker, hvor israelske styrker holder vakt.

Torsdag brant demonstrantene både israelske og amerikanske flagg i gatene, samt bilder av Trump, skriver Washington Post.

UD: – Ustabilt

Det norske utenriksdepartementet endret torsdag sin reiseinformasjon for nordmenn som reiser til både Israel og Palestina. På deres sider advares det mot spontane demonstrasjoner og tilfeldig vold.

– Sikkerhets- og beredskapsnivået er høynet i Israel og Palestina, og situasjonen er ustabil og omskiftelig, sa pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD til TV 2 torsdag.

Donald Trump sin offentlige støtte til at Jerusalem er Israels hovedstad kan få konsekvenser langt utover Trumps tid som president.

FN fordømte Israels annektering av Øst-Jerusalem i 1967, som etter sin delingsplan i 1947 bestemte at byen skulle være et internasjonalt område, kontrollert av FN.

Derfor er Jerusalem omstridt:

  • Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.
  • Planen ble aldri satt ut i livet. Etter krigen i 1948 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem, og Jordan som tok kontroll i øst.
  • Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.
  • Jerusalems gamleby med Haram al-Sharif, stedet jødene omtaler som Tempelhøyden, ligger i Øst-Jerusalem.
  • Jordan har i henhold til Oslo-avtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, og jøder har ikke lov til å be der.
  • Jøder ber ved Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes for å være en del av støttemuren som gikk rundt høyden da tempelet stol der.

Kilde: NTB