MÅLMASKIN: Veronica Kristiansen har vært veldig målfarlig for FC Midtjylland i høst.
MÅLMASKIN: Veronica Kristiansen har vært veldig målfarlig for FC Midtjylland i høst. Foto: Ruud, Vidar

Det er duket for en duell mellom to av verdens mest målfarlige spillere

Men det er ikke Nora Mørk som er Norges målmaskin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan Tsjekkia lage trøbbel for Norge?

Neppe!

Det er lite trolig at de er i stand til å gi Thorir Hergeirssons utvalgte noe mer motstand enn Ungarn, Argentina eller Polen har gitt.

For mens de andre medaljekandidatene har haltet litt så langt i VM, så har Norge feiet all motstand av banen.

Veronica Kristiansen knotet litt med skuddene i de to første kampene, men mot Polen var hun tilbake på det nivået vi ønsker å se "Vicky" på.

Det er det nivået som har gjort at hun er toppscorer i den danske ligaen og bare har en spiller foran seg på toppscorerlisten i Champions League.

Men den spilleren som er foran henne, er tsjekkisk.

For mens Kristiansen scorer mest i Danmark, og nest mest i Europa. Så har Iveta Luzumova scoret flest i Champions League, mens hun er nummer to på toppscorerlisten i Bundesliga. Bare Angie Geschke er foran henne.

28-åringen har vært sentral i tyske Thüringers fremganger de siste årene, men har vært sørgelig alene for Tsjekkia.

Hun scoret sju av målene da Polen ble beseiret, og langt på vei sendte Tsjekkia til en kvartfinale i VM.

Det er altså duket for en skikkelig toppscorerduell. En kamp mellom de to mest målfarlige spillerne i verden i øyeblikket. Selv om de begge er beskjedent plassert på toppscorerlisten i VM så langt.

Luzumova har scoret 20 mål på sine tre første kamper, og er sju mål bak VMs toppscorer Jovanka Radicevic. Men da skal det nevnes at Radicevic allerede har spilt sin fjerde kamp i VM.

Den som hadde scoret flest etter tre kamper var slovenske Ana Gros med sine 26 mål.

Det er for øvrig Nora Mørk som er Norges mestscorende så langt i VM, med 15 scoringer.

For Norge er ingen enmannshær. Norge scorer fra alle posisjoner - i hver kamp.

Det er interessant å se hvordan Norge nå har et mye større fokus på å få kantspillerne med i spillet.

Der de norske sidebackene har hatt tradisjon for å gå innover i midten hele tiden, så utfordrer de nå nesten like mye utover som innover. Til stor glede for Camilla Herrem, Sanna Solberg, Stine Skogrand og Marit Røsberg Jacobsen.

Tiden da kantspillerne stort sett var til pynt i etablert angrep er forbi.

Tidligere Larvik-trener Kristjan Haldorsson skal ha uttalt følgende etter et mesterskap der Kristine Duvholt knapt fikk et utspill;

- Kristine har sett mer av ræva til Tonje Sagstuen enn mannen hennes den siste måneden…

Og det var ofte sånn. Sidebackene angrep innover i banen. De gikk først og fremst for egen sjanse. Kantspillerne scoret målene sine i kontrafasen, og fikk de en sjelden gang et utspill i etablert angrep, så ble de så overrasket at det ofte ble bom.

Nå er det en annen tid. Så langt i VM har Norge hatt 26 avslutninger fra kant i etablert angrep. Til sammenligning hadde man totalt 45 kantavslutninger på hele EM i 2010.

For nå er Norges grunnspill lagt opp til at spillet skal brettes ut. Sidebackene skal dra motstandernes forsvar fra hverandre. Det gir igjen mye større rom i midten.

Denne nye dimensjonen i Norges angrepsspill kommer til å komme godt med senere i mesterskapet. For nå er det ikke bare å tette mot midten og passe på Heidi Løke for å stoppe Norge.

Det vil Tsjekkia få merke. God kamp!