SKRYT TIL ØSTFOLD: Bent Høie mener det er grunn til å øke den nasjonale innsatsen mot forsriving av vanedannende medisiner Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKRYT TIL ØSTFOLD: Bent Høie mener det er grunn til å øke den nasjonale innsatsen mot forsriving av vanedannende medisiner Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Høie ønsker å innføre ny «pillemetode» i hele landet

Helseminister Bent Høie støtter forslaget om at fastlegene bør kurses mer om vanedannende medisiner. Målet er å unngå at brukere blir avhengig.

Hvert år må mange nordmenn ha hjelp til å slutte med medisiner de får fra fastlegen sin. Såkalte vanedannende medisiner er til svært god hjelp over en kort periode, men det er en grunn til at de er reseptbelagte: De skal bare tas i samråd med legen fordi kroppen kan bli avhengig.

Som TV 2 har fortalt har bruken av vanedannende medisiner gått ned i Østfold etter at assisterende fylkeslege tok grep. Hun samlet fastlegene i fire kommuner, ga dem et kurs og et såkalt egenmeldingstilsyn der de måtte rapportere om egne rutiner. I tillegg måtte de gå igjennom et skjema sammen med pasienter som får forskrevet vanedannende medisiner.

Resultatene fra reseptregistret viser en nedgang i både antall pasienter og mengde.

– Det viser en markant nedgang i de fire kommunene som har hatt tilsynet, forklarer assisterende fylkeslege Mette Kristine Hjermann.

Hele landet

Nå vil helseminister Bent Høie ha metoden ut i hele landet.

– Ja, vi bruker jo en lignende metode for å få en mer riktig bruk av antibiotika, og det ser vi jo at har effekt, sier han til TV 2. Han sier også at det allerede er fokus blant fastlegene om vanedannende medisiner.

Fastlegene fikk tidligere i år et såkalt e-læringskurs for å få mer kunnskap om medisiner ment for kortvarig bruk. Kurset tar 4-7 timer og gjøres på egenhånd med video-eksempler.

– Vi ser jo heldigvis at bruken av vanedannende medisin har flatet ut, men det å bruke direkte oppfølging av fastlegene er et tema som vi ønsker å ta opp i samråd med KS og legeforeningen, sier han.

Han er usikker på om arbeidet gjøres best av fylkeslegen eller om det er andre som skal ta seg av informasjonsrollen.

Lederen i Norsk forening for allmennmedisin sa tidligere denne uken at han ønsker et nasjonalt kompetansesenter.

Stort samfunnsproblem

Også Helsetilsynets direktør er positiv til å gjøre en landsomfattende tiltak etter samme modell som Hjermann har satt i gang i Østfold.

– Det at man har har satt i gang to statlige virkemidler, tilsyn sammen med råd og veiledning, det er veldig bra. Feil bruk av vanedannende medisiner er et stort helsemessig og samfunnsmessig problem, sier Jan Fredrik Andresen.

Han mener det absolutt er grunn til å stole på fastlegene, men at det er grunn til å holde et sterkt fokus på bruken. Han tror det er et overforbruk i dag.

– Dette synes vi at fylkesmennene landet rundt bør vurdere å ta i bruk. Vi har også erfaring med at andre som har gjort lignende tiltak tidligere, har sett at dette er potent. Dette bør være en prioritert oppgave, sier han.

Det er opp til fylkeslegene selv om de ønsker å utføre slikt egenmeldingstilsyn, men Andersen kan anbefale det.

Ville slutte

Anne Mette Simensen (48) stod tidligere denne uken fram om sitt pillemisbruk for å øke bevisstheten om at avhengighet av piller man får fra fastlegen.

Etter rygg- og nakkeoperasjon fikk hun Rivotril, en sterkt beroligende og vanedannende medisin. Hun hadde drevet mye med idrett, og følte etterhvert at hun begynte å bli i god form, men klarte ikke å slutte da hun prøvde.

– Da fikk jeg jo sånne spenninger i kroppen at jeg tenkte at jeg trengte disse medisinene. I ettertid har jeg jo skjønt at spenningene i kroppen var abstinenser, sier hun.

De vanligste vanedannende medisinene

Norske brukere i 2015:

  • 135 000 personer fikk beroligende medikamenter (Sobril,Rivotril)
  • 298 000 personer brukte sovemedisin (Imovane, Zopiklone, Zopitin)
  • 570 000 nordmenn brukte sterkt vanedannende smertestillende tabletter. (Kodein-paracetamol, Altermol, , Paralgin forte/major, Paramax Comp, Pinex forte, Trampalgin Tramadol, Nobligan, Tramagetic)

Disse medisinene er effektive og ment for kortvarig bruk. Ved bruk over lang tid, kan de være avhengighetsskapende.

Kilde: reseptregistret/Legeforeningen

Større doser

Isteden for å slutte ba hun derfor legen sin om større doser – og fikk det. Hun innrømmer at hun ba fastlegen om det selv.

– Jeg må jo si at på slutten gjorde jeg jo det. Jeg var en pillemisbruker! Man blir avhengig, men man ser det ikke selv.

AVHENGIG: Her er noen av pillene Anne Mette og datteren kastet etter besøket hos psykiateren som satte i gang nedtrapping.
AVHENGIG: Her er noen av pillene Anne Mette og datteren kastet etter besøket hos psykiateren som satte i gang nedtrapping. Foto: Privat

Da hadde kroppen blitt vant med virkestoffene i Rivotril gjennom ti års bruk. Uten medisiner kom abstinensene, og virkningen uteble hvis ikke dosene økte.

– Jeg måtte forsikre meg om at jeg hadde med meg piller uansett hvor jeg var. Dosen min økte ganske kraftig de siste fire-fem årene.

Hun innser i dag at fastlegen er den som burde ha satt en stopper for misbruket for lenge siden. Hun har nå klaget fastlegen inn for fylkesmannen for å at de skal vurdere om forskrivningen av medisiner var forsvarlig. Selv om han var der da hun ba om hjelp, skulle Anne Mette ønske at han var mindre «grei».

– Ja, jeg tenker jo at hvis legen tar seg litt mer tid til hver enkelt pasient så kunne vi unnvært det her. Da burde han sagt «jeg skriver ikke ut mer. Vi må få noen andre inn her som ser på det. Nå er det slutt.»

– Man kan ikke være venn med en pasient, være «real» og skrive ut vanedannende medisiner. Det gavner ingen, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med fastlegen via fylkesmannen i Østfold. Han mener det er uheldig og urettferdig at Helsetilsynet har startet tilsynssak, og sier den aktuelle pasienten er den eneste som han noen gang har skrevet ut Rivotril til på den indikasjonen. «Dette var et unikum i en meget unik situajon», skriver han.