Frp fastholder at Hagen er valgbar som Nobel-kandidat

STORTINGET (TV 2): – Jeg er ydmyk og takknemlig for at de står fast på mitt kandidatur, sier Hagen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er ikke overrasket over at flertallet på Stortinget vil forsøke å hindre ham fra å bli valgt, men mener Stortinget må få muligheten til å stemme ham inn dersom et parti foreslår ham.

– At det skal voteres over mitt kandidatur som et eget valg og om en representant krever det så skal det være skriftlig valg, sier Hagen.

Torsdag fastholdt Frps stortingsgruppe at Hagen er deres kandidat under fredagens valg til Nobelkomiteen.

– Carl I. Hagen skal fortsette å være vår kandidat. Det er vår innstilling til valgkomiteen, og vi ønsker at Stortinget voterer over vårt forslag til Nobelkomiteen, sier Hans Andreas Limi, parlamentartisk leder i Frp til TV 2.

Torsdag klokken 11 gikk fristen for å legge inn forslag på kandidater til Nobelkomiteen ut, og Fremskrittspartiets stortingsgruppe står fast på at Carl I. Hagen er valgbar.

– Dette er Frps innspill til valgkomiteen, og vi stiller opp på stortingsmøtet i morgen med håp om at han blir valgt, sier Limi.

Men stortingsflertallet er uenig.

– Det er svært lite sannsynlig at han kommer til å bli valgt som medlem av Nobelkomiteen. Det er et overveldende flertall som legger opp et løp der det ikke er resultatet, sier stortingspresident Olemic Thommessen til TV 2.

– Ydmyk og takknemlig

Carl I. Hagen sier han er takknemlig og ydmyk.

– Jeg er ydmyk og takknemlig for at gruppen står fast på mitt kandidatur, og det er klart at man skal følge de regler og formaliteter som gjelder. Det er jo det jeg forventer at Stortinget nå gjør, sier han til TV 2.

Han utdyper dette på følgende måte:

– At det skal voteres over mitt kandidatur som et eget valg. Og at hvis det er en som krever skriftlig valg, så skal det være skriftlig valg, fortsetter han.

Se hele intervjuet i vinduet over.

Vil blokkere

Som TV 2 fortalte tirsdag mener et flertall i valgkomiteen at det kun skal velges to og ikke tre medlemmer til komiteen. Slik vil de blokkere Frps mulighet til å få stemt over Hagens kandidatur.

Frp skriver i sine merknader til valgkomiteen at det «ikke finnes lovregler som legger hindringer i veien for de kandidater som valgkomiteens flertall eller mindretall ønsker å innstille».

Partiet skriver at det har vært debatter, men aldri noe vedtak som hindrer et parti fra å kunne fremme forslag på en valgt stortingsrepresentant.

Dersom flertallet står fast på at det kun skal velges to kandidater blir det Berit Reiss Andersen, som er Arbeiderpartiets kandidat og Anne Enger som er Senterpartiets kandidat. Kristin Clemet er foreslått av Høyre som varamedlem, mens SV har foreslått Inger Skjelbæk Venstre har foreslått jurist Sofie Høgestøl fra Institutt for Menneskerettigheter, som sitt varamedlem.

Dermed vil Høyres kandidat, Kristin Clemet, som var tiltenkt plass som varamedlem, rykker opp til fast plass.