Norske Thea (20) ser skogbrannen fra skolen – har ikke noe sted å dra

Tre norske jenter sitter våkne mens flammer herjer og mange venner allerede har evakuert

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre norske jentene, Thea Holtlund Jacobsen, Kaia Maudal og Ina Svanes, går alle tre på California Lutheran University i Thousand Oaks like nord for Los Angeles.

De tre 20-åringene vet ennå ikke om de blir nødt til å evakuere fra brannene som herjer i området.

Våker

Når TV 2 snakker med Thea er klokken passert to om natten. Hun forteller de er våkne, og såpass urolige at de ikke forventer at det blir mye søvn denne natten.

– Det er en større skogbrann i områdene rundt skolen vi går på. Vi ble litt forundret da vi hørte av amerikanske venner at alle offentlige skoler er stengt, for vi har fått beskjed fra vår skole at den ville holde åpent, sier Thea.

Begrunnelsen var at luftkvaliteten var god nok, men Thea sier det er mye røyklukt, og de ser flammer i bakken bak skolen.

Thea Holtlund Jacobsen, Kaia Maudal og Ina Svanes er alle 20 år og har bodd i california siden august. Foto: Privat
Thea Holtlund Jacobsen, Kaia Maudal og Ina Svanes er alle 20 år og har bodd i california siden august. Foto: Privat

– Flammene blir stadig større. Vi tok en kjøretur rundt i nærheten, og så flere branner, sier hun. Hun sier også at mange får plager av røyken og at det lukter bål av alle klærne de har.

Lite informasjon

Jentene har amerikanske venner som spør om de er klare for å evakuere.

– Vi hadde ikke tenkt på det. Vi er fra Norge og forventer kanskje at man får beskjed om hva vi skal gjøre. Men nå har vi i alle fall pakket noe, og gjort oss klare hvis vi må dra, sier hun.

De har ikke fått noen beskjed fra skolen eller myndigheter hvor de eventuelt skal dra.

– Vi har noen gode amerikanske venner som har sagt vi har sagt vi kan bli med dem hvis vi skal evakueres. Og vi regner med vi får beskjed hvis det blir prekært.

SYKEHUS BRANT NED: Brannen feide gjennom Vista del Mar Hospital i Ventura onsdag / AFP PHOTO / Mark RALSTON
SYKEHUS BRANT NED: Brannen feide gjennom Vista del Mar Hospital i Ventura onsdag / AFP PHOTO / Mark RALSTON Foto: Mark Ralston

– Flere av våre venner har familier med hus som har brent ned, og 20.000 har blitt bedt om å forlate husene sine i Thousand Oaks.

230.000 evakuerte

Det er sterk vind i natt. og flammene sprer seg fort. Totalt har over 230.000 mennesker flyktet fra sine hjem i Los Angeles-regionen i California.

I Bel-Air, der styrtrike kjendiser som Beyoncé, Elon Musk og Rupert Murdoch bor, kjemper brannmannskaper nå på sprengt for å hindre at storslåtte palass i hundremillionersklassen blir flammenes rov.

Myndighetene har sendt ut en såkalt purpur-advarsel, noe som aldri har skjedd tidligere.

Kraftig vind

Vindkast på over 35 sekundmeter gjør slukkingen svært vanskelig, og brannene har de siste dagene lagt et over 320 kvadratkilometer stort område i aske.

– Det blåser svært kraftig fra nordøst til sørvest, noe som har fått brannene til å blusse opp, sier Los Angeles' borgermester Eric Garcetti.

Politiet går nå fra dør til dør i boligområdene som trues, og kjører i tillegg rundt med høyttalere for å oppfordre folk til å flykte.

I faresonen

Getty Center, et anerkjent kunstmuseum, er også i faresonen, og det samme er det velstående boligområdet som ligger mellom Mulholland Drive og Sunset Boulevard.

Prestisjefylte University of California ligger også i nærheten av området som nå herjes av brann, og flere av studentene brukte onsdag munnbind for å beskytte seg mot røyken.

Minst 4000 brannmannskaper er satt inn i slukkingen, og Californias guvernør Jerry Brown har innført unntakstilstand.