Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Trump er villig til å risikere et blodbad

– Har Donald Trump åpnet helvetes porter, spør TV 2s Fredrik Græsvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, det hevder Hamas, den religiøse gruppen som har kontroll over Gazastripen. Med det er de på linje med palestinernes president, Mahmoud Abbas, som sier at israelerne og palestinerne nå skyves ut i en krig som aldri vil ende.

Hvor ille det blir, vet ingen. Slik er det alltid når det gjelder Midtøsten. Da USAs president Donald Trump bestemte seg for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, brøt han med sine forgjengeres politikk.

TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.
TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

Trump er villig til å risikere et blodbad for å oppfylle et valgløfte.

Ut over først og fremst å være en symbolsk handling som kan antenne et nytt palestinsk opprør, er det vanskelig å se noe fornuftig formål med handlingen.

Gjennom valgkampen før han ble valgt i november i fjor, fridde presidenten gjentatte ganger til konservative kristne og amerikanske jøder. Grupper som er motstandere mot en to-statsløsning og i årevis har krevd større støtte til Israel. De forventer at Trump står ved sine løfter.

Med sin visepresident og Israel-venn Mike Pence smilende i bakgrunnen forsøkte Trump å overbevise verden om at USA fortsatt er for en to-statsløsning og ønsker at palestinere og israelere skal sette seg til forhandlingsbordet for å gjenoppta en fredsprosess som er så død og begravet som en fredsprosess kan bli.

De palestinske reaksjonene er ikke overraskende. I Osloavtalen som ble undertegnet mellom partene i 1993 stod det tydelig at det måtte forhandles om Jerusalems fremtidige status. Det ligger i kortene at palestinerne ikke kan akseptere en fredsavtale uten at de får tilbake hele eller store deler av Øst-Jerusalem som Israel okkuperte i 1967.

Joda. Jerusalem er Israels hovedstad. Det er det ingen andre som kan avgjøre. Det er der nasjonalforsamlingen og de fleste regjeringskontene er plassert. Men fordi store deler av byen, inkludert områdene som huser hellighetene Al Aksa-moskeen, Klippedomen og Klagemuren er okkupert av israelerne, har det internasjonale samfunnet nektet å anerkjenne byen som Israels hovedstad. Det har alltid plaget israelske ledere.

I 1995 vedtok den amerikanske kongressen at ambassaden skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem. Vedtaket står fortsatt, men blir ikke gjennomført så lenge presidenten blokkerer det. Hver sjette måned har presidentene Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og til nå Donald Trump signert en ordre om å blokkere vedtaket om flytting. Nå sier Trump at han vil akseptere avgjørelsen fra 1995 en gang i fremtiden. Han har gitt ordre om å sette i gang forberedelsene for å flytte ambassaden. Selve flyttingen velger han å utsette en stund til.

Så hva skjer nå? Vil Trumps provokasjon overfor palestinerne utløse en ny intifada – et palestinsk opprør. Kanskje. Vil mennesker dø som følge av avgjørelsen? Ganske sikkert. President Trump påstår at USA fortsatt ønsker at palestinerne skal få sin egen stat, og er villig til å hjelpe partene med å komme frem til en endelig fredsavtale. Men ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad har Donald Trump plassert USA på sidelinjen. Palestinernes tillit har han ikke.