ENDRET RUTE: Singapore Airlines endret flygebanen til sin rute mellom Los Angeles og Seoul. FOTO: AFP PHOTO / REMY GABALDA
ENDRET RUTE: Singapore Airlines endret flygebanen til sin rute mellom Los Angeles og Seoul. FOTO: AFP PHOTO / REMY GABALDA

Nord-Koreas missiler tvang flyselskap til å endre rute

Flere piloter så lysglimt da Nord-Korea gjennomførte missiltest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke gjennomførte Nord-Korea en test av det interkontinentale missilet Hwasong-15, noe som ikke uventet har skapt sterke reaksjoner.

Nord-Korea hevder at raketten ikke bare kan nå hele det amerikanske fastlandet, men også at Hwasong-15 har evnen til å bære tunge atomvåpen.

Nå sier også flere passasjerflypiloter at de observerte det som kan ha vært missilet, skriver blant annet storavisen The New York Times.

Så lysglimt

Besetningen på flyselskapet Cathay Pacific sin rute 893 fra San Francisco til Hong Kong mener de så missilet da det kom gjennom tilbake til atmosfæren. I tillegg beskriver pilotene på to Korean Air-flyvninger lysglimt, som de går ut fra at var missilet på grunn av tidspunktet observasjonene ble gjort.

The New York Times skriver at mange av det lukkede landets missiler har havnet utenfor nordkoreansk luftrom og i nærheten av områder som trafikkeres av passasjerfly. Regimet har i flere år gjennomført prøveoppskytingene uten å varsle om dette på forhånd.

De ballistiske missilene er ikke laget for å brukes mot fly, men kan likevel utgjøre en trussel.

– Det er noe å være bekymret for, sier Peter Harbison, leder for luftfartskonsulentbyrået CAPA, til avisen. Han presiserer imidlertid at det er liten sannsynlighet for at missilene skal føre til skade på sivile fly.

Endret ruten

Minst ett flyselskap har endret sine ruter på grunn av Nord-Koreas missiltester.

Onsdag opplyser en talsperson for Singapore Airlines til CNN at selskapet endret sin daglige flyrute mellom Los Angeles og Sør-Koreas hovedstad Seoul etter en oppskytning i juli.

Ifølge selskapet går ikke flyene i nærheten av missilbanen på grunn av ruteendringen, som ble gjort for å unngå den nordlige delen av havet mellom Koreahalvøya og Japan.

CNNs flysikkerhetsekspert, David Soucie, anslår at sannsynligheten for at et fly skal bli truffet av et missil ved en tilfeldighet er 1 til én milliard.