Trump: – Jerusalem er Israels hovedstad

USAs president har som landets første president offisielt anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad. Trump har også beordret flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 19.00 norsk tid kunngjorde Donald Trump at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Jeg har besluttet at det er tid for offisielt å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, sa Trump.

– Israel er en suveren stat og har rett til å bestemme hva som er landets egen hovedstad. Dette er et nødvendig steg for å oppnå varig fred, sa USAs president.

Trump informerte også om at han har beordret at flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem skal iverksettes.

– Ambassaden vil bli en betydelig hyllest til fred, hevdet Trump i talen.

Like etter klokken 17.30 norsk tid twitret den offisielle kontoen til Det hvite hus at Donald Trump ville annonsere en stor kunngjøring om Jerusalem.

– I dag anerkjenner vi endelig det åpenbare, at Jerusalem er Israels hovedstad, sa Trump.

Etter Trumps tale gikk Israels statsminister Benjamin Nethanyahu ut og støttet presidentens argumentasjon.

– Det blir ingen fred uten at det inkluderer Jerusalem som Israels hovedstad, sa han ifølge den israelske avisen Haaretz.

Netanyahu: – Dette er historisk

– I dag leverer jeg

Trump sa videre at mislykkede strategier for å oppnå fred mellom Israel og palestinerne har vært et argument for å endre taktikk.

– Etter mer enn to tiår er vi ikke nærmere noen varig fredsavtale mellom Israel og Palestina. Det vil være feil å tro at å gjenta det samme vil føre til et annet eller bedre resultat, og derfor anerkjenner jeg offisielt Jerusalem som Israels hovedstad. Mens tidligere presidenter har gjort dette til valgkamp-lovnader, har de mislyktes med å levere. I dag leverer jeg, sa Trump.

**Se talen i videovinduet øverst i artikkelen.**

Anerkjennelse er et brudd med etablert amerikansk og internasjonal politikk. Jerusalems status anses av de fleste for å være et spørsmål som må avgjøres i forhandlinger mellom israelerne og palestinerne.

Palestinerne er rasende over planene og har varslet «tre dager med raseri».

– Dette er et åpenlyst angrep på palestinske, arabiske og islamske rettigheter i Jerusalem, sier en talsmann for Hamas, Fawzi Barhoum, på Gazastripen.

Massive advarsler

Jerusalem er i dag delt. Vest-Jerusalem er israelsk, mens Øst-Jerusalem regnes som en del av de palestinske områdene, og flere internasjonale ledere advarte før talen Trump på det sterkeste Trump mot å gjøre det han onsdag kveld gjorde.

– Det er jo katastrofalt. Det kan komme til å føre til kjempestore konsekvenser og uro. Men nå snakkes det om andre løsninger, så la oss se hva Trump sier først, sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström tirsdag.

Tyrkia truet tirsdag med å bryte diplomatiske forbindelser med Israel om Jerusalem ble anerkjent som hovedstad av USA.

– Dette vil være en stor feil. Det vil skape kaos i regionen, ikke stabilitet og fred. Ikke bare den muslimske verden, men hele verden er imot det, sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Pave Frans er også blant dem som ba Trump om å snu. Han understreket at Jerusalem er et unikt og hellig sted både for kristne, jøder og muslimer.

– Jeg ber Herren om at denne identiteten blir bevart og styrket til gode for både Det hellige land, Midtøsten og hele verden, sier paven.

Splittelse blant jøder og isralere

Også blant israelere er det ulike syn på om en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem er til det gode eller vil ødelegge fredsprosessen.

I en kronikk i den liberale israelske avisen Haaretz, skriver israeleren Jeremy Ben-Ami, som er grunnleggeren av den pro-israelsk fredsbevegelse J Street, at Donald Trump vil kunne skape en katastrofe i Midt-Østen.

– Konsekvensene kan bli alvorlige. Det kan komme til vold i Jerusalem, de okkuperte territoriene, og til og med i den utvidede arabiske og muslimske verden. Det vil kunne puste nytt liv i terroristorganisasjoner som IS og al-Qaida, skriver Ben-Ami.

Ifølge Haaretz støtter bare 20 prosent av amerikanske jøder en flytting av USAs ambassade til Jerusalem.

Okkupert i 50 år

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener at USAs anerkjennelse er et uttrykk for at Israel har en historisk rett på Jerusalem som sin hovedstad.

– Våre historiske og nasjonale rettigheter blir uttrykt hver dag, men spesielt i dag, uttalte Netanyahu i en video som er lagt ut på Facebook, ifølge NTB.

Både EU, Storbritannia, Frankrike og Norge understreker at Jerusalems status er noe Israel og Palestina må forhandle om.

– Det er en unison tilbakemelding fra det internasjonale samfunnet – også fra land i Midtøsten som har vært allierte med USA. Dette er ikke et bidrag til en fredsprosess, og det vil være et brudd med den internasjonale linjen som er blitt ført, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

(NTB/TV 2)