SKUTT OG DREPT I 2010: På bildet jubler Lorenzen Wright etter en dunk mot Phoenix Suns i 2004. Seks år senere ble han drept. Nå har politiet endelig siktet noen for drapet.
SKUTT OG DREPT I 2010: På bildet jubler Lorenzen Wright etter en dunk mot Phoenix Suns i 2004. Seks år senere ble han drept. Nå har politiet endelig siktet noen for drapet. Foto: AP Photo/Matthew Craig

Stjernen ble skutt minst ni ganger - mer enn sju år senere kan drapsgåten være løst

«Goddamn!» var det siste Lorenzen Wright sa. På telefonopptaket fulgte gjentatte skudd. Nå, mer enn sju år senere, har politiet endelig fått et gjennombrudd i jakten på drapsmennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. juli 2010 ble den tidligere NBA-spilleren Lorenzen Wright skutt og drept, bare 34 år gammel. Det var bare ett år siden han la opp som basketballspiller.

I årevis har dødsfallet vært et mysterium, men mer enn sju år etter hans død har politiet endelig gjort et stort gjennombrudd.

Tirsdag ble en mann arrestert for drapet, etter at drapsvåpenet ble funnet tidligere i år.

«Goddamn!»
To skudd høres. «Goddamn!» sier en mannsstemme fylt med skrekk.

«Hallo? Hallo? Kan du høre meg?» spør 911-operatøren i Germantown, Tennessee.

Flere skudd følger. Minst ni i tallet. De ble sannsynligvis avfyrt fra minst to våpen. Wright ble truffet både i hodet og brystet. Døden inntraff innen sekunder.

Linjen ble brutt, og ingen svarte når det ble ringt tilbake.

Operatøren som mottok nødsamtalen gjorde så en skjebnesvanger og uforståelig feil.

Ingen ble informert om samtalen, fordi operatøren i Germantown ikke fikk bekreftet om det skjedde innenfor deres jurisdiksjon. Ingen patruljebiler ble sendt ut. Politiet i Memphis ble ikke varslet. Og overordnede ble ikke varslet. Ikke før åtte dager senere.

Det var en feil som både hindret politietterforskningen, og som senere gjorde at de måtte betale erstatning til Wrights familie.

Funnet etter ti dager
Det tok ti dager før liket ble funnet. Ingen hadde sett Wright siden han forlot huset til deg ekskona Sherra Wright den 18. juli. Hun fortalte politiet at hun overhørte ham på telefonen, der han sa han skulle «selge noe for 110 000 dollar». Ifølge ekskonen forlot han huset hennes sammen med en person hun ikke kunne identifisere.

Dagen etter ble Wright skutt og drept, og tre dager etter det ble han meldt savnet av sin mor.

Hun var bekymret etter å ha fått null respons når hun ringte og sendte tekstmeldinger.

Da han ble funnet var liket i en forferdelig forfatning. Lorenzen Wright var to meter og elleve centimeter, og han veide over 100 kilo da han spilte i NBA.

På grunn av sommer og varme, regn og åtseletere veide liket bare 26 kilo da det ble funnet. Det gjorde også jobben til politiet vanskeligere.

Tjente over 455 millioner
Lorenzen Wright spilte tilsammen nesten 800 NBA-kamper for Los Angeles Clippers, Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies, Sacramento Kings og Cleveland Cavaliers.

Han tjente mer enn 55 millioner dollar i løpet av sin karriere. Etter dagens kurs tilsvarer det over 455 millioner kroner.

Det skulle man tro ville gi et solid fundament, men i likhet med mange andre idrettsstjerner som tjente mye i ung alder, gikk det ikke lang tid før det sa stopp etter karriereslutt.

I 2010 var det bare ett år siden han ga seg, men likevel mistet han sitt hjem verdt millioner av dollar i Atlanta. Han mistet også en annen bolig i en forstad til Memphis.

I tillegg har en FBI-rapport vist forbindelser til tvilsomme folk i narkotikamiljøet.

Mistet datteren
På hjemmebane var det heller ikke rosenrødt. Lorenzen og Sherra Wright var unge da de giftet seg, og det var langt fra enkelt for de to.

I 2003 døde deres elleve måneder gamle datter Sierra av krybbedød.

– Jeg tror ikke Lorenzen noen gang kom over det, har Sherra Wright uttalt til SI.

Da han døde hadde Wright seks barn. Fire sønner og to døtre i alderen fire til 16 år.

Men ekteskapet gikk det ikke så bra. De to forlot hverandre, fornyet løftene og forlot hverandre igjen.

Sherra Wright hevder hun ble utsatt for vold i hjemmet og at han var notorisk utro.

I februar 2010 ble de skilt, og han måtte betale 26 000 dollar (215 000 kroner etter dagens kurs) i måneden i barnebidrag. Han havnet med en gang på etterskudd med innbetalingene.

Flere teorier
Etter drapet ble en massiv etterforskning startet, men uten resultater. Sherra Wright ble avhørt og huset ble undersøkt, men det ble aldri tatt ut noen tiltale mot ekskonen.

Det ble hevdet at hun hadde tre millioner dollar i gjeld, og at hun kunne ha økonomiske motiver for å ønske eksmannen død.

Advokaten hennes så seg nødt til å rykke ut i New York Daily News, der han hevdet Lorenzen Wright var blakk da han ble drept.

En annen teori var at han hadde havnet på kant med en kriminell gruppering. Da liket ble funnet hadde Wright fremdeles på seg et gullkjede og en dyr klokke. Det så med andre ord ikke ut til å være snakk om et ran.

– Min personlige mening har hele tiden vært at han skyldte mye penger til feil folk, og at drapet på ham var en klar melding: «Om du skylder oss penger, bør du betale oss. Det spiller ingen rolle hvem du er, eller hvor viktig du er. Og du må betale alt du skylder», sa Buddy Chapman, en tidligere politidirektør i Memphis, til SI i 2015.

At han ble funnet ikke så langt fra flyplassen gjorde at man spekulerte i at det var profesjonelle leiemordere som stod bak drapet.

– Jeg tror grunnen til at vi ikke har fått noen solide tips er at folkene som drepte Lorenzen Wright fløy hit fra hvem vet hvor – Praha, Mexico City, hvor enn – og møtte ham for å hente pengene. Han hadde ikke alle pengene. De drepte ham, kom seg på flyet og dro... Det er noen der ute som vet alt. Og om den personen er fra Memphis, så ville vi fått en telefon på grunn av at det er utlyst en belønning på 21 000 dollar (174 000 kroner), mente Chapman.

Familie og venner avviste slike teorier.

– Jeg hørte aldri noe om narkotika, og jeg var med ham hver dag, sier Rewis Williams.

Gjennombruddet
Noen virkelig fremgang i etterforskningen av drapet var det imidlertid ikke før mer en sju år etter at Lorenzen Wright ble drept.

I november ble det avslørt at et våpen hadde blitt funnet i en innsjø nær Walnut, Mississippi – omtrent 120 kilometer unna Memphis.

Det skulle vise seg at det var et av våpnene som ble brukt under drapet på basketballspilleren. Endelig kom gjennombruddet politiet har ventet på.

Tirsdag ble Billy R. Turner (46) arrestert og siktet for drap. Han sitter nå fengslet, og skal han slippes ut mot kausjon må det betales en million dollar (8,28 millioner kroner).

Etterforskningen er imidlertid pågående, og både statsadvokaten og politiet er klare på at drapet fortsatt ikke er oppklart. Det var som kjent flere våpen som ble brukt, så dersom Billy Turner var en av de som deltok i drapet var han neppe alene.

Kjente den siktede
Ifølge FOX13 Memphis hadde Turner jobbet i Wrights hjem og gjort hagearbeid for ham. I tillegg skal hans mor ha jobbet som barnepike for Wrights familie.

Turner skal ha blitt arrestert og dømt for vold og narkotikasalg på 90-tallet.

Wrights mor, Deborah Marion, har aldri gitt opp, og er overlykkelig at politiet endelig har arrestert en mistenkt.

– Jeg føler alt på en gang. Det er overveldende. Takk, Jesus. Nå kan han hvile i fred, sier hun til FOX 13 Memphis.

Nå gjenstår det å se om etterforskningen vil fortelle hvorfor Lorenzen Wright ble drept, og hvem som eventuelt var Billy Turners medsammensvorne.

Kilder: Wikipedia, Sports Illustrated, ESPN, New York Daily News, FOX13 Memphis