Moren til denne gutten var født uten livmor – fødselslegen gråt av glede

For første gang har en amerikansk kvinne med transplantert livmor født et barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legene ved Baylor University Medical Center i Dallas, Texas, jubler etter den første vellykkede livmortransplantasjonen i USA er et faktum.

En kvinne som har fått transplantert en livmor, har født et barn, og det står bra til med dem begge.

Lege rørt til tårer

– Jeg har tatt mot tusenvis av babyer, og hver eneste en er veldig spennende. Men det var noe med denne fødselen som var så spesiell, sier fødselslege Robert Gunby før han får gråten i halsen og må unnskylde seg.

Se pressekonferansen øverst.

– Beklager, jeg er en følsom person. Det var noe så spesielt med denne, fordi pasienten er så spent, og de er villig til å gå gjennom så mye for å nå drømmen om å få barn. Det er overledende. Så dette var veldig spesielt, sikkert den aller mest spesielle fødselen jeg har vært med på, sier Gunby.

Den nybakte moren er utskrevet fra sykehuset, men barnet må være inne til observasjon en stund til.

Kvinnen som nå har født et barn var født uten livmor. Muligheten for å få transplantert livmor gir helt nye framtidsutsikter for kvinner som er født uten livmor, eller kvinner som har måttet operere bort sin egen livmor på grunn av kreft.

Gir håp til mange kvinner

Livmortransplantasjoner har vært forsket på siden 1999. Selv om begivenheten i Texas var et stor gjennombrudd for amerikanske leger, har det blitt født fem barn av kvinner med transplanterte livmorer i Sverige.

Barnet som ble født i Dallas, spiser og puster normalt, men er på sykehuset til observasjon en stund til. FOTO: Reuters
Barnet som ble født i Dallas, spiser og puster normalt, men er på sykehuset til observasjon en stund til. FOTO: Reuters

Det var Universitssykehuset i Göteborg som sto for den første fødselen fra en transplantert livmor i september i 2014.

Livmordonorer kan enten være døde, eller i live, ifølge de amerikanske forskerne. I Sverige er det brukt donerte livmorer fra levende nære slektninger, som mødre eller søstre. I USA forskes det også på transplantasjon fra anonyme givere som ikke har noen relasjon til mottakeren.

– Dette gir nytt håp til de unge jenter på 14-16 år som har fått beskjed om at de aldri vil være i stand til å bære et barn, sier Colin Koon som var del av legeteamet i Dallas.

Den transplanterte livmoren kan enten fjernes etter et vellykket svangerskap, eller den kan bli værende hvis kvinnen ønsker å bli gravid igjen.