I år er sjansen stor for at
du får noe brukt til jul

En tredjedel av dem under 30 år har gitt bort brukte julegaver. Markedsplasser som Finn og Tise spår bruktbonanza under årets juletrær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julegaver skal handles. Kjøpesenteret har langåpent til 22.00, og du har grepet sjansen til å shoppe før leggetid. Rådvill ser du deg rundt. Idébanken er tom og lommeboka nærmer seg samme tilstand.

Tenk om det fantes andre og enklere måter å skaffe julegaver på?

Spør du menneskene bak Norges største markedsplasser, har de svaret klart: Kjøp brukte julegaver.

Merkeklær, iPhone og Lego

Ser man på hva som søkes mest etter på Finn-torget, er det fristende å si at nordmenn er luksusdyr. I 2017 var merkeklær og -sko fra Marc Jacobs, Mulberry, Ganni og Parajumper på søketoppen, i tillegg til Apple-produkter.

På den ett år gamle gjenbruksappen Tise, som blant andre skuespiller og moteprofil Jenny Skavlan står bak, er ikke brukerne snauere: På søketoppen deres, i kronologisk rekkefølge, finner man Ganni, Acne, Holzweiler, Gucci og Louis Vuitton.

Det er mye å spare om man finner det man søker: En brukt iPhone 6 (32 GB) ligger for tiden rundt på 1.500 kroner på Finn.no, som er over 2.000 kroner billigere enn om man kjøper den ny.

På Tise kan man få en lite brukt Ganni-kjole til 1.800 kroner og dermed spare rundt en tusenlapp.

Det er også mye penger å spare – og tjene – på det Finn har kåret til årets bruktjulegave, nemlig Lego. I 2017 ble hele 15.000 annonser med ulike Lego-produkter lagt ut på Finn, og er dermed det mest populære produktet innen kategorien «Foreldre og barn».

I snitt ligger Lego i fem dager på Finn før det blir solgt. Har du ubrukt Lego liggende i en eske et sted, er det altså mye penger å hente.

Gave med mening

LITE BRUKT: Denne Ganni-kjolen fra fjorårets kolleksjon har kostet rett over 2.500 kroner, men om du tåler at den har blitt brukt et par ganger, kan du nesten spare en tusenlapp.
LITE BRUKT: Denne Ganni-kjolen fra fjorårets kolleksjon har kostet rett over 2.500 kroner, men om du tåler at den har blitt brukt et par ganger, kan du nesten spare en tusenlapp.

Noen rynker på nesa av tanken: Man kan da ikke gi bort ting som noen andre kanskje har eid og brukt i årevis? Og hva med byttemulighet, den forsvinner jo?

Men til gjengjeld kan man spare en god del penger. Ikke minst sparer man miljøet for skadene vi gjør på kloden som en konsekvens av tekstilproduksjon. I tillegg er det unektelig noe fint å gi de gamle skiene eller utebuksene en ny eier om man ikke bruker tingene selv.

– Det å gi en brukt julegave signaliserer jo til mottakeren at «jeg kjenner deg godt og vet at du vil ha akkurat dette». Det blir en gave med en historie og mening som blir ekstra stas å gi bort, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonskontakt i Finn.no.

Hun får støtte av Anna Hognestad i Tise. Skulle man bomme med en brukt julegave er det jo bare å selge den videre eller å gi den til noen andre, poengterer Hognestad.

Åpne for å få brukte ting til jul

Finn.no har fått hjelp av Norstat til å undersøke folks holdninger til brukte julegaver. Den viser at flere enn syv av ti nordmenn mellom 18 og 29 år kunne tenkt seg å kjøpe brukte gaver for å spare miljøet.

50 prosent kunne tenkt seg å kjøpe brukt til jul for å spare penger. Og skal man tro undersøkelsen, har en tredjedel av de spurte under 30 år allerede gitt bort brukte julegaver.

Kristine Eia Kirkholm i Finn.no tror disse tallene viser at terskelen for å gi og få brukte julegaver bare blir lavere og lavere, og at det kan sees på som en motreaksjon til kjøpepresset som følger med jula hvert eneste år.

Tise ser samme tendens blant sine brukere:

– Det er enormt miljøbesparende å kjøpe brukt. Vi ser særlig at tenåringer og unge voksne er mest opptatt av å ønske seg brukte ting til jul. Den bevisstheten lover godt for fremtiden, sier Anna Hognestad i Tise.