GRUET SEG: Kristin Angvik Dahlum gruet seg ofte til jul, og verst var det å ikke vite hvordan moren kom til oppføre seg.
GRUET SEG: Kristin Angvik Dahlum gruet seg ofte til jul, og verst var det å ikke vite hvordan moren kom til oppføre seg. Foto: Kaja Kirkerud

Moren til Kristin ville at julebesøket skulle gå så fort som mulig – da kunne drikkingen starte for alvor

Mens Kristin Angvik Dahlum (48) så på Askepott på julaften, steg frykten for når flaskene ble tatt frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Julen og andre høytider var alltid det verste.

Kristin Angvik Dahlum (48) vokste opp en vond følelse i magen i desember. Jo nærmere julaften, jo større ble klumpen i magen.

– Mamma skulle alltid ta seg sammen i julen. Hun skulle skjerpe seg og være ordentlig. Men det gikk sjeldent bra. Det gikk som regel ganske dårlig, sier Angvik Dahlum.

Få gjestene ut

48-åringen bor i dag i Oslo, men er vokst opp i Trondheim sammen med storesøsteren, mor og far.

Da storesøsteren var 11 år gamle ble hun syk. Kort tid senere mistet Kristin søsteren sin, som døde brått fra dem alle tre. Foreldrene skilte seg, og livet ble stadig vanskeligere for Kristin. For moren hennes drakk. Hun drakk så altfor mye.

– Mamma drakk, men jeg visste aldri hvordan det kom til å bli. Det var det verste, usikkerheten og redsel for hva jeg visste kunne skje. Det kunne være så hyggelig med jul, men veien til en utrygg og trasig jul var alltid kort, sier Kristin.

Noen av julaftenene var besteforeldrene på besøk. For moren til Kristin var det viktigst å få gjestene ut av huset så fort som mulig.

– Hun holdt seg mens de var på besøk, men det handlet mest om å få de ut av huset så fort så mulig, slik at hun kunne begynne å drikke ordentlig, sier Kristin, som husker at flasken som regel sto nede ved bordbenet.

Ifølge tall fra foreningen Av-og-til, er det cirka 90.000 barn i Norge, som har minst én forelder som har misbrukt alkohol de siste 12 månedene.

Å være barn og grue seg til jul, er ikke noe Kristin unner sin verste fiende.

– Mens jeg så på Askepott, steg frykten for når flaska kom frem. Det er ingen som fortjener det, sier hun.

– Mamma hadde jo bare meg

Kristin har i dag et fint og normalt forhold til alkohol. Noe av det hun synes var vanskeligst med å ha en alkoholisert mor var følelsen av frykt, samtidig som hun måtte være lojal.

– Det var jo tross alt moren min. Jeg var veldig redd for at vi skulle bli kastet ut av leiligheten vi leide, så jeg ryddet alltid opp etter henne. Hun hadde ingen andre enn meg, og jeg klarte aldri si det til faren min, som ikke drakk og var ordentlig, sier Kristin,

At hun hadde gode venner, med snille og forståelsesfulle foreldre har betydd mye. Å kunne dra på besøk til andre, noen ganger uanmeldt, ble en trygghet.

– Jeg hadde alltid en back up, et sted jeg kunne dra til, sier hun.

Da hun var 12 år ble Kristin forlatt alene hjemme 2. juledag. Da skulle moren på fest. Hun ble borte fra Kristin i to dager.

– Det handlet alltid om å komme i gang med drikkingen og det kunne vare i alt fra to dager til hele jula. Men jeg turte aldri si ifra hvordan ting egentlig var, sier hun.

Å grue seg til jul ble en del av oppveksten. I dag er hun samboer og er stemor til fem barn, og har et veldig godt og trygt forhold til sin manns familie. Det har tatt mange år å forstå at hun ikke hadde en normal oppvekst.

- Det er noe med at det unormale blir normalt, sier hun.

Kristin jobber i dag i en organisasjon som heter «Ja, det nytter!», som arbeider med pårørende til rusmisbrukere og psykisk syke.

- Jeg er heldig som får bruke min egen erfaring til å hjelpe andre, for der er så mange av oss der ute som trenger et sted å gå til, sier hun.

Frem til hun var 27 år var moren hennes en del av livet, men én dag kuttet Kristin all kontakt. Først mange år senere fikk hun vite at moren hadde fått kreft.

– Jeg tok meg av henne det siste året hun levde. Det ble på en måte fint det også, jeg er jo tross alt glad i mammaen min, sier hun.

Gjemmer seg på badet

Fungerende leder i foreningen Av-og-til, Elise Eriksen, sier til TV 2 at det er et bredt spekter av barn og unge som opplever at julen blir ødelagt på grunn av alkohol.

– Det er de som opplever en jul som fullstendig drukner i foreldrenes alkoholbruk, også har du de som blir skuffet fordi det er alkohol og ikke de som står i sentrum, sier Eriksen.

Hvert år blir hun fortalt historier om hvordan barn har det i julen.

– Det er barn som må tilbringe julaften inne på badet, hvor de holder over ørene til småsøsken, slik at de ikke skal få med seg hva som skjer i stuen.

– Det er barn som er redd for å legge seg, og holder seg våkne – slik at noen blåser ut alle stearinlysene.

– Det er barn som planlegger hvordan de kan komme seg unna, blant annet ved å ønske seg nytt sengetøy. Da har de en unnskyldning for å kunne gjemme seg bort på rommet sitt.

Alkovett!

Eriksen sier ikke at alle nordmenn skal korke flaska i julen, men oppfordrer folk til å være bevisst om og når de skal drikke alkohol med barn til stede.

– Skal du feire med barn – ta en prat på forhånd. Bruk alkovett og vit når du skal stoppe. Barn merker, fortere enn man tror, at de voksne blir påvirket, og det er viktig å huske på at barna ikke kan forlate festen når de selv vil, sier Eriksen.

Her kan du få hjelp:

  • Rustelefonen 08588. Her kan du ringe helt anonymt. Du kan også chatte med rådgivere på www.rustelefonen.no
  • Røde Kors sin hjelpetelefon for unge under 18 år - Kors på Halsen. Tlf: 800 33 321
  • BARsnakk - chattetjeneste for deg som har mor eller far, eller andre nære med rusproblemer. www.barsnakk.no.
  • Mental Helse. Telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Åpent hele døgnet. Tlf: 116123. Mentalhelse.no
  • Alarmtelefonen for unge. Gratis nødtelefonen for barn og unge. Tlf: 116111.
  • Kirkens SOS - telefonen. 22 40 00 40. Døgnåpen krisetelefon.