FARMEN-VINNER: Laila Lochert vant den 12. sesongen av Farmen, som gikk på TV 2 høsten 2016.
FARMEN-VINNER: Laila Lochert vant den 12. sesongen av Farmen, som gikk på TV 2 høsten 2016. Foto: Espen Solli/TV 2

Farmen-Laila Lochert taklet ikke oppmerksomheten etter seieren: – Jeg har kjent på sosial angst

Livet til Laila Lochert (41) ble snudd på hodet etter Farmen-seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden gikk Laila Lochert (41) helt til topps i Farmen 2016.

Læreren og agronomen fra Sortland ble raskt en favoritt hos seerne, og med seieren fulgte det med mye oppmerksomhet.

For mye oppmerksomhet, mener Laila selv.

– Livet mitt ble snudd på hodet. Jeg gikk fra å være en anonym person til et menneske som alle hadde en mening om. Det var uvant med så mye oppmerksomhet. I perioder var jeg veldig sliten, sier Laila til TV 2.

Farmen-vinneren forteller om turer på butikken eller ute på byen som kunne bli veldig slitsomme, siden alle skulle ha en bit av henne.

– Jeg har kjent på sosial angst. Av og til kunne det bli for mye, og jeg fikk ikke puste eller være i fred til å bare være Laila. Det var hele tiden noen fremmede som skulle snakke, sier hun.

Lei kjendistilværelsen

Selv om ting har avtatt litt nå, kan hun fortsatt kjenne på de følelsene, forteller hun.

– Jeg har bare stått i dette i ett år, men jeg er drittlei kjendistilværelsen. Jeg kan ikke fatte og begripe at folk klarer å være i rampelyset til enhver tid, sier Laila.

– Jeg er et utadvendt menneske som byr mye på meg selv, men det er vanskelig å skulle gå på butikken og få de samme spørsmålene 40 ganger på en dag, samtidig som folk alltid forventer et smil. Jeg har nesten blitt litt sky, siden jeg får ikke fred, sier hun.

Da det sto på som verst, taklet Laila det ved å reise til fjells.

– Hadde det ikke vært for naturen, så hadde jeg nok trengt mange psykologtimer. Venner og familie har også vært der for meg, sier hun.

PREMIEN: Denne måneden ble Farmen-hytta ferdigstilt. Den befinner seg i Vesterålen. Foto: Privat
PREMIEN: Denne måneden ble Farmen-hytta ferdigstilt. Den befinner seg i Vesterålen. Foto: Privat

Bygde hytta på dugnad

Til tross for den uventede mengden med oppmerksomhet, ser Laila tilbake på det siste året som en fin tid.

– Jeg ville aldri vært foruten Farmen-opplevelsen. Det har vært en berikelse av livet mitt, og jeg har blitt mer sikker på meg selv. Det har vært en sinnssyk reise, sier hun.

Høydepunktet fra det siste året har vært at hun har fått realisert premien som hun vant – ei hytte.

Ved hjelp av dugnadsinnsats fra lokalmiljøet har hun fått satt opp hytta i Eidsfjorden i Vesterålen i rekordfart.

Arbeidet startet i juni, og tidligere denne måneden fikk hytta innlagt vann. Nå gjenstår det kun innredning før den er helt ferdig.

– Det er ikke bare, bare å vinne den premien. Man vinner jo ikke en hytte, men et gavekort, sier Laila.

Farmen-vinneren har fått hjelp til alt fra grunnarbeid til rørleggerarbeid, elektrikerarbeid, snekring, kjøkkenmontering og isolering, forteller hun.

– Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått for å realisere hytta. Jeg er ydmyk og stolt over at mennesker stiller opp på den måten bare fordi de mener at jeg har gjort en god figur på TV og har fremsnakket Vesterålen, sier hun

Paradis i Vesterålen

Opprinnelig tenkte ikke Laila at hun skulle sette opp hytta, fordi det var for dyrt. Men da det kom ut i lokalpressen at noen ville tilby sin hjelp, eksploderte det med folk som tok kontakt.

Nå anslår Laila at hun har fått verdier for mellom 1,5 og 2 millioner kroner til å sette opp hytta.

Selv har hun betalt opptil 400.000 kroner av egen lomme for å realisere hyttedrømmen. Noe av dette kommer fra bilen som hun vant i premie, som hun solgte for å finansiere hytteprosjektet.

Hytta, som ligger en halvtimes kjøretur fra Lailas hjem, vil bli mye brukt.

– Der er det både nært havet, rypeterreng og midnattssol. Området er et paradis. Hytta vil bli et fristed for meg og mine venner og familie, sier hun.

Drømmejobben

I løpet av det siste året har Laila også sikret seg sin drømmejobb. Nå er hun kontaktlærer på en naturbruksskole for videregåendeelever i Sortland.

– Jeg har fått verdens beste jobb. Det er en helt fantastisk skole, og der er jeg virkelig i mitt rette element. Da jeg fikk jobben tidligere i år, begynte jeg å gråte av glede, sier Laila, som selv var elev på samme skole på 90-tallet.

Like etter Farmen-seieren uttalte Laila til God kveld Norge at hun var på utkikk etter en kjæreste. Ett år senere er hun fortsatt singel.

– Jeg leter ennå etter en mann, men nå har jeg firet litt på kravene, sier hun lattermildt.

– Jeg savner å ha en mann i livet, men alt til sin tid. Det har vært så mye som har skjedd dette året, sier Laila.

Etter at hun ble TV-kjendis, rant det inn med meldinger fra beundrere på Facebook. Men det er ikke der Laila vil møte en mann.

– Jeg har fått flere tusen meldinger, og det ble for mye. Egentlig er jeg ganske sjenert når det kommer til mannfolk. Jeg er litt gammeldags, så jeg må nok møte noen i det virkelige liv, sier hun.

Heier på Halvor

Søndag skal det kåres en ny Farmen-vinner. Det er Amalie Snøløs (21), Halvor Sveen (47) og Eunike Hoksrød (39) som skal kjempe om å vinne en bil og ei hytte.

Laila forteller at hun har fulgt spent med i år, og at hun har en favoritt:

– Jeg heier på Halvor. Han er en kjempe, og de andre bør være redd for han, sier Laila.

TV2.no sender direkte fra Farmen-finalefesten søndag kveld. Få det første intervjuet med vinneren og de andre deltakerne på TV2.no etter sendingen.

Se Farmen-finalen på TV 2 søndag klokken 20.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.