500.000 har ennå ikke lagt om til vinterdekk

De tar sjanser i trafikken nå!

Slike situasjoner kan fort oppstå når det plutselig blir glatt ute på veiene. Svært mange norske bileiere oppgir at de ennå ikke har skiftet til vinterdekk. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Slike situasjoner kan fort oppstå når det plutselig blir glatt ute på veiene. Svært mange norske bileiere oppgir at de ennå ikke har skiftet til vinterdekk. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Vinteren har forlengst kommet til store deler av landet. Det betyr at mange også har lagt om til vinterdekk. Mange, men langt fra alle.

Det viser seg nemlig at et betydelig antall norske bileiere dropper dekkskiftet.

13 prosent av befolkningen, eller 500.000 personer, oppgir at de ennå ikke har lagt om til vinterdekk på bilen. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Citroën Norge.

Av disse sier omtrent halvparten at det er sannsynlig at de vil legge om, mens én av fire sier det er lite sannsynlig.

Kan ikke skifte dekk selv

– Dette er bekymringsverdige tall, og vi har sett resultatene av dette i form av kaos i trafikken ved flere av snødagene så langt i år. Mange ser ut til å undervurdere viktigheten av å følge kjøretøyforskriften, og alltid ha dekk som er tilpasset kjøreforholdene, sier Reidar Holtedahl som er merkesjef i Citroën Norge.

Han tror det er flere årsaker til at folk ikke skifter hjul på bilen.

– Det er ikke påbudt med vinterdekk i Norge, i motsetning til for eksempel i Sverige og Finland. Så mange tar vel sjansen på at det går greit. I tillegg har tidligere undersøkelser vist at ganske mange ikke kan skifte hjul selv, og velger å droppe det, fremfor å sette bort jobben til et verksted, sier Holtedahl, i en pressemelding.

Dekkskift er ikke nødvendigvis det morsomste man driver med, men det er likefullt viktig.
Dekkskift er ikke nødvendigvis det morsomste man driver med, men det er likefullt viktig.

Les mer: En million nordmenn kan ikke skifte dekk

Strandet på øde sted

I en undersøkelse fra 2015 oppga én av fire nordmenn at de ikke kan bytte hjul på bilen selv. Holtedahl oppfordrer folk til å lære seg å hjulskift, da konsekvensene av å ikke kunne det kan bli større enn mange tror.

– Feil dekk på vinterføre skaper i verste fall livsfarlige situasjoner. Men man kan også havne i andre vanskelige situasjoner hvis man ikke vet hvordan man skifter hjul. For eksempel kan man bli strandet på et øde sted midt i vinterkulda. Da vil det føles veldig irriterende at man ikke tok seg tid til å lære seg noe som tross alt er ganske enkelt, sier Holtedahl.

Det er en grunn til at flere og flere punkterer

Mener det bør bli påbud

Brooms bilekspert Benny Christensen blir ikke veldig overrasket over det som kommer fram i denne undersøkelsen, men understreker at han synes det er bekymringsfullt:

– I noen tilfeller er det nok snakk om biler som ikke må brukes hver dag, og som dermed kan stå de dagene det er glatte veier. Men dette er uansett litt gambling. Man vet aldri hvor fort vinterværet kan endre seg. Sommerdekk på vinterføre er både farlig og høyst uforsvarlig. Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye dårligere egenskaper de har, kontra vinterdekk, sier Benny.

– Så man bør skifte uansett?

– Ja, hvis bilen skal brukes i vinterhalvåret, bør den også ha vinterdekk. Dessverre ser vi at et betydelig antall av de bilene som er involvert i ulykker på vinteren, har sommerdekk. Det er etter min mening et veldig godt argument for et vinterdekk-påbud også i Norge, sier Benny.

Ny luksus: Nå kommer de hjem til deg og skifter dekk på bilen

Citroëns fem råd for å skifte hjul selv

1. Sørg for at bilen står på et stabilt og rett underlag, slik at jekken står stødig på underlaget. Beveg deg aldri under en bil som står på jekk uten annen sikring.

2. Løsne hjulboltene først – før du jekker opp. Bruk momentnøkkel for å sikre at du ikke påfører skader på festepunktene.

3. Jekk opp og skift ett og ett hjul. Husk å sette jekken på riktig jekkepunkt for å unngå skader på bilens kanal. De aller fleste biler har punkter på hver side av bilen, mellom hjulene, som er spesielt konstruert for en jekk. Dette er forklart i bilens instruksjonsbok.

4. Pass på at du setter hjulet riktig vei. De fleste hjul har et merke på siden av hjulet som indikerer riktig fartsretning. Sjekk lufttrykket i dekkene etter montering.

5. Ettertrekk hjulboltene etter noe tids kjøring. NB: Lange kjøreturer og hardt vinterføre kan medføre at festepunktene løsner. Det er derfor lurt å også ettertrekke i løpet av sesongen.

Se video under: Slik skifter du dekk