Russland kastes ut av OL

Russland får svi for sitt statsstøttede dopingprogram. Nasjonen blir nektet å delta i vinter-OL i februar, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To IOC-kommisjoner (Oswald og Schmid-kommisjonene) har de siste månedene vurdert innholdet i rapportene som den canadiske juristen Richard McLaren har levert om doping i Russland.

Tirsdag offentliggjorde IOC-president Thomas Bach avgjørelsen om Russlands deltakelse i det kommende vinter-OL i Pyeongchang på bakgrunn av den såkalte McLaren-rapporten.

Se IOCs pressekonferanse øverst!

Bach opplyste at IOC lar russiske utøvere de mener er rene får konkurrere under nøytralt flagg under OL.

– Jeg vil takke Mr. Schmid og alle hans kollegaer for arbeidet kommisjonen har gjort. IOC har basert sin avgjørelse på denne rapporten, sa Bach.

– Dette var en angrep på integriteten til de olympiske leker og idretten. Dette vil sette en strek over de ødeleggende episodene og sørge for et mer effektivt antidoping-system. IOC har innført passende sanksjoner for denne manipuleringen, samtidig som den individuelle utøvers rettssikkerhet er tatt hensyn til. Som en tidligere utøver uttrykker jeg medfølelse med rene utøvere som blir rammet av sanksjonene, sa IOC-sjefen blant annet videre.

Bach håper straffen vil føre til endringer.

– De russiske utøverne kan være med på å bygge en bro over til en fremtid med ren idrett, i stedet for å se på dette som en mur mot russisk idrett, mente IOC-presidenten.

Han bekreftet også at IOC Russlands tidligere sportsminister Vitaly Mutko, som nå er sjef for organisasjonskomitéen for VM i fotball 2018, er utestengt fra alle OL på livstid.

Beslutningen bekreftes på IOCs offisielle Twitter-konto og på komiteens nettsider.

– En ting er utøverne, men det med lederne er også kjempeviktig, og vi må huske bakteppet med fotball-VM som kommer. Mutko har de tenkt til å utestenge fra alt som har med OL å gjøre, og det kommer et fotball-VM til sommeren med en leder som de mener har vært en del av organisert doping. Det skal bli spennende å se hva FIFA gjør. Det er i det hele tatt en stor suppe, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Skipresidenten: – Forstår IOC sin avgjørelse
Skipresident Erik Røste er ikke overrasket over IOC sin avgjørelse.

– Med det som har kommet fram i rapportene og andre sammenhenger, forstår jeg IOC sin avgjørelse, sier Røste.

Og:

– Det er ikke mulig for oss å ha kunnskap om alle detaljer knyttet til det som har foregått, men selv om det ikke er påvist positive tester, er rapportene helt tydelige. Med den informasjonen som er kjent i dag er det bra at de som kan bevise at de er rene kan få delta. Så vil tiden vise hvordan CAS (Den internasjonale voldgiftsretten) vurderer mulige anker, mener Røste.

Idrettspresident Tom Tvedt sier følgende om IOCs avgjørelse:

– Jeg synes utestengelsen av Russlands nasjonale olympiske komité, og utøvere som deltok i dette jukset, er riktig. Dette er bra. Det undergraver hele det etiske fundamentet til De olympiske leker og troverdigheten til hele idretten, det de har holdt på med, sier Tom Tvedt.

IOC åpner likevel for at utøvere som er kommet opp til olympisk nivå i perioden etter 2014, og som har vært underlagt et strengt antidopingregime gjennom den etablerte Pre Games Testing Task Force, muligheten til å kunne delta.

Denne gruppen har gjennomført 7000 tester av 4000 utøvere siden april 2017, først og fremst rettet mot utøvere som kan komme til å delta i PyeongChang.

– Dette mener jeg at IOC også har gjort rett i. Idrettens antidopingregler har til hovedhensikt å beskytte de rene utøverne. Derfor mener vi det er riktig at utøvere som beviselig har vært underlagt et forsvarlig dopingkontrollregime får anledning til å delta i PyeongChang. Jeg mener det er riktig å ta individuelle hensyn. Det kan ikke være slik at utøvere som har kommet opp etter denne skandalen, og som beviselig er rene gjennom andre systemer enn det russiske skal straffes. Det ville vært en kollektiv avstraffelse av utøvere uten forbindelse til selve saken. Jeg er glad for at de kan konkurrere på samme vilkår som alle andre, konstaterer Tom Tvedt.

– Straffer systematisk manipulasjon
I uttalelsen fra IOC heter det blant annet at Schmid-kommisjonens rapport bekrefter den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og systemet i Russland.

På bakgrunn av funnene anbefalte Schmid-kommisjonen IOC-styret å gå til passende tiltak som er sterke nok til å straffe eksistensen av systematisk manipulasjon av antidopingreglementet og systemet i Russland.

Det pekes samtidig på at rettighetene til den enkelte russiske utøver må ivaretas.

I fjor sommer ble IOC beskyldt for å ha feiget ut da de lot det være opp til hvert enkelt særforbund å utelukke russiske utøvere fra sommer-OL i Rio de Janeiro. Siden den gang har det kommet langt flere detaljer på bordet.

IOCs disiplinærkommisjon har lagt stor vekt på alt varsleren Grigorij Rodtsjenkov har fortalt. Rodtsjenkov hadde en nøkkelrolle i Russlands dopingprogram, men ble til slutt mannen som avslørte bedrageriet.

TV 2-ekspert: – En grei avgjørelse
TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over avgjørelsen.

– Det var kanskje en av de største avgjørelsene som er tatt i internasjonal idrett. Når det gjelder dopingsaker dette det største, slo TV 2-ekspert Mads Kaggestad fast.

– Dette var ikk helt uventet. Om dette blir tatt opp til CAS, og det blir en hasteanke der og de ser på det, og de kommer frem at det ikke er gyldig, så kan alle komme godt ut av det. Det kommer uansett til å bli masse bråk, sa TV 2-ekspert Kaggestad videre.

Han mener IOC tok en grei avgjørelse.

– Det er sånn det er gjort i internasjonal friidrett, og jeg synes forsåvidt det er greit, men det er viktig at de har vært gjenstand for betydelig testing utenfor Russland og av mer uavhengige antidopingkontrollørerer, for antidopingarbeidet i Russland er nede for telling og ikke WADA-godkjent, og det er ikke gjort nok for å rette opp det som har vært pekt på for å gjøre det troverdig, sier Mads Kaggestad.

Avgjørelsen betyr at offisielle representanter for Russland ikke får delta, flagget vil bli fjernet fra åpningseremonien og nasjonalsangen vil ikke bli spilt under medaljeseremonier, melder New York Times.

Alle de russiske utøverne som får delta må bruke en nøytral drakt under konkurransene, og i den offisielle medaljestatistikken vil Russland uansett stå oppført med null medalje.

Prøvebytting
Ifølge rapporten ble det før Sotsji-OL ble det utviklet et system for å bytte ut prøvene til dopede utøvere og erstatte innholdet med «ren» urin de hadde avgitt da de ikke brukte dopingmidler.

I begrunnelsen for Alexander Legkovs livstidsutestengelse kommer det fram at det er funnet skrapemerker på to av langrennsløperens prøveglass. Dette mener IOC beviser at Legkovs prøver ble åpnet og tuklet med.

IOCs disiplinærkommisjon har beskrevet prøvebyttingen som «et av tidenes verste slag mot OLs integritet og rykte». Den har slått fast at det vil være «utenkelig» for OL-bevegelsen å ønske velkommen tilbake utøvere eller andre som har tatt del i det russiske dopingjukset.

Banebrytende
Før tirsdagens kollektive utestengelse hadde IOC allerede utestengt 25 russiske utøvere fra alle framtidige OL. De er alle diskvalifisert fra Sotsji-OL, og Russland har dermed mistet 11 av sine 33 medaljer fra lekene på hjemmebane.

Det er ikke første gang IOC utestenger land fra OL, men tidligere har det hatt geopolitiske årsaker. For eksempel ble Sør-Afrika i apartheidtiden holdt utenfor mellom 1960 og 1992. Å kaste ut en dopingbefengt nasjon er derimot helt banebrytende i OL-sammenheng.

Russland ble derimot nektet deltakelse i fjorårets Paralympics i Rio de Janeiro som følge av dopingskandalen.

OL i Pyeongchang starter 9. februar. Lekene varer i litt over to uker.