FINN EN FEIL: Illustrasjonsbilde av en liten jente ser på lysene i en adventslysestake, men det er en stor brannfare i dette bildet. Norsk Brannvernforening advarer nemlig mot å tenne stearinlys i nærheten av antennelig materiale som barnåler. Foto: Jan Haas / NTB scanpix
FINN EN FEIL: Illustrasjonsbilde av en liten jente ser på lysene i en adventslysestake, men det er en stor brannfare i dette bildet. Norsk Brannvernforening advarer nemlig mot å tenne stearinlys i nærheten av antennelig materiale som barnåler. Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Slik unngår du at julen går opp i røyk

Den kommende uken er årets mest brannfarlige uke. Da vil det brenne i dobbelt så mange norske hjem, enn ellers i året. Her er julebrannfellene du må unngå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det oppstår brann i dobbelt så mange norske hjem i juletider enn ellers i året, det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Julemåneden i fjor ble spesielt dyster med hele 434 branner og åtte omkomne.

Aller farligst er uken mellom lillejulaften og nyttårsaften. Juleuka har mer enn dobbelt så mange dødsbranner i forhold til ellers i året.

– Ser man bakover i tid, så har det vært en lang periode hvor antall boligbranner har økt med rundt 50 prosent i desember, og verst i det i de to siste ukene i året, sier Sturle Hagen, seniorrådgiver i Norsk Brannvernforening til TV 2.

Ironisk nok er 7 av 10 nordmenn helt ubekymret over at det kan oppstå brann hos dem selv, det viser en undersøkelse fra boligalarmselskapet Verisure.

Komfyren er din beste matvenn, men verste brannfiende

Brann i julen er vanligere enn ellers i året av spesielt tre årsaker; mange lager mer mat og er kanskje ekstra stresset ved grytene, vi tenner flere levende lys og mer i peisen, samt at bruk elektrisk julebelysning er en ekstra brannfelle.

– I 2016 startet hele 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Dette er et problem hele året, men i julen er det flere som er ekstra aktive på kjøkkenet. Det krever en oppmerksomhet ikke alle har i julestria. Det er ofte en stressende tid hvor man skal rekke alt mulig, og da er det fort gjort at man glemmer maten i ovnen eller kjelen på komfyren. Hvis en kjele koker tørt kan det oppstå brann, sier Hagen.

Han anbefaler alle, spesielt eldre, å kjøpe komfyrvakt – som slår komfyren av når det oppstår farlige situasjoner.

Han nevner også at det lages mye fet mat i julen. Mange er ikke flinke nok til å rense ventilatoren over komfyren jevnlig – det kan øke brannfaren.

– Man må sørge for at ventilatoren ikke er innsauset med fett. Hvis det skulle oppstå brann på komfyren, så kan flammene smitte opp i fettet og brannen vil stikke ut av kontroll.

Siste varsel ved matlaging i julen er smultbrann.

– Man må passe veldig godt på hvis man lager smultgryte eller frityr. Hvis oljen skulle antennes, så må man aldri finne på å hive vann på for å slokke – som noen kanskje kan gjøre i ren refleks. Da får man en eksplosiv brannutvikling! Brannteppe eller et lokk for å kvele flammene er det riktige å bruke.

Nordmenn tenner flest stearinlys i Europa

Hver tredje brann i desember har åpen ild som årsak, og nordmenn er Europas største forbrukere av stearinlys per innbygger, opplyser Frende Forsikring.

– Åpne flammer og levende lys er en brannfelle som er en veldig vanlig årsak, spesielt i julen. Regel nummer én er at man ikke skal forlate et rom uten av stearinlysene er slukket. Den som tenner bør også ha ansvar for å slukke, sier Hagen og legger til:

– Hvis man vet at man er en glemsk person, så kan det være greit å ty til elektriske lys.

Seniorrådgiveren påpeker også at noen er lite oppmerksomme på hvor de plasserer lysene. Bare et blaff skal til for at en brann kan oppstå.

– Levende lys bør ikke stå i nærheten av juledekorasjoner eller andre dekorasjoner som kan ta fyr. Ei heller nær gardiner eller den slags. Man bør heller ikke pynte adventsstaken med mose, kongler eller busker, som er ganske populært.

Ifølge DSB har røyken fra åpne flammer en forholdsvis høy temperatur og små partikler som sprer seg fort. Det er ikke uvanlig at overtenning kan skje i et rom innen tre minutter etter brannstart.

Glør kan overleve i ett døgn

Apropos åpne flammer. I jula tenner mange oftere i peisen enn ellers. Det krever ansvarlig opprydding.

– Alle som skal tenne i peisen må først og fremst fyre med godt trekk og tørr ved, i tillegg til gnistfanger. Men det mange ikke er godt nok opplyste på er håndtering av asken. Når man er ferdig med å fyre og tømme og renske peisen for aske, så må det skje i en beholder som ikke er av antennelig materiale. Glørne i asken kan leve lenge, sier han og forteller en skrekkhistorie:

– Vi vet om folk som har tøm peisen for aske, satt det ut på verandaen i en beholder som ikke har vært brannsikker. Så har glørne overlevd og blusset opp igjen i ett døgn senere, forteller Hagen.

Sjekk lyspærene på juletreet nøye

Ellers får Norsk Brannvernforening mange forespørsler om elektriske juleartikler – med god grunn.

– Vi få mange henvendelser om julebelysning og om julestjerner i papir. Sistnevnte vil jeg ikke anbefale noen å ha hjemme. Det er ingen økt brannfare ved julebelysning generelt, så fremt man bruker de riktig. Som all annen belysning skal de slukkes om natten og når man ikke er hjemme.

Selv om det ikke julebelysning er farligere enn annen belysning, så oppstår det allikevel jevnlig branner i juletrebelysning og elektriske adventsstaker.

– Det kommer av at utstyret ofte er gammelt og brukes sjeldent. Derfor er det viktig å sjekke lyspærene godt. De fleste er seriekoblet sånn at alle lampene slutter å lyse hvis én slutter å virke. Men hvis pærene lyser ujevnt, så er det grunn til å være på vakt. Da kan noen av pærene bli for varme og det kan ta fyr.

Selv om det er mange brannfeller i julen og ellers i året, påpeker Hagen at det er en nedgang i antall branner og branndøde.

– Heldigvis ser vi en utvikling i positiv retning, men det skal jo ikke mer enn én brann med tap av flere menneskeliv til for å ødelegge statistikken.

Disse er mest utsatt for dødsbrann

Han opplyser at man har 4-5 ganger høyere risiko for å omkomme i brann hvis man er over 70 år og bor hjemme. Personer som sliter med rus er også veldig utsatt.

– Derfor er det viktig at man som pårørende til eldre eller andre trengende tar en ekstra runde og sjekker at brannsikkerheten er god.

Sist, men ikke minst nevner Hagen at å være alkoholpåvirket øker risikoen for brann og ulykker tilknyttet brann. Nær halvparten av alle omkomne i brann er påvirket av alkohol selv, eller dør i brann forårsaket av folk som har drukket. Det viser en tidligere rapport fra Norsk brannvernforening.

– Å være alkoholpåvirket gjør at mange blir mindre årvåken. Kombinert med matlaging kan det få fatale konsekvenser. Det samme gjelder håndtering av fyrverkeri på nyttårsaften. Vi anbefaler alle som skal skyte fyrverkeri om å være helt edru slik at man ikke setter seg selv eller andre i fare. Det er sprengstoff og skal behandles deretter.