nobelkrangelen:

Stortinget stopper Hagen – Kristin Clemet rykker opp til fast plass

Vil kun velge to faste medlemmer til komiteen og la Kristin Clemet rykke opp til fast plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkomiteen på Stortinget er i ferd med å sluttføre innstillingen til Nobelkomiteen.

Etter planen skulle det velges tre medlemmer, men for å hindre at Frp får valgt Carl I. Hagen, vil flertallet etter det TV 2 erfarer at det kun velges to medlemmer.

Dermed vil Høyres kandidat, Kristin Clemet, som var tiltenkt plass som varamedlem, rykker opp til fast plass.

Etter at Stortinget tirsdag vedtok at representanter og vararepresentanter til Stortinget, slik Carl I. Hagen er ikke kan velges til Nobelkomiteen, har Frp fastholdt at Hagen er partiets kandidat.

Valgkomiteen som ledes av stortingspresident Olemic Thommessen (H) jobber tirsdag kveld med å ferdigstille innstillingen som etter planen skal behandles fredag.

– Det er jo et flertall på Stortinget som helt åpenbart ønsker en annen løsning. De vil helt sikkert lete frem, de nødvendige grepene for å sette det igjennom, sa Thommessen til TV 2 mandag.

Både presidenten, administrasjonen på Stortinget og flere av toppene i partiene har lett grundig i formalitetene for å finne noe som kan stoppe Hagen, selv om Frp vil fremme hans kandidatur i stortingssalen.

Løsningen skal være at valgkomiteen kun innstiller på å besette to faste plasser, fordi de etter det TV 2 erfarer står fast på at Hagen ikke er en valgbar kandidat.

Det blir Berit Reiss Andersen, som er Arbeiderpartiets kandidat og Anne Enger som er Senterpartiets kandidat. Kristin Clemet er foreslått av Høyre som varamedlem, mens SV har foreslått Inger Skjelbæk Venstre har foreslått jurist Sofie Høgestøl fra Institutt for Menneskerettigheter, som sitt varamedlem.

Selv om Frp formelt sett kan fremme Hagen som kandidat, vil flertallet hevde at han ikke kan velges, og Fremskrittspartiets plass i komiteen blir etter det Tv 2 erfarer stående tom og dermed vil Kristin Clemet som er innstilt av Høyre som varamedlem rykke opp til fast plass i Nobelkomiteen.