HØRING: tidligere SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv jensen (Frp) må møte til åpen høring i Stortinget.
HØRING: tidligere SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv jensen (Frp) må møte til åpen høring i Stortinget. Foto: Poppe, Cornelius

Åpen høring i SSB-saken

Finansminister Siv Jensen og tidligere SSB-sjef Christine Meyer må møte til åpen høring på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget har flere spørsmål etter bråket i SSB. Tirsdag ettermiddag vedtok kontrollkomiteen å åpne sak.

– Vi har blitt enige om at vi åpner sak, vi kommer til å sende finansministeren brev om det. Jeg har blitt valgt som saksordfører. Da blir det høring for sannsynligvis de to mest involverte, finansministeren og Christine Meyer, men vi skal også diskutere hvilke andre, sier komiteleder Dag Terje Andersen til TV 2.

– Vil det være aktuelt å kalle inn flere?

– Det kan være flere som blir kalt inn, men det er for tidlig å si, sier Andersen.

Kontrollkomiteen har stilt flere spørsmål til finansminister Siv Jensen etter bråket som endte med at Christine Meyer gikk av som sjef i SSB. Men Stortinget er ikke fornøyd og ønsker å stille flere spørsmål. Derfor velger de nå å åpne kontrollsak og kalle inn til åpen høring.

– Det er stort sprik i versjonen til finansministeren og Christine Meyer. Derfor vil vi ha en høring for å kunne stille spørsmål til flere aktører, sier Andersen.

Finansminister Siv Jensen har tidligere sagt til TV 2 at Finansdepartementet har advart mot en stor omorganisering av SSB helt siden januar måned, og at hun er fornøyd med sin egen håndteringen av saken.

Christine Meyer fratrådte sin stilling i midten av november, etter at finansminister Siv Jensen hadde gitt utrykk for at Meyer ikke lenger hadde hennes tillit.

– Det er min vurdering av SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg. Og Christine Meyer ble i går gjort kjent med at hun ikke lenger har min tillit. Mitt ansvar som leder for det departementet SSB hører til er å sørge for at tilliten til SSB gjenopprettes, ikke minst av hensyn til de mange ansatte i SSB, sa Jensen på spørsmål fra TV 2.

Kontrollkomiteen vil tirsdag i neste uke avgjøre hvem andre enn de to hovedaktørene som vil bli kalt inn til høring og når høringen skal skje. Trolig blir det først på nyåret.