BLINDPASSASJERER: Både spretthaler (øverst t.h.) og midd er å finne i hopetall i juletreet. Riktignok ikke treet som er avbildet, da det er av plast.
BLINDPASSASJERER: Både spretthaler (øverst t.h.) og midd er å finne i hopetall i juletreet. Riktignok ikke treet som er avbildet, da det er av plast. Foto: Wikimedia Commons / TV 2

Det kan være så mye som 25.000 insekter på juletreet

– Rart at folk blir overrasket over at det er småkryp på viltvoksende busk

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lakker og lir mot jul, og noen har kanskje allerede skaffet seg juletre for å pynte opp stuen og gjøre alt klart til den store dagen. Men visste du at juletreet har med seg «blindpassasjerer», i form av insekter og småkryp?

– Enkelte synes det er litt ekkelt, men de bør kanskje tenke litt på rekkefølgen og hva det er man gjør. Vi henter tar med noe fra naturen inn til huset, og da får du hele pakken. Men det er absolutt ikke farlig i det hele tatt, sier førsteamanuensis ved avdeling for naturhistorie på Universitetet i Bergen, Bjarte Henry Jordal, til TV 2.

Tusenvis av midd og spretthaler

Når det blir kaldere i luften utover høsten, går de fleste småkryp under bakken og gjemmer seg. Noen få tar opphold i trærne, i tillegg til de som tilfeldigvis ikke rakk å komme seg noen vei før det ble for kaldt. Og trærne det er snakk om, er selvfølgelig også de klassiske juletrærne som fyller norske stuer i tiden fremover.

Jordal forteller at dette gjelder er en forsamling av forskjellige småkryp, og det vil variere fra tre til tre og ulike sorter av grantrær som man bruker som juletrær. Ifølge Jordal tusenvis av midd og spretthaler. I tillegg kan det være større edderkopper, biller og bartre-lus.

– Det er litt rart at folk blir overrasket over at det er småkryp på en viltvoksende busk.

Hvis du likevel får helt hetta av tanken på å få de små krypene i hus, men ikke strekker deg så langt som å gå til innkjøp av et plastikktre, er det trær det ikke er fullt så mange kryp på.

– Villtrær som man hugger i skogen, som norsk gran eller furu, er naturlige trær med en lang historie der insekter har som naturlig væreplass. Edelgran og blågran har antageligvis mye mindre småkryp, fordi det er en unaturlig å holde til på.

25.000 i et enkelt tre

Jordal forteller at forskere gjennomførte et eksperiment for 30 til 40 år siden som viste at det kunne være så mye som 25.000 småkryp i ett enkelt tre. Eksperimentet ble gjennomført ved at man klippet av greiner fra trærne og brukte mikroskop for å telle opp hvert enkelt småkryp man fant. Deretter multipliserte man dette for å se hvor mange det kunne være på hvert tre.

Kan insektene bli boende i huset etter at juletreet er kastet?

– Nei, de dør. Mangelen på fuktighet i huset er problematisk for dem. Noen av dem er i en form for vinterdvale, og når de våkner opp vil jeg tro at mange av dem bare tørker ut, mens noen tråler litt rundt før de dør. Så det er ingen av dem som slår seg til ro i huset og plager de som bor der.

Og vi kommer ikke unna flåtten i mediene, selv om det ikke er sesongen for det, ei heller i juletiden.

– Flått kan muligens forekomme i juletrær, Folkehelsa får inn et par tilfeller hvert år. Den er inaktiv og kan våkne til, men det er ingenting som tyder på at det er et problem, sier Jordal.