ADVARER: Et dansk forskerteam advarer mot et legemiddel som blir brukt i enkelte blodtrykksenkende medikamenter.
ADVARER: Et dansk forskerteam advarer mot et legemiddel som blir brukt i enkelte blodtrykksenkende medikamenter. Foto: Illustrasjonsfoto/Gorm Kallestad / NTB scanpix

Danske forskere slår full alarm om populært legemiddel

Danske forskere mener at blodtrykksenkende hydroklortiazid kan føre til hudkreft. Det norske Legemiddelverket tar derimot det hele med stoisk ro.

Danske forskere mener at et legemiddel mot forhøyet blodtrykk kan føre til hudkreft.

Professor Anton Pottegård (31) ved Avdeling for Klinisk Farmakologi og Farmasi ved Syddansk Universitet har ledet studien som har ført til store overskrifter i Danmark.

Studien er blant annet omtalt av Politiken, Dagens Medicin, danske TV 2, DR og Berlingske.

I studien blir det påstått at 250 dansker kunne ha unngått kreft hvis de droppet blodtrykksenkende legemidler som inneholder hydroklortiazid (HCT).

Resultatene ble mandag offentliggjort i fagbladet Journal of the American Academy of Dermatology, som er det ledende vitenskapelige tidsskriftet for hudsykdommer.

– Hvert tiende tilfelle av en spesiell kreftform i huden ville ha forsvunnet hvis vi fjernet legemiddelet, eller 250 færre dansker kunne hvert år unngått å få hudkreft, sier Pottegård til Politiken.

Pottegård er legemiddelepidemiolog, og forsker på bruk, trygghet og virkninger av legemidler etter at legemidlene er markedsført og tatt i vanlig bruk av folket.

TAR DET MED RO: Legemiddelverkets Steinar Madsen forteller at norske pasienter har gode erfaringer med bruk av HCT.
TAR DET MED RO: Legemiddelverkets Steinar Madsen forteller at norske pasienter har gode erfaringer med bruk av HCT. Foto: Roald, Berit/Scanpix

Legemiddelverket tar det med ro

Danske Lægemiddelstyrelsen, som er det danske svaret på Legemiddelverket, har ifølge Politiken varslet Det Europeiske Legemiddelbyrå (EMA) om funnet. EMA skal nå se nærmere på HCT.

Her til lands tar ekspertene derimot studien med ro.

– Det er mange mulige feilkilder ved slike studier – og vi må diskutere funnene før vi ser om det får noen betydning for bruken av hydroklortiazid. Personlig tror jeg ikke det, sier han.

Han forteller at det i Norge brukes hydroklortiazid nesten bare i kombinasjon med andre blodtrykkssenkende legemidler.

Tidligere har Pottegård og hans forskerteam funnet en liten korrelasjon mellom HCT-bruk og leppekreft.

– Hydroklortiazid er et viktig legemiddel i behandlingen av høyt blodtrykk. Funnene fra denne studien vil bli diskutert i det europeiske legemiddelsamarbeidet. Ingen må slutte med blodtrykksmedisiner på egen hånd hvis de blir bekymret. Det kan være svært farlig, sier Madsen.

Livsfarlig blodtrykk

Madsen sier at rundt 250.000 norske pasienter bruker legemidler som innneholder HCT, men understreker at det ikke er noen grunn for disse pasientene om å uroe seg.

– Alle medikamenter har bivirkninger. Uten hydroklortiazid ville mange pasienter få problemer med å få god nok behandling av blodtrykket. Og konsekvensen av utilstrekkelig blodtrykksbehandling kan være dramatisk – hjerneslag og hjerteinfarkt, sier han.

Undersøkte 80.000 pasienter

Pottegårds forskerteam har undersøkt 80.000 dansker som er blitt rammet av hudkreft, og de har også sett nærmere på legemiddelforbruket deres.

Konklusjonen deres er at lengre tids bruk av HCT øker risikoen for å få plateepitelkreft i huden med opp til syv ganger.

– Det er svært bekymringsverdig. Vi undersøkte flere andre populære legemiddelgrupper mot høyt blodtrykk, og fant ingen sammenheng mellom bruken og forekomst av kreft. Det så vi hvis pasientene hadde et langvarig forbruk av de forskjellige preparatene som inneholder hydroklortiazid sier Pottegård.

Han forklarer at blodtrykksmedisin med HCT øker lysfølsomheten og blokkerer hudens evne til å reparere de DNA-skadene i cellene som oppstår på grunn av solstråler. Når huden ikke klarer å reparere seg selv, kan dette føre til cellemutasjoner og eventuelt hudkreft.

Hudkreft:

Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

Andre årsaker til både basalcelle- og plateepitelkreft er:

  • Eksponering for sol, vær og vind lys hudtype som blir lett solbrent.
  • Langvarig bruk av medikamenter som demper immunforsvaret, arsenikk, røntgenstråler, kroniske irritasjonstilstander samt enkelte arvelige tilstander.

Kilde: Kreftforeningen

– God grunn til bekymring

Danske Lægemiddelstyrelsens medisinske sjef Nikolai Brun sier til Politiken at «studien gir god grunn til bekymring».

– Signalet i studien virker sterkt nok til at det kan få konsekvenser for bruken av legemiddelet, kanskje med en anbefaling om å bytte til andre legemidler for visse pasienter, sier han.

Lægemiddelstyrelsen mener likevel at studien ikke fører til at behandling med HCT skal stanses.

– Studiet dokumenterer ikke en egentlig årsakssammenheng, men en assosiasjon. Den ser tilbake i tid og påviser at de som får plateepitelkreft ofte også har fått hydroklortiazid. Derfor skal vi først konkludere når vi vet hva som er det riktige å gjøre, sier Bruun.

Professor i allmennmedisin Bo Christensen er rådgiver i danske Sundhedsstyrelsen, og han advarer mot panikk.

– Likevel må vi nok revurdere bruken av disse kombinasjonspreparatene, samt dosen. Og de som kan unnvære hydroklortiazid bør nok trappe ut, sier han til nettstedet.

Og:

– Men alt tyder på at vi skal være langt mer varsomme med disse legemidlene. Det er paradoksalt at et legemiddel vi gir forebyggende for hjerte-kar-sykdom kan føre til kreft, sier han.