VIKTIG BUDSKAP: Ikke oppfør deg som et svin på julebord, oppfordrer Bjørn Sundquist i filmen. Foto: Tromsø kommune
VIKTIG BUDSKAP: Ikke oppfør deg som et svin på julebord, oppfordrer Bjørn Sundquist i filmen. Foto: Tromsø kommune

Får kjendishjelp til å få folk til å oppføre seg i julebordsesongen

Bjørn Sundquist spiller hovedrollen i en film som skal minne tromsøværinger om å oppføre seg skikkelig på julebord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke det at du driter deg ut på julebordet, men det er når du vakler hjemover og legger etter deg et spor av kebab og spy, sier Sundquist i filmen.

Skuespilleren, som er kjent fra en lang rekke filmer, TV-serier og reklamer de siste 40 årene, sitter i en lenestol med pledd og med Rudolf-motiv på julegenseren. Her fremfører han budskapet om at folk må oppføre seg ordentlig, også på vei hjem fra julebord.

Filmen er laget av Tromsø kommune og er lagt ut på kommunens Facebookside.

«God jul, da»

– Utgangspunktet var å ta tromsøværingene litt i nakken og si at de kan skjerpe seg litt, sier kommunens kommunikasjonssjef Pål Jakobsen til TV 2.

Han er strålende fornøyd med at Bjørn Sundquist sa ja til å stille opp og sier at flere filmer er i vente.

– Dette er bare begynnelsen, sier Jakobsen lurt.

Samtidig legger han ikke skjul på at budskapet er alvorlig. Kommunen vil sette fokus på forsøplingen som skjer i forbindelse med julebordssesongen.

– Vi skal ikke være moralens voktere, men gjøre folk oppmerksomme på at det er folk rundt dem og at det kommer noen som skal rydde opp. Hygg deg og gjør det hyggelig for alle rundt deg. I Tromsø er det nok søppelbokser, sier kommunikasjonssjefen.

Mindre fyll enn før

Politiet både i Tromsø og i resten av landet meldte i helgen om en god del fyll og ordensforstyrrelser. Operasjonssentralen ved Sør-Vest politidistrikt loggførte 121 hendelser mellom klokken 23 og 05 natt til søndag.

– De aller fleste oppdragene har vært ordensforstyrrelser og bortvisninger, og personene involvert har som regel vært alkoholpåvirket, opplyste politiet på Twitter søndag.

Sjefen for ordensavdelingen i Stavanger, Kristian Johansen, vil imidlertid ikke skylde på julebordsgjester som ikke kan oppføre seg.

– Jeg vil si at julebord er blitt litt mer disiplinert, sier Johansen til TV 2.

– De to siste julebordssesongene har vært mindre slitsomme enn tidligere for politiet. Vi tror det kan ha sammenheng med den økonomiske situasjonen i oljebransjen. Vårt inntrykk er at det ikke lenger er fri flyt av alkohol på julebordene slik det var mange steder tidligere. Det er kommet økonomiske begrensninger på arrangementene, sier ordenssjefen.

Kjedelig å ende opp med forelegg

Johansens enkle råd til folk som skal hygge seg på byen i adventen, er å passe på sin egen promille og i hvert fall etterkomme politiets råd om man kommer i kontakt med ordensmakten.

– De fleste retter seg etter våre pålegg. Som regel ber vi folk om å dra hjem hvis vi ser at de ikke har noe i byen å gjøre. Men det er noen som ikke vil høre på politiet, og da kan de havne i politiarresten. Det er jo synd å ende opp med et forelegg på 8000-10.000 kroner i en tid hvor man skal handle julegaver, sier Johansen.

Glimt i øyet

Pål Jakobsen i Tromsø har stor tro på å bruke humor når de kommuniserer med byens innbyggere og sier de har fått svært god respons på filmen.

– I fjor hadde vi en humoristisk film som gikk på det at man ikke skal helle ribbefett i vasken. Da kan man få besøk av rotter og andre uønskede husdyr. Den filmen ble også en suksess, sier Jakobsen.