Glutenfri julebakst for hele familien

I mange familier finnes det personer som ikke tåler gluten, men som er like glad i julekaker. Familien til Ruth Sandring i Norsk Cøliaki-forening har laget mange fine oppskrifter. Vi var så heldige at hun delte de med oss sammen med sønnene sine Andreas (10), Kristoffer (14) og Jonas (8).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Glutenfri julebakst

Oppskrifter: Ruth Sandring, Norsk Cøliaki-forening.

Krumkaker

150 g smør/margarin
3 egg
150 g sukker
75 g Semper fin miks
75 g potetmel
½ ts kardemomme
ca ½ dl vann

Slik gjør du:

Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis og tilsett smøret. Tilsett de tørre ingrediensene og ha i vannet til slutt. La røren svelle en time.

Legg en teskje røre på midten av jernet, klem godt igjen og stek til de er gyllenbrune. Form etter ønske.

Kransekakestenger

500 g finmalte mandler (jeg har halvparten uten skall og halvparten med skall)
500 g melis
3-4 eggehviter (ca. 100 g eggehvite)

Eggehviteglasur: I eggehvite
ca 200 g melis
3-4 ts sitronsaft
150 g sjokolade

Slik gjør du:

Bland melis og malte mandler. Tilsett eggehviter og kna til en fin og seig deig (kan også bruke kjøkkenmaskin). Varm deigen opp litt enten i ovn (pakket inn i gladpack) eller varm opp i kjele mens du knar. Skal bli gjennomvarm, men ikke stekes. Trill ut til fingertykke lengder og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stekes ved ca 200 grader (noe lavere ved varmluft) 8-10 min midt i ovnen. Avkjøl

Smelt sjokoladen over vannbad og dypp endene på stengene i sjokoladen.

Bland eggehvite, melis og sitronsaft til glasuren og fyll i en plastikkpose eller lag et kremmerhus av bakepapir og hell glasuren i. Lag et passe stort hull og lag sikksakkmønster på stengene.

Hvite kakemenn

200 g sukker
150 g smør/margarin
3 dl lettrømme
1 ts hornsalt
500 g Semper fin mix
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Smelt smøret og rør ut sukkeret i smøret. Hell over i en bakebolle og tilsett rømme. Bland det tørre og sikt dette litt og litt inn i røren til du får en fast og fin deig (for hånd eller maskin). La deigen hvile i kjøleskap i minst 30 minutter.

Kjevle deigen til ca ½ cm (de bør ikke bli for tynne, kakemenn skal være litt myke), stikk ut figurer og legg på en bakepapirkledd plate. Stek på ca 175 grader i ca 10 minutter. Avkjøl.