Fire forventningsfulle barneøyne kikker ut av vinduet i andreetasjen på Jar i Bærum. Mamma Abeer har kjøpt inn nisseluer til alle døtrene sine i anledning dagen.

– De har vært veldig langt borte i to år. Jeg føler de har forandret seg litt. Men jeg tror vi kommer til å klare oss. Nå er vi sammen som en familie, sier Abeer Yaseen, mammaen til Lamar og Lorin.

Jobb og skole

Etter knappe fire uker i Norge er allerede noe norsk på plass for de syriske tvillingene på sju år. Mandag starter de på skolen. Også storesøstrene Maya (17) og Marya (14) har begynt på norskopplæring.

Norsk julefeiring er annerledes enn feiringen de var vant til i Syria, men julenissen finnes i begge land. TV 2 har fulgt familien som først flyktet til Tyrkia over lengre tid.

Mamma Abeer Yaseen flyktet videre til Norge alene, mens døtrene måtte bli igjen i Tyrkia. Først etter 21 måneder var det klart for familiegjenforening. I år skulle det bli julefeiring i Norge med mamma.

– Vi gleder oss til å feire jul i Norge. Vi gleder oss til å leke i snøen. Og vi gleder til å møte julenissen, sa de to jentene da reporter Sonja Skeistrand Sunde møtte dem i Tyrkia, før de skulle reise til Norge.

Følte seg ikke trygge

Det er bare noen uker siden mamma Abeer endelig fikk møte barna sine igjen, etter 631 dager borte fra dem. Firebarnsmoren stirret intenst mot strømmen av reisende på Oslo Lufthavn, før barna endelig kom frem.

Familien har en dramatisk historie, og da TV 2 møtte dem i Istanbul før familiegjenforeningen, sa 17 år gamle Maya at de følte seg utrygge i Tyrkia.

– Vi forlater ikke leiligheten hvis ikke vi absolutt må. Tvillingene har ikke fått gå på skole på over et år, sa Maya.

Allerede da prøvde de fire søstrene å lære seg litt norsk. Mormoren til jentene prøvde så godt hun kunne å hjelpe til, men hun var gammel og syk. Derfor var det Maya som bar hovedansvaret i hjemmet.

Nissen innfridde

Etter familiegjenforeningen i Norge kan de fire søstrene og moren endelig begynne et slags normalt liv igjen, i hvert fall et liv sammen.

Familien på fem er nå i ferd med å finne seg til rette i sitt nye hjemland, og mandag begynner også mamma Abeer i deltidsjobb som regnskapsmedarbeider i organisasjonen Dråpen i Havet.

Hjemme i Bærum er juletreet tent, og snart kommer han de har ventet på.

Jentene får godteposer, men det er noe helt annet som står på ønskelista til jul. Anna og Elsa fra Disney-filmen Frozen. Når det gjelder julenissen, er tvilligene veldig enige:

– Han er veldig veldig snill!