Foto: Daniel Leal-olivas/AFP

Mamma Diana ville ha vært stolt

TV 2s kongehusekspert skriver et rørende brev til det nyforlovede kongelige paret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Congratulations, Harry!

Det godt å endelig få se deg og din Meghan sammen sist uke – som nyforlovet par. For dette har vi jo alle ventet på og håpet på en stund.

Dere sjarmerte oss begge med deres tydelige lykke og åpenbare forelskelse. Samtidig var det tydelig at dere allerede har den samhørigheten og forståelsen for hverandre som mange nyforlovede par mangler.

Det er så tydelig at dere har et godt vennskap med dyp respekt for hverandre i bunn – og det er nok derfor dere var langt mer overbevisende enn dine foreldre var i samme situasjon i 1981.

Så var da også din mor den gang betydelig yngre enn Meghan er nå – og langt fra forberedt på det liv og de krav som ventet henne...

Du og din Meghan er langt mer på bølgelengde – og dere har et realistisk forhold til det som venter.

Dere er innstilt på å hjelpe og støtte hverandre – og være et team.

Mamma Diana ville ha vært stolt av dere begge – og hun ville ha elsket Meghan for alt det hun står for. Og ikke minst fordi hun gjør deg så lykkelig…

En hel verden har fulgt deg med interesse siden den dagen du ble født i 1984 – den første tiden nærmest skritt for skritt og tann for tann. I mer enn 25 år har jeg som hoffreporter og kongehusekspert hatt anledning til å følge deg «fra sidelinjen» – og også opplevd deg «live» noen ganger.

Jeg så deg bare én gang sammen med din mor før hun så tragisk gikk bort i 1997 – og da var du fortsatt en sorgløs og glad liten gutt.

Det sterkeste minnet jeg har av deg er imidlertid fra kvelden før din mors begravelse. Som mange andre hadde jeg tatt turen til Kensington Palace for å se prinsesse Dianas kiste bli kjørt «hjem» for siste gang.

Bak båren fulgte en sort bil med sotede ruter. Og i det blå lyset fra fotografenes blitzregn kunne man se deg og storebror William i baksetet – bleke og sønderknuste. Det var hjerteskjærende!

Dagen etter imponerte både du og William meg da dere med bøyde hoder fulgte den blomstersmykkede båren gjennom Londons gater, mens en hel verden fulgte dere. Og følte med dere.

Jeg har heldigvis opplevd deg på nært hold noen ganger siden også – og sett deg bli voksen og trygg. Og glad igjen!

Samtidig som du sammen med William og hans Kate har videreført noen av din mors hjertesaker , har du imponert meg med den måten du har tatt imot din fars nye hustru – og forsvart henne i mediene. Så var da også hertuginne Camilla en av dem som jublet høyest på forlovelsesdagen din!

Det rørte nok mange at du i forlovelsesringen du selv har designet, har brukt diamanter etter din mor. Samt at du på forlovelsesdagen valgte å møte pressen i den såkalte «Sunken Garden», som var din mors favoritt – og som sist sommer ble gjort om til et minnested for henne. Slik fikk også hun være med på din store dag. Og slik forener du de to viktigste kvinnene i ditt liv.

Jeg tror du og din Meghan sammen vil bli viktige støttespillere for din farmor, dronning Elizabeth – og siden for din far og din bror når de begge i sin tur overtar tronen. Og jeg er overbevist om at dere sammen vil bidra til å fornye det britiske kongehuset og gjøre det mer relevant for en ny generasjon briter – i et moderne og multikulturelt Storbritannia. Det merker man jo faktisk allerede…

Jeg gleder meg til bryllupet i Windsor i mai neste år – og ønsker dere begge til lykke og lykke til!