150.000 nordmenn har ikke hatt råd til mat i løpet av det siste året

Drøyt tre prosent av den norske befolkningen har oppgitt at de ikke har hatt nok penger til å spise i løpet av de siste 12 månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi opplever flere og flere henvendelser for hvert eneste år, sier kommunikasjonsrådgiver i Blå Kors, Anders Blixhavn, til TV 2.

Mange barnefamilier har ikke nok til mat, og kontakter derfor Blå Kors for å få hjelp.

– Vi går inn i en måned hvor det blir brukt mye penger på gaver og andre ting. Det gjør at behovet for å få en pose med mat bare blir større og større jo nærmere vi kommer julaften, sier Blixhavn.

– Noen går en vanskelig tid i møte

At så mange ber om hjelp til mat gjenspeiler seg også i en undersøkelse som nylig ble gjennomført av forbruksforskningsinstituttet SIFO, som først ble omtalt av forskningsmagasinet Viten + praksis.

– Drøyt tre prosent av den norske befolkningen oppgir at de ofte eller noen ganger i løpet av de siste 12 månedene ikke har hatt nok å spise, sier forsker ved SIFO, Silje Elisabeth Skuland.

Det betyr at rundt 150.000 nordmenn i løpet av det siste året har gått sultne fordi de ikke har hatt penger nok til mat. Forskningen har også vist at 40 prosent av befolkningen har nedprioritert mat for andre ting.

– Det kan være veldig vanskelig å unngå å kjøpe julegaver til de minste, så da lar man kanskje være å spise selv som forelder. De har lite penger, og det er mange krav om at folk skal kjøpe gaver og at det skal pyntes. Det er noen som går en vanskelig tid i møte nå, sier Skuland.

Frelsesarmeen ser samme tendens

Anders Blixhavn forteller om en melding Blå Kors nylig mottok på Facebook:

– Den kom fra en alenemor som hadde veldig lyst til å gi fine gaver til døtrene sine. Men hun hadde ikke mulighet til å kombinere det med mat.

Også Frelsesarmeen bekrefter overfor TV 2 at de har sett en økning i antall mennesker som ber om hjelp i de store norske byene.