tidligere tv 2-værdame:

– Glad for at barn kan få rollemodeller som Meghan

Desta Marie Beeder gleder seg over Meghan Markles (35) inntog i den britiske kongefamilien.

For omtrent en uke siden kom nyheten om at Markle og Prins Harry (33) har forlovet seg. Dette er tidligere værdame i TV 2, Desta Marie Beeder, begeistret for.

– Det er veldig kjekt at hun som multikulturell kommer inn i det britiske kongehuset. Man kan vel si at det har vært ganske «blendahvitt» sånn historisk sett, sier Beeder til Nyhetskanalen.

Mener Markle blir rollemodell

Beeder har selv en norsk mor og en far fra Etiopia. Da hun vokste opp, syntes hun at det til tider var vanskelig å skille seg ut – særlig da hun sjelden så andre som lignet på seg selv i mediene.

Som halvt norsk og halvt etiopisk brukte hun mye tid som barn på å mislike det å være annerledes enn de fleste andre rundt seg, skriver hun i et blogginnlegg gjengitt på TV2.no.

– Barack Obama var den første jeg opplevde å kjenne igjen bakgrunnen min i. Så jeg er glad for at barn som vokser opp nå kan få rollemodeller slik som Meghan, som likner litt på seg selv, utdyper Beeder i intervjuet med Nyhetskanalen.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Halvt afroamerikansk

Suits-skuespilleren er født og oppvokst i Los Angeles. Markles mor, Doria Radlan, er afroamerikansk - mens hennes far, Thomas Markle, er halvt irsk og halvt nederlandsk. Foreldrene møttes på slutten av 70-tallet under innspillingen av en såpeopera. De skilte seg da hun var seks år gammel.

MOR OG DATTER: Meghan Markle sammen med mamma, Doria Radlan, tidligere i høst
MOR OG DATTER: Meghan Markle sammen med mamma, Doria Radlan, tidligere i høst Foto: Denette Nathan/CP/ABACA

I i et intervju med Elle magazine i 2015 delte hun hvordan det var å vokse opp i en familie der foreldrene hadde forskjellig hudfarge. Her forteller hun at selv om moren var mørkhudet og hadde dreadlocks, ble hun selv kategorisert som hvit. Dette førte til at fremmede trodde at moren var barnepiken til den lille jenta. Selv om det til tider var tøft både på grunn av andres mening, og hennes vanskeligheter med å finne sin egen identitet - er hun nå stolt av sitt multietniske opphav.

Dette er noe Beeder kan kjenne seg igjen i. Nå som hun er blitt eldre ser hun på bakgrunnen sin som en gave - og da hun først startet i jobben sin som værdame i 2011, var ikke etnisitet noe hun tenkte på.

– Jeg fikk et brev fra en norsk mor som hadde en datter som også var halvt fra en annen kultur. Hun sa at da datteren hennes så meg på TV, sa hun: «Åh, der er en som ligner på meg». Først da skjønte jeg at dette var et tema som var mer aktuelt enn det burde være, forteller hun.

Vil representere multikulturelle briter

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, er enig i at Merkle vil bli en rollemodell for mange.

– Nå tror jeg at de multikulturelle beboerne i Storbritannia vil føle seg mer representert. Noe av det beste som moderne kongefamilier kan gjøre i dag er å speile fellesverdiene som man har i landet - dette er noe den britiske kongefamilien har slitt mest med, da de fremdeles er sterkt bundet til sine gamle tradisjoner, forteller Totland.

Det forlovede paret har allerede vekket oppsikt både i Storbritannia og resten av verden, med å avstå fra de tradisjonelle skikkene, som å blant annet å ikke ha nærkontakt når de er ute i offentligheten.

– De er et helt annen type kongelig par enn William og Kate. De holder hender, tar på hverandre og smiler til hverandre. Dette sjarmerer britene, men det er selvfølgelig noen som vil rynke på nesen. Men det må de tåle, sier kongehuseksperten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook