Blødende Kippe scoret i begge ender - LSK vant dramatisk cupfinale

Lillestrøm-kapteinen gikk av banen etter en blodig smell i pannen. Entret deretter banen og scoret for begge lag.

Se video av scoringene i vinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK Sport!

Lillestrøm-Sarpsborg 08 3-2 (2-1)

Lillestrøm er cupmester i fotball etter 3-2-seier over Sarpsborg 08 på Ullevaal søndag.

Cupfinalen var av det svært severdige slaget, og to LSK-scoringer fra Simen Kind Mikalsen og Mats Haakenstad i løpet av de første elleve minuttene satte standarden for en forrykende festaften i Oslo.

Deretter reduserte Patrick Mortensen for østfoldningene, før en scoring i hver ende av banen fra Frode Kippe sørget for 3-2 etter hvilen.

– Det var en fantastisk morsom opplevelse. Det at de gutta her får oppleve en finale og en seier. Det er bare å nyte. Akkurat nå føles det som om jeg er 100 år, men jeg har planer om å fortsette, sier Kippe til TV 2 etter kampslutt.

Kapteinen lå først nede med en blodig panne, men kom inn igjen og satte sitt merke på oppgjøret.

– Det er fantastisk. Han er en av de mest legendariske fotballspillerne vi har i Eliteserien og i Lillestrøm er han et ikon. Det måtte nesten bare bli slik at han skulle stange inn et mål på dødball med bandasje rundt hodet. Det ble veldig riktig at han skulle spille en hovedrolle. Jeg unner ham og alle i Lillestrøm denne tittelen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Kan hende bygningene blir revet og det kommer statue
Det vanker også skryt fra ledelsen i klubben i retning 39-åringen.

– Han kommer seg opp som en bokser som blir slått ned, og står frem i krigen. Frode Kippe er mann, det. Det kan hende at alle bygningene i Lillestrøm blir revet ned nå, og så kommer det en statue av Frode Kippe, sier LSKs sportslige leder Simon Mesfin.

– Det blir det ikke. Tom Lund får ha den alene, kontrer Kippe selv.

LSK-helten: – Jeg gråt som et barn. Det er flaut!

Keeper-helten Origi: – Jeg gråt som et barn
I tillegg til Kippe stod Arnold Origi virkelig frem i sluttminuttene. LSK-keeperen stoppet det som var av forsøk fra østfoldingene, og skaffet dermed LSK-fansen pokalen - en perfekt gave i anledning klubbens 100-årsjubileum.

– Det er helt utrolig. Jeg har vært her og sett Odd-Molde (cupfinalen i 2014, journ.anm.). Og da tenkte jeg at jeg hadde lyst til å oppleve dette her selv. Det er deilig. Jeg tenker på hele reisen min i Norge. Ull-Kisa, Moss, Lillestrøm, semifinalen mot Molde. Det var her jeg vant min første medalje som fotballspiller, med 3-2 i Norway Cup-finalen mot Korsvoll i 1995-. Og nå min første som profesjonell fotballspiller med 3-2 mot Sarpsborg. Jeg griner aldri, men i dag gråt jeg som et barn. Det er flaut, sier Origi til TV 2.

– Jeg har et spesielt forhold til cupfinalen. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har sett det på TV. Du ser det på NRK, og ser oppbyggingen til kampen. Jeg var heldig og fikk oppleve Molde mot Odd. Nå har jeg kommet og opplevd det, og for å være helt ærlig så har jeg lyst på mer. Dette her er spesielt, sier keeperhelten.

LSK-sjef Arne Erlandsen roste viktigheten av godt keeperspill etter kamp og var fornøyd med stort sett hele kampen fra sitt lags ståsted. Han ble dog ikke emosjonell av scenene rundt Frode Kippes scoring.

– Det er sjeldent jeg blir rørt, men det kom kanskje en liten tåre etter at kampen var ferdig. Du har ikke tid til å bli rørt, for du tenker over hva Sarpsborg gjør og hva vi kan gjøre. Vi gjør en veldig bra kamp fram til de scorer. Da blir vi litt preget av scoringen. I 2. omgang står vi opp og klarer å prege kampen som vi ønsker, og så blir det som det nesten må bli mot slutten av kampen, sier LSK-sjefen til TV 2.

LSK tok ledelsen med en gang- burde vært annullert
Allerede ett minutt og elleve sekunder ut i oppgjøret kom ledermålet.

Simen Rafn avanserte og forsøkte å finne en lagkamerat i feltet, men fant kun Sarpsborgs Kristoffer Zachariassen, som klarerte. Dessverre for østfoldingene traff klareringen kun Erling Knudtzon, før ballen deretter spratt til en offsideplassert Mikalsen.

Venstrekanten lot seg dog ikke be to ganger, og dunket 1-0 i det lengste hjørnet fra skrå vinkel. Reprisene viste at offsiden burde vært mulig å få øye på, da Mikalsen befant seg flere meter bak bakerste Sarpsborg 08-spiller.

Mathisen vil ha videdømming: – Her spilles den største kampen for disse lagene
TV 2s ekspert Jesper Mathisen tok umiddelbart til mobiltelefonen og raste på Twitter etter at scoringen ble godkjent.

– Det er derfor jeg mener man skal kunne bruke video på slike avgjørelser. Her spilles altså den største kampen for disse lagene i år, og så klarer altså ikke dommerne å se at det er en soleklar offside! Hvorfor kan man ikke ha X antall utfordringer? skrev Jesper Mathisen på Twitter umiddelbart etter scoringen.

TV 2s ekspert mener videodømming ville vært perfekt å ha i slike tilfeller.

– Da kunne Geir Bakke bedt om at dommerne tok en titt på video for å få den avgjørelsen rett. Ikke fortell meg at det tar for lang tid eller at det tar vekk mye av det vi elsker med fotball... Det må da være mye viktigere å få slike avgjørelser rett! raste TV 2--profilen.

Mathisen viste til eksempler fra andre idretter, og nekter å være med på at spillet vil bli oppstykket om dette innføres på de helt tydelige feilavgjørelsene.

– Nå snakker jeg om avgjørelser som er svart/hvitt! Avgjørelser som er riktig/feil! Her er det jo ikke snakk om skjønn. Dette er offside, og det ser 1000 av 1000 dommere på video i løpet av ett sekund! Få det innført! Fungerer fint i tennis, NBA, NFL osv, skrev han.

Doblet ledelsen ti minutter senere
LSK doblet ledelsen kun ti minutter senere, og nok en gang var det et mislykket klareringsforsøk fra Zachariassen som ble avgjørende. Sarpsborg 08-kometens variant havnet rett i beina på den offensive høyrebacken Mats Haakenstad, som dunket 2-0 i nettet med en strak vrist.

– Det er vanskelig å beskrive. Det er så mye som går gjennom kroppen og hodet og alt. Det er den beste følelsen jeg har hatt noen gang, sier Haakenstad til TV 2 etter kampslutt.

– Lillestrøm gikk rett i strupen på Sarpsborg 08 og sjokkerte Geir Bakkes menn så til de grader i åpningen. Det er flotte treff både fra Kind Mikalsen og Haakenstad, og på begge målene er det jo veldig svakt forsvarsspill, for de klarerer jo helt håpløst, sier TV 2-ekspert Mathisen om åpningen av kampen.

Mortensen reduserte i utrolig 1. omgang
Litt over halvveis i omgangen smalt det på ny, og denne gangen i motsatt boks. Og igjen var det tilfeldigheter som spilte inn. Ole Jørgen Halvorsens skudd gikk via Frode Kippe, og ble i stedet til en perfekt tap-in-pasning for Patrick Mortensen. Dansken skled fram og dunket 2-1 i nettet.

Oppgjøret tok for alvor fyr, og like etter var Mikalsen nære ved å bli tomålsscorer da hans skudd gikk like utenfor målet til Anders Kristiansen.

Sarpsborg ropte på straffespark
Deretter var det Sarpsborg 08s tur til å være nære da Krépin Diatta utnyttet en tabbe fra Marius Amundsen, men i duell med LSK-forsvareren og keeper Arnold Origi gikk senegaleseren i bakken. Dommer Ola Hobber Nilsen valgte å holde fløyten ubrukt i lommen.

– Hvorfor skal Diatta legge seg der? Amundsen er altfor sent ute og feller helt klart Diatta. Svak dømt også i den situasjonen, og dommerteamet har hatt en fryktelig omgang, sier Mathisen.

– Selvfølgelig er det straffe. Men det er okey. Vi skal ikke stå her og si at kampen er ferdig og at det er straffe. Det var ikke enkelt for ham, men normalt er det straffespark. Hvis han ser på video, så vil han skjønne at det er straffespark, sier Diatta selv til TV 2 etter kampslutt.

Andreballen etter Diatta-situasjonen falt også til farlige sjanser for Ole Jørgen Halvorsen og Kristoffer Zachariassen, men oppofrende forsvarsspill fra Amundsen og LSK-kollegaene søget for at Arne Erlandsens mannskap slapp med skrekken. De gikk til pause med 2-1-ledelse.

– Jeg var veldig skeptisk da jeg så terminlista og at det skulle spilles cupfinale rett før jul, men banen og spilleforholdene er jo fantastiske i dag. LSK gikk rett i strupen på Sarpsborg 08 og fikk veldig godt betalt. Det første kvarteret så Sarpsborg rett og slett sjokkerte ut. Men etter det kom Sarpsborg mer inn i det og Mortensen viser hvilken målsnik han er når da han reduserte til 1-2, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen i pausen da han oppsummerte 1. omgangen overfor tv2.no.

Blodig Kippe scoret med hodet - så scoret han selvmål
2. omgang startet langt ifra like fartsfylt som den første, men det oppstod dramatikk da Frode Kippe gikk i bakken etter rundt åtte minutter. LSK-kapteinen stanget med Sarpsborg 08-målscorer Mortensen, og begynte å blø fra en flenge i pannen.

TØFF TYPE: Frode Kippe gikk av banen blødende fra et sår i pannen. Deretter kom han tilbake og scoret i begge ender.Foto: NTB Scanpix
TØFF TYPE: Frode Kippe gikk av banen blødende fra et sår i pannen. Deretter kom han tilbake og scoret i begge ender.Foto: NTB Scanpix

Noen minutter senere var stopperbautaen tilbake på banen, og kunne ikke bedt om en bedre retur til oppgjøret. En corner fra venstre var perfekt slått, og Kippe steg til værs og stanget 3-1 i nettet med sitt bandasjerte hode.

Under ti minutter senere var det dog duket for nok en Kippe-scoring - i feil boks. Krépin Diatta avanserte langs venstrekanten og la inn, der Kristoffer Zachariassen forsøkte en avslutning. Ballen skled av foten på vestlendingen, men traff en Kippe som var uten mulighet til å unngå selvmål. Dermed var Sarpsborg med igjen i kampen.

Store Sarpsborg 08-sjanser mot slutten
Snaue kvarteret før slutt var det nære ved at Sarpsborg 08 opplevde en vaskeekte ketchupeffekt. Under minuttet etter at Tobias Heintz kom innpå for Nicolai Poulsen, serverte han nemlig Joachim Thomassen med en lekker hælfikk. Kapteinens forsøk ble semiblokkert av Haakenstad, før ballen etter hvert havnet i armene til Divock Origi. Heintz satte virkelig fart på østfoldingene etter sitt innhopp.

Like etter var det Joackim Jørgensen som var nære ved for de blå. Et flott innlegg fra høyre fant hodet til Sarpsborg 08-forsvareren, som kun ble hindret av en strålende Origi-redning.

Samme Origi stod frem igjen ved flere anledninger i sluttminuttene. Jonas Lindberg fikk en sjanse helt alene foran burvokteren, men en rask reaksjon fra LSKs bakerste mann holdt de gules ledelse inntakt.

TV 2s ekspert: – Skjønner at Sarpsborg vil føle seg snytt
På overtid var det kun tilfeldigheter som gjorde at ikke Kristoffer Zachariassen fikk utlignet, da en møljesituasjon foran mål gav ham sjansen. Dessverre for de blå gikk ballen nok en gang like utenfor stolpen, og dermed ble det LSK-triumf.

– Origi var god i mål, men Lindberg burde fått avsluttet andre steder. Lillestrøm skal ha honnør for måten de gikk inn i kampen på. De sjokkerte Sarpsborg 08 fra start. Det var ikke verdens peneste fotballkamp, men veldig underholdende. Samtidig kan jeg skjønne at Sarpsborg vil føle seg snytt. Det første målet skulle vært annullert, og Diatta skulle hatt straffespark i en situasjon der Amundsen også fort da ville fått rødt kort. Men det bryr ingen i Lillestrøm seg om i dag, sier Mathisen.

Sølvvinnernes trener vil ikke skylde på dommeren for at det ikke ble kongepokal med hjem til Østfold søndag.

– Vi er ikke fornøyd med inngangen på kampen, så vi ødelegger for oss selv. Straffesituasjonen har jeg ikke sett på nytt. Det første målet er en meter offside, så det er kjedelig at troikaen pluss fjerdedommer ikke fanger opp det, men det er litt vår feil at vi setter dommertrioen i en slik situasjon også. Hadde vi vært påskrudd fra start, så hadde vi unngått det der, sier Sarpsborg 08-trener Geir Bakke til TV 2 etter kampslutt.

PS! Det ble dramatisk i natt for Sarpsborg 08-spillerne, da brannalarmen gikk på spillerhotellet klokken to i natt. Dermed ble ikke forberedelsene optimale for østfoldingene.

Slik stilte lagene:

Lillestrøm (4-4-2):

77 Arnold Origi – 2 Mats Haakenstad, 4 Marius Amundsen, 13 Frode Kippe (kaptein), 5 Simen Rafn – 33 Aleksander Melgalvis (15 Erik Brenden, 83.), 6 Ifeanyi Mathew, 14 Fredrik Krogstad, 3 Simen Kind Mikalsen – 11 Erling Knudtzon ( 10 Marco Tagbajumi, 90.), 23 Chigozie Udoji (22 Stefan Antonijevic, 89.)

Ubenyttede reserver: 1 Marko Maric – 7 Ebiye Moses, 8 Charles Chinedu Ezeh, 15 Erik Brenden, 24 Erik Tobias Sandberg.

Sarpsborg (4-4-2):

21 Anders Kristiansen – 77 Amin Askar (10 Jonas Lindberg, 86-), 11 Joackim Jørgensen, 15 Sigurd Rosted, 16 Joachim Thomassen (kaptein) – 7 Ole Jørgen Halvorsen, 8 Matti Lund Nielsen, 6 Nicolai Poulsen (14 Tobias Heintz, 76), 17 Kristoffer Zachariassen – 69 Patrick Mortensen, 19 Krépin Diatta.

Ubenyttede reserver: 1 Stefan Cupic – 13 Ole Heieren Hansen, , 18 Tor Øyvind Hovda, 20 Anders Østli, 22 Jon-Helge Tveita.

Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand.