– Har de sagt det? Mener du det? Det sier jo bare alt. Det er helt sykt

Cupfinaledommer Ola Hobber Nilsen legger seg flat og forklarer vurderingene rundt cupfinalens store «dommer-snakkiser». Forklaringene gjør det hele bare verre for Sarpsborg 08-profil.

Se intervjuet med Rosted øverst!

Lillestrøm-Sarpsborg 08 3-2

Lillestrøm vant cupfinalen søndag etter 3-2 mot Sarpsborg 08 på Ullevaal. Det skjedde ikke uten dramatikk, og i to situasjoner i 1. omgang havnet dommer Ola Hobber Nilsen i begivenhetenes sentrum.

Den første situasjonen var ved ledermålet, som skulle vært annullert for offside. Etter kampslutt forklarer kamplederen situasjonen overfor TV 2.

– Det går veldig raskt der. Der er også fra et dommerståsted en vanskelig offsidevurdering. Det er usikkerhet rundt hvem som spiller ballen som gjør at man ikke bestraffer den som offside. Vi har fått tilbakemelding etter kampen om at det er feil. Jeg har ikke sett det selv, men velger å stole på de tilbakemeldingene vi har fått.

– Vi er trygge på at spilleren er i offsideposisjon idet han mottar ballen. Så kan du si at det eneste vi skal avklare er hvem som spiller ballen. Så med en gang den ballen går ut, er spørsmålet om vi er sikre på hvem som spiller ballen. Der må vi ta en rask avklaring. I og med at du er usikker, så kan du ikke løfte flagget. Sånn er det bare, sier Hobber Nilsen.

Se intervjuet med dommeren her:

– Har de sagt det? Mener du det? Det sier jo bare alt om ham
Den forklaringen skaper en nesten sjokkartet reaksjon hos Sarpsborg 08-kometen Sigurd Rosted.

– Har de sagt det? Mener du det? Har de sagt det? Det sier jo bare alt. Jeg skal ikke si noe mer.

– Hvorfor ikke?

– Det er helt sykt at det ikke går an å se det. Det skal være det beste teamet her i Norge som dømmer cupfinalen, og så går det ikke an å se en sånn offside. Det bare sier alt om ham egentlig. Jeg skal ikke si noe mer egentlig, for jeg kommer til å bli så sinna, sa midtstopperen som har hatt en stor sesong i østfoldingenes forsvar.

TV 2-ekspert: – Hvorfor kan de ikke snakke sammen? Hårreisende!
Jesper Mathisen, som selv var kritisk til dommeravgjørelsene underveis i kampen, forstår stopperens reaksjon.

– Jeg skjønner veldig godt at Sigurd Rosted reagerer på forklaringen. Hvis dommerne er sikre på at spilleren som scorer er i offsideposisjon, har de kun en ting de skal avklare, og det er om spilleren ballen kommer fra er gul eller blå. Assistentdommer sier at om man er usikker så kan man ikke løfte flagget, for dette går så fort. Men hvorfor kan ikke dommerne snakke sammen før de tar en endelig avgjørelse? Det er jo ingenting som haster når ballen allerede ligger i mål! Da er jo spillet «pauset» uansett, og da må jo Hobber Nilsen og hans assistent sammen finne frem til en riktig avgjørelse, sier han.

TV 2-eksperten tok underveis i cupfinalen via Twitter til orde for innføring av videodømming, men mener at akkurat denne avgjørelsen burde vært håndtert korrekt selv uten hjelp av teknologien.

– Det er mange avgjørelser som er veldig vanskelige for et dommerteam, men denne er da ikke noen vanskelig offsidevurdering. At de ikke klarer å se hvem som spiller ballen, er hårreisende. Det må jo lyse noen varsellamper, og de har jo ikke dårlig tid når ballen ligger i mål, sier han.

Treneren: – Litt vår feil også
Sarpsborg 08-trener Geir Bakke tok det hele med fatning, og sølvvinnernes trener vil ikke skylde på dommeren for at det ikke ble kongepokal med hjem til Østfold søndag.

– Vi er ikke fornøyd med inngangen på kampen, så vi ødelegger for oss selv. Straffesituasjonen har jeg ikke sett på nytt. Det første målet er en meter offside, så det er kjedelig at troikaen pluss fjerdedommer ikke fanger opp det, men det er litt vår feil at vi setter dommertrioen i en slik situasjon også. Hadde vi vært påskrudd fra start, så hadde vi unngått det der, sier han til TV 2 etter kampslutt.

Mathisen tror Bakke er sintere enn det han gir uttrykk for.

– Geir Bakke svarer diplomatisk slik han alltid gjør, men han mener jo selvfølgelig noe helt annet. Sarpsborg 08 var sløve i starten av kampen, men dommerteamet var enda sløvere. I en cupfinale får Sarpsborg 08 to kampavgjørende avgjørelser mot seg, og da er man selvfølgelig forbanna, sier TV 2-eksperten.

Sarpsborg 08-treneren holdt seg uansett i skinnet i kommentarform, og ble også sitert på at han mener at det er bedre å ha dommere som dømmer på det de ser enn det de ikke ser. Den holdningen roser dommeren.

– Det står respekt av å si det. Man kan egentlig bare angripe. Men det går fort. Det er vanskelig å være dommer. Totalinntrykket er at vi løser veldig mye riktig, men det er sånne situasjoner vi skal diskutere, sier Hobber Nilsen.

Ble ikke kritisert, men innrømmer feil rundt straffesituasjon
Det er ikke bare åpningsmålet som blir debattert etter kampslutt. Senere i omgangen oppstod det nemlig en situasjon på motsatt side av banen da Krépin Diatta gikk i bakken i LSKs 16-meter. Hele Ullevaal trodde det skulle blåses straffespark, men Hobber Nilsen holdt fløyten borte fra munnen.

– Det er en vanskelig situasjon. Men akkurat der underveis i kampen, så er vi komfortable med at vi tar en riktig avgjørelse utpå der. Vi har heller ikke fått noen feedback på at den er feil løst. Men jeg har studert klippet i ettertid og sett at det er feil. Men det er ikke på samme nivå som den første, sier kamplederen.

Se situasjonen i TV 2s sportsnyhetssendinger søndag! (Ikke med i høydepunktsvideoen med scoringene her på tv2.no)

Diatta: – Selvfølgelig er det straffe
Dermed deler pipeblåseren synspunktet til Diatta selv. Senegaleseren tilhørte dog de Sarpsborg 08-spillerne som ikke ville klage på dommeren etter kampen.

– Selvfølgelig er det straffe. Men det er okey. Vi skal ikke stå her og si at kampen er ferdig og at det er straffe. Det var ikke enkelt for ham, men normalt er det straffespark. Hvis han ser på video, så vil han skjønne at det er straffespark, sier Diatta selv.

Til tross for feilavgjørelsene, skrøt kampleder Hobber Nilsen forøvrig voldsomt av selve opplevelsen på Ullevaal søndag.

– Det var helt fantastisk. Det er det største jeg har vært med på. Rammene og alt. Det er helt rått. Det kan ikke sammenlignes med noe, sier Hobber Nilsen til TV 2.