HEIER PÅ MEGHAN: Med sin bakgrunn sørger Meghan Markle for at nok en barrière brytes, skriver Desta Marie Beeder. REUTERS/Hannah McKay
HEIER PÅ MEGHAN: Med sin bakgrunn sørger Meghan Markle for at nok en barrière brytes, skriver Desta Marie Beeder. REUTERS/Hannah McKay Foto: Frank Augstein

En glassvegg er i ferd med å knuses

Med Meghan Markle har mange britiske barn som føler seg annerledes fått en de kan kjenne seg igjen i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kom nyheten om at katolske, fraskilte og ikke minst multikulturelle Meghan Markle er på vei inn i et av de mest konservative kongehusene i verden. For alle royalister betyr dette at man allerede nå kan legge champagnen på kjøl og glede seg til kjoler, hatter og skandaløse onkler i formelle settinger (alle som gifter seg inn i en kongelig familie virker å ha minst én av de). Men for oss andre multikulturelle betyr denne unionen at nok et glasstak, eller kanskje mer riktig, en glassvegg er i ferd med å knuses.

Som halvt norsk og halvt etiopisk brukte jeg mye tid som barn på å mislike det å være annerledes enn de fleste andre rundt meg.

Med en mormor fra Balestrand og en klingende bergensdialekt, gjorde det vondt å måtte si navnet sitt tre ganger hver gang noen spurte, og konstant få spørsmål om hvor man egentlig kom fra. Som barn er det eneste man vil å passe inn, være som alle andre, og det å skille seg ut er bare kult på papiret.

Med en fot i forskjellige leire kjenner man ofte en sterk tilhørighet til det landet og den kulturen man vokser opp i, mens den andre delen av en gjerne føles fremmed. Samtidig som jeg aller helst ville ha blondt hår og hete Mia eller Helene, gikk jeg konstant og kjente på en dårlig samvittighet ovenfor min far og hans kultur som jeg egentlig ikke visste så veldig mye om. På tv, i blader og ellers i populærkulturen fant jeg heller ikke mange som lignet på meg selv, men heldigvis er dette nå i ferd med å endres.

Desta Marie Beeder er tidligere væranker i TV 2 og jobber nå i Vimond Media Solutions. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Desta Marie Beeder er tidligere væranker i TV 2 og jobber nå i Vimond Media Solutions. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Da Barack Obama vant det amerikanske presidentvalget i 2008, ble han hyllet som den første svarte presidenten. For meg var han ikke det, han var en mann som var multikulturell, med afrohår og som var oppdratt av sine kritthvite besteforeldre og virket 100% komfortabel med seg selv og sin blandede bakgrunn.

Det tok mange år før jeg kom dit, men det var definitivt verdt reisen. Det å vokse opp med forskjellige kulturer i én og samme familie er en berikelse som gjør det lettere å forstå forskjellige mennesker med forskjellige bakgrunn. Dette har uten tvil hjulpet Obama, og det vil også hjelpe Meghan Markle når hun i sin nye rolle skal ut og treffe mennesker fra forskjellige kulturer og samfunnslag.

Si hva du vil om monarkiet og det britiske kongehuset, men med prinsesse/hertuginne-et-eller-annet Meghan har mange britiske barn som føler seg annerledes fått en de kan kjenne seg igjen i.

Ps. Meghan Markle har selv skrevet en tekst om hvordan hun opplevde det å være annerledes, den finner du her.

Teksten ble opprinnelig publisert på Desta Marie Beeders blogg.