Trønderen Sondre Nordstad Moen (26) satte tidlig norsk tid søndag ny europeisk rekord på maraton. Milslukeren løp inn 2.05,48 under Fukuoka Marathon i Japan.

– Jeg var sikker på at jeg kunne løpe på 2.07, og kanskje på en god 2.06. 2.05 hadde jeg ikke forventet, sa Moen til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) etter det historiske løpet.

Alt fungerte for langdistanseløperen denne dagen i Japan.

– Været var bra og fartsholderne gjorde en veldig god jobb. Jeg hadde mye energi igjen mot slutten av løpet, sa 26-åringen.

– Helt sykt
Tiden er også den raskeste som er levert av en ikke-afrikanske løper. Prestasjonen gleder de norske friidrettskollegene stort.

– Helt sykt. Det er ufattelig fort. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Sondre, som har hatt noen vanskelige år med skader og operasjoner, det er ingen andre jeg unner dette mer, sier Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

– Jeg har ikke ord. Det er bare så rått, sier mangeårig treningspartner og klubbkamerat, Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Sjukt! En av de mest dedikerte jeg vet om. All respekt til Sondre! Meget fortjent! Gratulerer, sier Karsten Warholm.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, har ikke fått snakket med rekordmannen, men har fått noen SMS-er etter bragden i Japan.

– Jeg tror det har vært hektisk der borte. Han bare takket for gratulasjonen og sa at det var utrolig moro. Etter Valencia hadde han et opphold i Kenya. Nå kommer han til Norge igjen før han drar tilbake til høyden, sier Tjørhom.

Han skryter av Nordstad Moens dedikasjon i treningsarbeidet og langsiktig tenkning. Derfor er det ekstra gledelig at arbeidet nå har gitt resultater.

– Dette er ikke bare i norsk sammenheng. Dette er i europeisk sammenheng. Det er veldig stort. Jeg skal ikke begynne å rangere prestasjonene, men det er ingen tvil om at dette henger høyt. Det er en veldig ærlig øvelse også. Du må gjøre jobben selv. Det er beina, og ikke noe annet man kan stole på, sier Tjørhom.

OL i Tokyo i 2020 er et stort mål for den 26-årige maratonløperen, men først venter EM i Berlin neste sommer. Tjørhom mener vi kan glede oss til fortsettelsen.

– Sondre er en utøver der det ikke er noen tilfeldigheter. Det er Tokyo som er det store målet. Jeg tror ikke han har nådd taket mtp. kapasitet. Det viktigste er å holde seg skadefri. Det er mye belastning i denne øvelsen. Men han er i alle fall godt på vei nå, sier Tjørhom.

Kaggestad: – Kan bli gøy i OL
Moens forrige bestenotering kom tidligere i år i Hannover da han løp inn til 2.10,07 og slo den 30 år gamle norske rekorden. Han har også knust den norske rekorden på halvmaraton i år.

Den forrige europarekorden tilhørte tyrkeren Kaan Kigen Özbilen og lød på 2.06,10.

– Tiden er helt fantastisk, men at han vinner er like strålende. Fukuoka Maraton er et meget prestisjetungt løp. Vinner du det, så kan du sette utropstegn bak navnet ditt i maratonverden. Det er enorm prestisje, sier TV 2s Johan Kaggestad, som tidligere har vært langdistansetrener på friidrettslandslaget.

– Sannsynligvis det ypperste som har skjedd i norsk langdistanse. Vi har hatt mange gode løpere i Norge, men denne prestasjonen kan vi sette eneren bak. Selv dopede spanjoler og italienere har ikke løpt fortere. Det er rått.

Kaggestad anser Moen som gullfavoritt til sommerens EM i Berlin, og mener også at han kan ha sjanser i OL i Tokyo om drøye to år.

– Nå gjelder det bare ikke å bli for ivrig. Sondre får rusle små turer på Grünerløkka de neste tre ukene, og ligge med beina høyt. Det som er viktig nå er at han tenker to år fram i tid. Tenker gjennom hvordan værforholdene blir på maraton i OL i Tokyo. Greier han å takle 30 varmegrader og høy fuktighet, kan det bli gøy å følge han i OL, sier Kaggestad.