Minst 215, og kanskje så mye som 300 pterosaur egg har blitt oppdaget i Gobi-ørkenen. Forskere har også funnet fossilene etter flere hundre voksne individer.
Minst 215, og kanskje så mye som 300 pterosaur egg har blitt oppdaget i Gobi-ørkenen. Forskere har også funnet fossilene etter flere hundre voksne individer. Foto: Alexander Kellner / Reuters

Dinosaur-funn forbløffer:
– Kan endre alt vi har trodd

Rekordfunn på opptil 300 pterosaur-egg har blitt oppdaget i Nordvest-Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paleontologer har gjort et unikt funn i Gobi-ørkenen, der det ha blitt oppdaget et område med mange hundre pterosaur-egg. Dette melder National Geographic.

– Kan endre alt

Pterosaurus er en samlebetegnelse på flygende reptiler som levde samtidig som dinosaurene. Mer nøyaktig er det fossiler av arten Hamipterus tianshanensis som nå har blitt funnet.

Artens eksistens har vært kjent for forskere i over 200 år, men de første eggene ble først oppdaget på 2000-tallet. Da har det kun vært snakk om rundt 10 egg. Nå graves det ut mellom 215 - 300 vel bevarte eksemplarer. Det skal også ha blitt funnet hundrevis av fossiler av voksne og nyklekkede indivder.

I 16 egg er embryoet fremdeles intakt, og de håper å finne flere. Dette kan være første gangen de har funnet slike eksemplar som fremdeles er tredimensjonale. Skallene likner på de læraktige eggene som skilpadder i dag har.

– Forskningen er bare i startfasen, men dette råmaterialet kan potensielt sett endre alt man tidligere har trodd, forteller researcher ved Queen Mary University of London, David Hone, til National Geographic.

En tegnet illustrasjon av Hamipterus-øgla som levde for med enn 100 millioner år siden. Foto: Handout / Reuters.
En tegnet illustrasjon av Hamipterus-øgla som levde for med enn 100 millioner år siden. Foto: Handout / Reuters.

Nye oppdagelser

Flyveøglen levde nordvest i Kina for mer enn 100 millioner år siden. Vingespennet skal ha vært på mer enn 3,5 meter langt, og de hadde skarpe tenner til å spise fisk med. Hamipterus begravde mest sannsynlig store klynger med egg når de skulle hekke. De nye funnene kan tyde på at øglene brukte de samme hekkeplassene om igjen - og at de i likhet med moderne fugler, hekket i store grupper.

Forskerne har allerede funnet ut mer ut om hvordan Hamipterus utviklet seg fra egg til voksen. Embryoene som var snart klare til å klekke hadde ikke enda utviklet tenner, og armene var overraskende svake. Det ble tidligere trodd at øglen var flyveklar ved fødsel, men de nye funnene tyder på at de utviklet seg sent, og at de krabbet rundt på alle fire før de utviklet flyveferdighetene sine.