HELT: Michael Karlsen scoret den avgjørende straffen mot Sogndal.
HELT: Michael Karlsen scoret den avgjørende straffen mot Sogndal. Foto: Alley, Ned

Ranheim rykket opp: – Et eventyr!

Michael Karlsen ble den store helten for hjemmelaget i straffedramaet mot Sogndal.

Ranheim – Sogndal 1-0 (1-1 sammenlagt, 5-4 på straffer):

Etter 1-0-seier på Fosshaugane Campus i første kamp, trengte Sogndal bare uavgjort for å sikre videre spill i Eliteserien.

Saken oppdateres!

Sogndal hadde sammenlagtseieren i lommen med 0-0, men en straffescoring av hjemmelagets Michael Karlsen i det 87. minutt sørget for ekstraomganger og etter hvert straffesparkkonkurranse.

Eirik Schulze blåste Sogndals fjerde straffe himmelhøyt over, og da Michael Karlsen satte den siste straffen i mål var opprykket et faktum for trønderne.

– Dette er et eventyr! At Ranheim skal rykke opp med de ressursene de har er helt utrolig. Mjøndalen var oppe i Tippeligaen og sjarmerte oss i 2015, og Ranheim kommer til å sjarmere oss i 2018, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Ranheims hjemmebane, EXTRA Arena, rommer bare 3000 tilskuere. Mathisen er svært imponert over jobben som er gjort.

– Ingen hadde forventet før sesongen at de skulle rykke opp. Laget består av lokale gutter som jobber eller studerer ved siden av å spille fotball, som har et helt unikt kameratskap. Det er bare å ta av seg hatten for det de har fått til, roser Mathisen.

– De har vært stabile og og aldri vært involvert i en nedrykksstrid siden de rykket opp i 2009.

Fortsetter å jobbe ved siden av

Straffehelt Michael Karlsen forteller at Ranheim-spillerne kommer til å fortsette på samme måte selv om de skal spille på øverste nivå.

– Vi kommer til å jobbe og gå på skole ved siden av neste år også. Det er fullt mulig å kombinere det med fotball – det beviser vi i dag, og det gjør vi neste år også, sier Karlsen til Eurosport etter kampen, og fortsetter:

– Det er helt sinnsykt. Det er vanskelig å beskrive. Vi gjør en kjempekamp, og spiller Sogndal av banen. Vi prøver å spille, mens de er kyniske og destruktive. Det er fotballen som vinner i dag, fastslår kraftspissen.

Ranheim-trener Svein Maalen tror laget kommer til å bite fra seg i Eliteserien.

– Det er noe «Class of 92» over dette laget. Vi er en gjeng med unge trøndere, sammen med noen rutinerte, som har kommet nedenfra og ingen har hatt tro på, sier Maalen til Eurosport.

– Vi følte vi hadde full kontroll på kampen. Det skulle blitt avgjort på spillemål, men gutta er helt fantastiske i dag. Kristoffer Løkberg holdt tidenes tale før straffekonken og tok presset av alle. Det er en fantastisk lagseier, skryter Ranheim-treneren.

Vil ikke forsterke

Dette blir første gang Ranheim spiller i Norges øverste divisjon siden 1956. Mathisen fullroser sensasjonslaget for sesongen de har hatt.

– De kjempet lenge med Start om direkte opprykk, men sluknet mot slutten av sesongen. Heldigvis for Ranheim fant de formen igjen til kvalifiseringen, og vinner nå fullt fortjent mot et veldig skuffende Sogndal-lag, mener han.

– De har selv uttalt at de ikke kommer til bruke masse penger på å forsterke, og det synes jeg er helt rett. La disse gutta få sjansen i Eliteserien, for det har de fortjent. Med Ranheims økonomi og spillerstall vil de jo være den soleklare dumpekandidaten i Eliteserien, men det gidder vi ikke prate om i kveld! Nå skal de bare gratuleres med en fantastisk sesong, sier Mathisen.

Svake Sogndal

Han er derimot ikke imponert over det Eirik Bakkes mannskap har vist over to kamper, til tross for seieren på hjemmebane.

– Jeg er veldig skuffet over måten Sogndal har fremstått på i disse kampene. De har gitt Ranheim muligheten til å ta initiativet i begge oppgjør, og har rett og slett sett engstelige ut. Jeg hadde forventet at Sogndal skulle gå i strupen på dem, men etter å ha sett kampene har de ikke vært offensive eller gode nok til å klare det, mener TV 2s fotballekspert.

– Sogndal fortjente å rykke ned basert på disse kampene. De var defensive, feige og engstelige, legger han til.

Dyngeland reddet Sogndal

Der 1. omgang var jevnspilt, var det spill mot ett mål i 2. omgang. Ranheim var farlig frempå ved flere anledninger, men ballen ville ikke i mål.

Mathias Dyngeland var svært sentral for bortelaget. I 2. omgang forlenget han en Aslak Fonn Witry-markkryper i stolpen, og han fikk en finger på et Kristoffer Løkberg-skudd som var på vei inn i krysset.

– Dyngeland har levert gode redninger og vært meget solid. Han viser i denne kampen hvorfor han er en av Sogndals viktigste spillere, sa TV 2s fotballekspert underveis i kampen.

Hovland laget straffe

I det 85. minutt tok Even Hovland livtak på Michael Karlsen i feltet, og dommeren pekte på straffemerket. Den satte Ranheim-spissen, og sørget for ekstraomganger i kampen.

– Det er fullt fortjent at Ranheim får scoringen sin. De har vært det beste laget i disse kampene. «Panenka-Karlsen» får sin revansje på straffespark, og er iskald når han setter ballen midt i mål, kommenterte Mathisen, og fortsatte:

– Hovland har vært veldig skuffende siden han ble hentet tilbake i sommer, og jeg hadde han også på mitt lag over «Panenka-Karlsen» årets flopper. Han skulle være kapteinen som spredde trygghet i de bakre rekker, men han har sett veldig rusten ut, påpekte han.

Overlegne straffer

Selv om lagene spilte seg til noen halvsjanser i ekstraomgangene, så det hele tiden ut til at det kom til å gå til straffer.

I straffesparkkonkurransen scoret samtlige spillere på straffene sine – inkludert Ranheim-keeper Even Barli – inntil Eirik Schulze blåste ballen himmelhøyt over mål.

Michael Karlsen satte den siste straffen knallhardt i mål.

– For noen straffer Ranheim leverer! Det er ingen tvil på et eneste av dem. Barli setter straffesparket iskaldt forbi Dyngeland, og Schulze bommer på neste. Da er det selvfølgelig Karlsen som avgjør! Han er blitt mobbet for sin «Panenka-chip» i altfor lang tid nå, og får sin revansje med disse to straffesparkene, oppsummerer Mathisen.