TIMEOUTKNAPP: Dette er knappen Thorir Hergeirsson må forholde seg til under VM i Tyskland.
TIMEOUTKNAPP: Dette er knappen Thorir Hergeirsson må forholde seg til under VM i Tyskland. Foto: TV 2 Danmark

Du har sett den på X Factor og The Voice. Nå dukker den også opp i håndball-VM

Thorir Hergeirsson må trykke på denne røde «buzz-knappen» når han vil ha time-out under mesterskapet i Tyskland.

Se Norge-Ungarn på TV 2 og Sumo fra kl. 20!

Da aktiveres lydsignalet i hallen og tiden stoppes automatisk.

– Det blir morsomt å se hvordan det vil fungere. Det er stadig noe nytt. Men det er egentlig ikke så dumt. Det er en god idé, sier landslagssjefen til TV 2 om nyvinningen som nå innføres av det internasjonale håndballforbundet.

Fra grønt til rødt
Tidligere har Hergeirsson og hans trenerkolleger hatt et grønt kort som de har lagt på dommerbordet når de ønsker time-out. Nå går man bort fra dette.

I stedet er det montert en rød alarmknapp på hver side av dommerbordet. Når trenerne trykker på disse, aktiveres en alarm i hallen og tiden stoppes automatisk.

Reglene tillater kun at man kan be om time-out når ens eget lag har ballen. Bommer man her, får treneren en advarsel, laget fratas en time-out og får utvist en spiller, ifølge dansk TV 2, som omtalte dette først.

Åpner for sabotasje
Dette kan i teorien åpne for misbruk og sabotasje.

– Jeg håper ikke noen gjør det. Da får de en stor straff, sies det. Det lønner seg ikke. Det lønner seg kun å trykke til riktig tid, påpeker Hergeirsson.

Reglene sier nemlig at hvis et lag har en opplagt målsjanse - og motstanderne trykker på knappen - så mister fortsatt laget retten til en time-out og får utvist en spiller. I tillegg mottar landslagssjefen et blått kort. Et blått kort gir utvisning, samt at en disiplinærkomite i etterkant vil vurdere om treneren skal få en tilleggsstraff i form av ekstra karantene.

– Da håper jeg regelverket er klart og at man følger dette konsekvent, svarer islendingen på spørsmål om han tror noen kan bli fristet til å sabotere i en eventuell semifinale eller finale.