Mangfoldige ambulanser og politibiler møtte de som skulle passere Akersgata i Oslo sentrum, lørdag ettermiddag.
Mangfoldige ambulanser og politibiler møtte de som skulle passere Akersgata i Oslo sentrum, lørdag ettermiddag. Foto: Marit Eide

Nå spilles 22. juli-filmen inn i Oslos gater

Innspillingen av den omstridte 22. juli-filmen er i gang i Oslo sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kunne man se ambulanser, politibiler og brannmenn i Akersgata i Oslo sentrum.

Netflix-produksjonen som har fått arbeidstittelen «Norway», spiller nå inn på åstedet der Anders Behring Breivik sprengte bomben i Regjeringskvartalet.

Ønsker å jobbe i det stille

Angrepet som skjedde i juli blir altså filmet nå – til tross for is i gatene og kalde temperaturer.

Innspillingen av de første scenene startet i november, og arbeidet skal foregå i Oslo og Vestfold noen uker fremover. Den amerikanske storfilmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss».

Det er Anders Danielsen Lie som skal spille rollen som terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik.

I en pressemelding står det at filmcrewet ønsker å få arbeide stille og respektfullt, ut av hensyn til de mange livene som ble berørt av terroren. Det har vært mye debatt rundt om hvorvidt filmen kommer for tidlig etter terrorangrepet.

– Filmen skulle aldri ha blitt lagd

Tdiligere statsminister, Jens Stoltenberg, har uttalt til TV 2 at han er positiv til filmen.

– Forutsatt at det gjøres på en respektfull måte og at dette lages i samarbeid eller med forståelse fra støttegruppa, så mener jeg det er viktig at det lages denne type filmer. Både fordi vi skal minnes og huske det som skjedde, men også fordi vi lever i en tid med terror og da er det viktig at vi lærer av 22. juli i det arbeidet som hver dag må pågå i kampen mot terror og for å unngå at terroren skal skremme oss til å gi fra oss det fineste i landet vårt; friheten, åpenheten og demokratiet, sa Stoltenberg da innspillingen satt i gang.

Mens andre er sterkt uenig. Tonje Granmo som mistet 14 venner på Utøya, er en av de som er i mot innspillingen.

– 22. juli er det verste veldig mange har opplevd i livet, inkludert mitt, så jeg syntes at denne filmen aldri skulle blitt lagd. Jeg har vært uenig med Stoltenberg tidligere og jeg er uenig med ham nå, sa Granmo til TV 2.