VIND OG SNØ: Skikjørere advares mot å ferdes i enkelte områder i Nordland og i Hordaland. Bildet viser Glomfjord skredtasjon klokken 09.05 lørdag morgen. Foto: Statens vegvesen
VIND OG SNØ: Skikjørere advares mot å ferdes i enkelte områder i Nordland og i Hordaland. Bildet viser Glomfjord skredtasjon klokken 09.05 lørdag morgen. Foto: Statens vegvesen

Lavtrykk og nedbør gir snøskredfare

Helgeland og Trøndelag kan få 30-40 centimeter snø, og NVE varsler om betydelig snøskredfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snøskredfaren er vurdert til kategori 3 i Salten og ved Svartisen i Nordland, samt i Voss og Hardanger i Hordaland. Det melder NVE.

Årsaken er et lavtrykk som kommer inn fra Norskehavet. Lavtrykket fører med seg mild luft som styrer været fra Nordland og sørover til Vestlandet.

– Det blir kuling hele veien fra Stad og nordover til Finnmark. Vinden kommer fra sørvest, så det blir mye mildere og temperaturen vil stige mange steder, sier Nyhetskanalens væranker Ane Nyrerød.

Unngå bratte heng

Helgeland og Trøndelag får mest nedbør – mellom 30 og 40 millimeter, noe som tilsvarer 30 til 40 centimeter snø der det er kaldt nok. Snøgrensen ligger på 500 til 700 meter.

I snøskredvarselet som er utstedt for Svartisen, oppfordrer NVE folk til å unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg.

I Hardanger og Voss advares det om krevende forhold i fjellet og folk bes unngå ferdsel i skredterreng og utløpsområder. I lavlandet kan det løsne våte skred i bratt terreng.

Østlandet ligger i le for lavtrykket og får halvskyet oppholdsvær lørdag.

Fare for underkjølt regn

Søndag snur vinden og dreier på nord og nordvest langs kysten. Temperaturen vil synke litt, og det kan bli veldig glatt på veiene.

– Der nedbøren kommer som regn, vil den fryse til is på bakken og gjøre det speilblankt, sier Ane Nyrerød.

De østlige delene av Finnmark og Østlandet ligger i le for lavtrykket og vil få en fin første søndag i advent.

– Lavtrykkene kommer inn fra vest, så det er de vestlige delene av landet som må tåle mest vær denne første helgen i desember, sier Nyrerød.

(©NTB/TV 2)