I RETTEN: Henry Aaseth måtte møte i retten for å drept en skjære med en rottefelle. Her viser han frem rottefella i forkant av rettssaken. Foto: Olav Hustad Wold
I RETTEN: Henry Aaseth måtte møte i retten for å drept en skjære med en rottefelle. Her viser han frem rottefella i forkant av rettssaken. Foto: Olav Hustad Wold

Skjæresaken går til lagmannsretten

Lagmannsretten skal avgjøre om det var riktig å dømme Henry Aaseth (71) for skjæredrap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høst måtte Henry Aaseth (71) fra Elverum møte i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for å ha drept en skjære med en rottefelle.

Aaseth ble funnet skyldig og dømt til å betale 10.000 kroner i bot eller sone 20 dager i fengsel. Han ble også dømt til å betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

71-åringen anket, og nå er det besluttet at saken skal opp i lagmannsretten, melder lokalavisa Østlendingen.

– Ikke overrasket

Aaseths forsvarer, Jørn Mejdell Jakobsen, sier til Østlendingen at han er glad for beslutningen i Eidsivating lagmannsrett.

– Jeg er ikke overrasket over at lagmannsretten godkjenner anken og åpner for ny sak, og jeg er svært glad på vegne av min klient. Vi mener det er en helt riktig avgjørelse å åpne for en ny og full behandling av saken, sier Mejdell Jakobsen.

71-åringen var svært skuffet etter at dommen falt i tingretten i oktober.

– Jeg er veldig skuffet over denne dommen. Jeg er veldig uenig, for dette kan ikke være straffbart, sa han til TV 2 like etter domsavgjørelsen.

Uforsvarlig drapsmetode

Det var i juli i fjor at Aaseth drepte en skjære. Han var lei av at skjærene rundt huset hans stadig spiste av jordbærene han dyrket, og satte dermed ut en rottefelle.

En av skjærene gikk i fella og døde. Så fikk han en telefon fra politiet – han var anmeldt for skjæredrap.

Det var dyrevelferdsorganisasjonen NOAH som anmeldte ham.

– Skjæresaken illustrerer godt hvorfor det er viktig å håndheve de få lovene vi har til beskyttelse av ville dyr. Når forsvaret av den ulovlige handlingen baserer seg på påstander som at «skjæra er et skadedyr», viser det at noen ikke har den nødvendige respekten for ville dyr, har NOAH-leder Siri Martinsen tidligere uttalt til TV 2.

Retten mente at drapsmetoden med rottefelle ikke var forsvarlig i henhold til dyrevelferdsloven. I tillegg drepte Aaseth skjæra utenfor lovlig jakttid.