RANET: I etterkant av det brutale ranet ble de mistenkte mennene etterlyst i Åsted Norge.
RANET: I etterkant av det brutale ranet ble de mistenkte mennene etterlyst i Åsted Norge. Foto: Asbjørn Øyhovden / TV 2

Åsted Norge-etterlyst dømt for grovt gullsmedran

Den 35 år gamle litaueren ble pågrepet med bilde av Åsted Norge-etterlysningen på telefonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk dom fra Sør-Østerdal tingrett kommer det frem at en 35 år gammel litauer er dømt til tre år og seks måneders fengsel for grovt ran av en gullsmed i Trysil.

Ranet skjedde i mars i 2016, da 35-åringen ranet gullsmeden sammen med en annen litauer, Rytis Jankunas, som fortsatt er etterlyst for ranet.

Etterlyst på TV 2-program

Sammen slo de en ansatt, bandt henne fast på hender og føtter og tapet over munnen hennes. Deretter tok de med seg verdier for rundt 776.000 kroner fra stedet, før de stakk av.

ETTERLYST: Norsk politi har etterlyst Rytis Jankunas fra Litauen internasjonalt etter ranet av en gullsmed i Trysil. Foto: Politiet
ETTERLYST: Norsk politi har etterlyst Rytis Jankunas fra Litauen internasjonalt etter ranet av en gullsmed i Trysil. Foto: Politiet

Politiet fant DNA-spor fra både 35-åringen og Rytis Jankunas på åstedet. Begge ble etterlyst på TV 2-programmet Åsted Norge, og 35-åringen ble pågrepet ved en tilfeldighet av dansk politi i august i år.

I dommen kommer det frem at de to reiste fra Riga i Litauen til Trysil for å rane gullsmeden. Sammen ferdigstilte de ransplanene dagen før ranet ved blant annet å undersøke området dagen før ranet skjedde. De hadde også kjøpt inn mørke klær og hansker, i tillegg til gaffatape som de brukte for å sette kvinnen som jobbet i butikken ut av spill.

Ranet skjedde like etter at eieren hadde åpnet butikken den aktuelle morgenen, og hun var alene i butikken da de to mørkkledde mennene kom gående inn døren. «Raskt og målrettet gikk den ene mannen, som hadde med seg en bag, rundt butikkdisken samtidig som den andre mannen slo til innehaver NN med en kraftig slag mot hennes venstre kinn». I retten betegnet kvinnen slaget som så hardt at «det gikk i svart», og at hun ble borte et lite øyeblikk.

Hadde bilde av TV 2-etterlysning på telefonen

35-åringen erkjente straffskyld i retten, men det bemerkes i dommen at han ikke meldte seg for politiet etter at han ble etterlyst på TV 2-programmet, til tross for at det ble funnet et bilde av etterlysningen på hans telefon.

Kvinnen som jobbet i butikken fikk store skader som følge av det brutale ranet, og måtte gjennom en operasjon for å rette opp skadene. 35-åringen ble dømt til å betale henne 100.000 kroner i erstatning, i tillegg til at han må betale skadeerstatning til IF Skadeforsikring på over 950.000 kroner.

Den andre raneren, Rytis Jankunas, er fortsatt etterlyst internasjonalt. 35-åringen kom ikke med opplysninger i retten om hvor Jankunas befinner seg.