Havarikommisjonen publiserte fredag en ny rapport om helikopterulykken utenfor Svalbard 26. oktober.
Havarikommisjonen publiserte fredag en ny rapport om helikopterulykken utenfor Svalbard 26. oktober. Foto: Havarikommisjonen

Mannskapet i ulykkeshelikopteret evakuerte trolig før det sank

Helikoptermannskapet meldte ikke om feil før styrten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannskapet i helikopteret som styrtet utenfor Svalbard 26. oktober, meldte ikke om feil og evakuerte trolig allerede før det sank, fastslår Havarikommisjonen.

De foreløpige analysene tyder på at mannskapet ikke registrerte noen tekniske feil før det styrtet i havet med åtte personer 25. oktober.

– Foreløpige analyser fra cockpitens taleregistrator tyder på at mannskapet trolig ikke hadde funnet noe unormalt med det tekniske før helikopteret traff havoverflaten, skriver Havarikommisjonen i rapporten.

Dette skal undersøkes videre før noen konklusjoner blir trukket. Helikopterets skader tyder på at det traff vannet relativt flatt, med halen lavt.

I en ny rapport om helikopterulykken skriver Havarikommisjonen at det er grunn til å tro at alle de åtte om bord evakuerte helikopteret før det sank.

Bare én av de som var om bord, er funnet. Havarikommisjonen opplyser at mannen ble funnet 130 meter fra det havarerte helikopteret.

De svarte boksene og GPS-enheten er analysert i samarbeid med den russiske havarikommisjonen, og ifølge dataene fra GPS-enheten styrtet helikopteret 25 minutter etter at det tok av fra Pyramiden.

Brukte ikke redningsvester

Mannskapet hadde radiokontakt med lufttrafikktjenesten på Longyearbyen to minutter før ulykken, da det ble bedt om å kontakte den russiske helikopterbasen på Kap Heer. Siden hørte ingen fra helikopteret.

Undersøkelsene viser dessuten at helikopteret ikke var utstyrt med flyteutstyr eller redningsflåter, men redningsvester var installert under alle setene og dermed til alle de åtte personene om bord.

– Redningsvestene ble ikke benyttet, og alle bortsett fra en er funnet under setene i helikopteret. Den siste redningsvesten ble funnet på havbunnen. Overlevelsesdrakter ble ikke benyttet, skriver kommisjonen. (TV 2/NTB)