VETERANEN STRAFFS: 39-årige Olga Zajtseva har vært et kjent navn i skiskytter-sirkuset. Nå mister hun sølvet fra stafetten under OL i Sotsji.
VETERANEN STRAFFS: 39-årige Olga Zajtseva har vært et kjent navn i skiskytter-sirkuset. Nå mister hun sølvet fra stafetten under OL i Sotsji. Foto: Heikki Saukkomaa

Flere russere utestenges fra OL

Tre russere - to av dem tok medalje under OL i Sotsji - blir utestengt på livstid og mister resultatene fra lekene i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske dopingskandalen ruller videre med uforminsket styrke.

Fredag opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOC) i pressemelding at flere høyt profilerte vintersportsutøvere blir utestengt fra OL på livstid og mister resultatene fra lekene i Sotsji i 2014.

Løperne det er snakk om er skiskytter Olga Zajtseva (39), sin gikk ankeretappen på stafetten der Russland tok sølv.

De to øvrige er langrennsløperne Julija Tsjekaljova og Anastasija Dotsenko. Tsjekaljova har en bronse fra VM i Val di Fiemme i 2013 bak Therese Johaug og Marit Bjørgne sin beste meritt, sammen med stafettbronsen med Russland fra det samme VM. Dotsenko er forholdsvis umerittert og ble slått ut i sprintkvartfinalen i Sotsji-OL.

Tsjekaljova hadde sjetteplass på stafetten i Sotsji som sitt beste resultat fra lekene. Dotsenko ble nummer seks på sprintstafetten.

Straffene kommer i kjølvannet av funnene i McLaren-rapporten som har avdekket den utstragte og statlig finansierte dopingen i Russland. Ifølge rapporten skal over 1000 russiske idrettsutøvere være involvert eller ha dratt nytte av manipulerte dopingprøver de siste årene, hvorav 95 vintersportsutøvere.

En rekke russere er allerede utestengt fra OL på livstid, og torsdag ble det også bekreftet at Alexander Legkov og flere av de OL-utestengte russerne er midlertidig utestengt fra verdenscupen. IOC har varslet at de førstkommende tirsdag vil ta en avgjørelse om hvorvidt Russland som nasjon får delta i OL i Sør-Korea neste år eller ikke.

Tidligere denne uken skrev TV 2 om Jana Romanova, Zajtsevas lagvenninne på stafetten. Hun er rasende etter også å ha blitt straffet av IOC. Saken kommer til å bli anket videre til Idrettens voldgiftsrett. Vinner hun ikke frem der, kommer hun likevel til å tviholde på sølvmedaljen.

– Dersom vi mislykkes med å oppnå rettferdighet, kaster jeg heller bort medaljen enn å gi den tilbake til IOC. Jeg kommer aldri til å returnere medaljen til IOC. De har fattet en ubegrunnet avgjørelse, sier Romanova til det russiske nyhetsbyrået TASS.