Dører, vinduer og speil som fryser fast hører dessverre vinteren til.
Dører, vinduer og speil som fryser fast hører dessverre vinteren til.

To enkle tips kan spare deg for mye penger

Smarte løsninger er kanskje ikke så smarte på vinteren...

På mange nyere biler - og en god del eldre også for den saks skyld, finnes det ikke rammer rundt siderutene på bilen.

Nå på vinterstid kommer det ofte snø og rim som legger seg som vann på bilens dørlister når det smelter.

Så fryser det igjen – og det gjør at dører og vinduer faktisk fryser fast til dørpakningen.

Små mikrobrytere

Er man uheldig, uforsiktig eller uoppmerksom, kan man i verste fall få betydelige reparasjonsutgifter her, om det går galt.

Dette gjelder naturlig nok ikke bare biler uten ruteramme, men det kan virke som om problematikken er overrepresentert på nettopp disse bilene.

En del av forklaringen her er at disse bilene har noen små mikrobrytere som ofte senker og hever vinduene noen få millimeter hver gang når dørene lukkes eller åpnes. Igjen: Snø, is og fastfrosne vinduer vinduer kan gå i stykker.

Enkelt knep

Det er neppe noe stor overraskelse at selv små brytere kan koste mye penger, det samme gjelder brente rutehevermotorer og ødelagte dørlister. Verkstedprisene i Norge er heller ikke av det billigste slaget. Vi snakker fort om flerfoldige tusen kroner her.

Heldigvis kan problemet løses med et knep som er like enkelt som gammelt, men som fortsatt fungerer utmerket. Nemlig ved å rengjøre vinduer og dørpakninger, gjerne med en mikrofiberklut og så smøre pakningene godt inn med silikonestift, eventuelt en god silikonspray.

Topp 5: Dette kjøper de rikeste når de skal ha SUV

Ikke glem speilene

Apropos snø og is, så er det ikke bare siderutene som kan ta skade av dette. Flere og flere biler får sidespeil som automatisk klappes inn når bilen låses. Og nettopp snø og is rundt speilet og speilfoten er ganske vanlig. Også her kan kostbare saker og ting gå i stykker når elektronikken begynner å jobbe med ting som er frosset fast.

På noen bilmodeller er speilenes innklapp-funksjon programmerbar via bilens meny-system. På vinterstid er vårt tips å skru av denne funksjonen, på de bilmodellene det lar seg gjøre. Da eliminerer man enkelt hele problemstillingen.

Les også: Det går mot nytt rekordår for bilsalget

Video: Sjekk ut denne spennende nyheten fra Kia