IKKE BESTEVENNER: President Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May møttes i New York under FNs generalforsamling i slutten av september.
IKKE BESTEVENNER: President Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May møttes i New York under FNs generalforsamling i slutten av september. Foto: Evan Vucci/AP.

– Trump-besøk til Storbritannia utsatt

Forholdet mellom de to stormaktene er iskaldt etter en regelrett ordkrig mellom statsminister Theresa May og USAs president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er avisen The Telegraph som hevder å ha kilder blant amerikanske diplomater som sier at et besøk til Storbritannia er i det blå.

Reisen, som ble nedskalert til en «arbeidsreise» da det ble kjent at Trump ikke får hilse på Dronning Elizabeth, skal nå være utsatt på ubestemt tid.

Trump skulle egentlig reise for blant annet å åpne USAs nye ambassade i London.

– Ideen om en reise har åpenbart blitt utsatt, men ikke til desember og ikke til januar. Jeg forventer ikke et besøk i januar, sier en høytstående amerikansk diplomat til den britiske avisen.

De siste dagene har Theresa May og en rekke andre britiske politikere reagert svært sterkt på at Trump retwitret hatvideoer fra nestlederen av den høyreekstreme britiske grupperingen «Britain first».

– Det var galt å dele disse videoene, sa Theresa May.

– Trump er ikke velkommen i Storbritannia, sa London-ordfører Saqid Khan torsdag.

Trump svarte, ikke overraskende, med en twittermelding til statsministeren for USAs nærmeste allierte. I den ba han henne om å ikke bry seg med hva han sier, og ha fokuset på problemer i Storbritannia.

Problemene rundt Trumps planlagte besøk til Storbritannia startet 1. mars i år.

Da meldte flere britiske aviser at besøket skulle utsettes til oktober.

Ifølge regjeringskilder som The Sun hadde snakket med, var det Trump selv som hadde uttrykt at han ønsket å reise til Storbritannia, men «ville vente til ting hadde roet seg».

Over 1,8 millioner briter undertegnet i vår et opprop mot at Trump skulle få komme til landet, blant annet med begrunnelsen at det ville blitt for pinlig for dronningen å møte ham.

Sett i lys av de massive og kraftfulle britiske reaksjonene på Trumps oppførsel i sosiale medier det siste døgnet, er det all grunn til å tro at USAs president må belage seg på å vente lenge.