Slik kan du redusere risikoen for å tape på boligprisfallet

Skal du unngå å påvirkes av boligprisfallet, bør du kjøpe utenfor de store byene, råder banksjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har lagt planer så lenge nå om hvordan det skal se ut, sier Angelica Hovland og ser seg om i sin nye leilighet på Dikemark i Asker.

Hovland er fra Grünerløkka i Oslo, men har nå kjøpt ny leilighet tre mil lenger vest. Den er betraktelig større enn hennes gamle leilighet.

– Jeg har en leilighet på 34 kvadratmeter som jeg kjøpte for 2,5 millioner. Denne er nesten 70 kvadratmeter og den kjøpte jeg for én million mer , sier Hovland.

– For den prisen hadde jeg fått noe veldig mye mindre i Oslo.

De fleste av kjøperne på Dikemark er unge, og flere av dem skal flytte ut fra Oslo.

Spår videre prisfall

Det siste året har boligprisene falt betydelig. Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at boligprisene kommer til å fortsette å falle neste år og videre inn i 2019.

– Boligprisene har falt nesten kontinuerlig siden mars. Vi tror at de kommer til å fortsette på falle gjennom neste år, og at bunnen ikke nås før i begynnelsen av 2019, sier Thomas von Brasch i SSB.

I Oslo har prisene falt 10 prosent siden toppen.

FORNØYD: Angelica Hovland er fornøyd med boligkjøpet utenfor Oslo. FOTO: TV 2
FORNØYD: Angelica Hovland er fornøyd med boligkjøpet utenfor Oslo. FOTO: TV 2

Banksjef: – Se ut av byene

Gunnar Hovland, administrerende direktør i BNBank, råder flere boligkjøpere til å se ut av Oslo for å unngå et stort tap ved et videre boligprisfall.

– Fra Grünerløkka og ut til Dikemark faller prisene med rundt 25-30.000 kroner per kvadratmeter. Så det er cirka 10.000 kroner per mil på den avstanden der, altså er det en veldig lønnsom tur, konkluderer han.

Ifølge Hovland er det mindre risiko for tap ved å kjøpe utenfor byene.

– Ute i randsonen har ikke prisene gått så hardt opp. Du kjøper billigere i dag og nedsiderisikoen er myke mindre, forklarer Hovland.