MANGER DU MANNEKRAFT? Kostilskuddet lover å gi deg mannekraften tilbake. Helsekontrollen gir deg svaret på om det faktisk fungerer.
MANGER DU MANNEKRAFT? Kostilskuddet lover å gi deg mannekraften tilbake. Helsekontrollen gir deg svaret på om det faktisk fungerer. Foto: Faksimile

Dette sier eksperter om kosttilskudd som lover å gi deg mannekraften tilbake

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Kosttilskuddet Maxulin skal gi menn i overgangsalderen bedre treningseffekt, kraft og økt sexlyst. Ekspertene Helsekontrollen har snakket med er skeptiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maxulin viser til en rekke studier på sin hjemmeside som skal dokumentere effekten av produktet.

Biolog Einar Eftestøl har sett på dokumentasjonen, og mener produsenten lover for mye.

– De har veldig lite faglig belegg for det de lover. Maxulin plukker studiene fra hverandre, og henter ut spesifikt det de ønsker å fokusere på, sier Eftestøl til Helsekontrollen.

Han mener at effekten av Maxulin i beste fall er usikker. Dette er produsenten, Norvital, uenig i.

– Vi fremmer de funnene som kan dokumenteres i placebokontrollerte, randomiserte og dobbeltblinde studier, sier administrerende direktør i Norvital, Atle Strande.

Strande understreker at denne typen studier er den beste metoden for å trekke pålitelige konklusjoner.

Testofen, ikke testosteron

Hovedingrediensen i Maxulin er testofen, et ekstrakt fra planten bukkehornkløver. Testofenet skal frigjøre testosteronet som allerede finnes i kroppen. Produktet inneholder altså ikke testosteron, selv om det kan høres slik ut.

Biolog Einar Eftestøl mener Maxulin spesifikt henter ut det de ønsker å fokusere på i studiene.
Biolog Einar Eftestøl mener Maxulin spesifikt henter ut det de ønsker å fokusere på i studiene.

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener man vet for lite av langtidseffekten ved bruk av bukkehornkløver.

– Det er ikke gjort noen langtidsstudier som kan dokumentere effekten om man bruker bukkehornkløver i lengre tid, forteller Madsen til Helsekontontrollen.

Norvital understreker at Maxulin er regulert som mat og ikke et legemiddel, og mener derfor at langtidsstudier i forhold til behandling ikke er relevant.

– Bukkehornkløver har blitt brukt i matlaging i mange hundre år og er helt trygg å spise, forteller Strande i Norvital.

– De feiltolker studier

Biolog Einar Eftestøl mener at markedsføringen til Maxulin ikke holder mål, og at de lover mer enn de kan holde. Han sier at Norvital overtolker og feiltolker de opprinnelige studiene, noe man i utgangspunktet skal være forsiktig med.

– Hvis det som Maxulin lover hadde vært reelt, hadde det enten stått på dopinglista, eller så hadde toppidrettsutøvere brukt dette veldig utbredt, sier Eftestøl til Helsekontrollen.

Norvital-direktøren uttaler at dette får stå for Eftestøls regning og har ingen spesiell kommentar til dette. Men presiserer at alt som Maxulin sier i markedsføringen har sin forankring i funn som er gjort i placebo-kontrollerte, randomiserte og dobbeltblinde studier.