UNÅDE: New York Times skriver at Rex Tillerson (venstre) har havnet i unåde hos Donald Trump.
UNÅDE: New York Times skriver at Rex Tillerson (venstre) har havnet i unåde hos Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque

Det hvite hus avviser påstander om at Trump vil fjerne Tillerson

Utenriksminister Rex Tillerson har falt i unåde hos president Donald Trump, hevder The New York Times. Det hvite hus tilbakeviser påstanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen har sine opplysninger fra anonyme kilder i den amerikanske regjeringen. Skiftet kan skje i løpet av få uker.

Det hvite hus tilbakeviser imidlertid påstanden.

– Det foreligger ingen kunngjøringer om endringer på nåværende tidspunkt, sa Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders torsdag formiddag.

– Tillerson fortsetter å være leder for utenriksdepartementet, og hele regjeringen fokuserer på å fullføre dette utrolig suksessrike første året i president Trumps administrasjon, sa Sanders.

– Han er her. Rex er her, sa Trump selv til journalister som ropte spørsmål om Tillerson under et møte mellom Trump og Bahrains kronprins torsdag.

Flere rykter

Det er flere ganger meldt at Trump og Tillerson, som har bakgrunn som toppsjef i Exxon Mobile, har hatt et anstrengt forhold. Det har også tidligere gått rykter om at utenriksministeren var på vei ut.

Utenriksministeren skal ved en anledning ha kalt presidenten «idiot» i en privat samtale, og Trump uttalte i en Twitter-melding i oktober at Tillerson «kastet bort tiden» med sitt diplomati overfor Nord-Korea.

– Jeg har sagt til Rex Tillerson, vår vidunderlige utenriksminister, at han kaster bort tiden med å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar på kreftene, Rex, vi skal gjøre det som er nødvendig, skrev Trump.

CIA-sjef

Ifølge The New York Times ønsker Trump å erstatte Tillerson med Mike Pompeo, som i dag er CIA-sjef.

Han kan igjen komme til å erstattes av Tom Cotton, som representerer Arkansas i Senatet, hevder avisen. Han har vært en sentral alliert av presidenten i sikkerhetsspørsmål, og skal være positivt innstilt til å ta på seg jobben i CIA.

Trumps stabssjef John F. Kelly skal ha utarbeidet en plan for rokeringen, som kan komme til å skje rundt årsskiftet, skrev avisen torsdag.

Tillerson skal etter planen på en reise til flere europeiske land i neste uke.

(NTB)