Mat i det fri- medisterkaker og brun saus

I dag tok Wenche, sammen med reporter Bjarte og fotograf Erik, turen til Bakken Øvre Gårdsmat på Løten. Der ble det mat i det fri og frittgående griser. Bakken Øvre gård tok gull i klassen for beste medisterkake under NM i kjøttprodukter i Oslo i år.

Medisterkaker

20- 24 stk medisterkaker (avhengig av størrelse)

Tips: Medisterdeig er kvernet svinekjøtt og må spees. Medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.

Medisterkaker kan lages i god tid før jul og fryses ned (avkjøl før de legges i fryseboksen).

1 kg medisterdeig
4 ts salt
3 ss potetmel
1 ts pepper
1/2 ts malt muskat
1/4 ts malt ingefær
2 egg (kan erstattes med 1 ½ dl kald matfløte)
3-4 dl kald melk

Slik gjør du:

For å få et godt resultat bør medisterdeig og melk være kjøleskaps-kalde. Elt medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder, arbeid sammen og spe med melk og egg eller matfløte. Spe litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speking. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne.

Etter hvert som medisterkakene blir stekt, legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke i 10-12 min til medisterkakene er gjennomkokte. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 160 grader i 15-20 min.

Avkjøl raskt og oppbevar kaldt.

Brun saus

2 ½ ss smør
3 ss hvetemel
ca 5 dl varm kraft
salt og pepper
evt. brunet løk i båter

Smakstilsetting: rømme/fløte, 1-2 ss solbærsaft eller 2-3 skiver geitost. Velg det du liker!

Slik gjør du:

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge, rør om hele tiden slik at det blir en jevn bruning. Spe med varm kraft eller buljong i små porsjoner, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca 10 minutter.

Tilsett evt. brunet løk og smak til med salt og pepper og den smakstilsetning du liker.

Server med kokte poteter, surkål (evt. laget på rødkål), kålstuing eller kokte grønnsaker.

Krydret rødkål

Finsnitt en mellomstort hode-rødkål, surr i smør i stekepannen til kålen «faller sammen», rør om slik at kålen ikke blir brent.

Tilsett: 1 dl balsamicoeddik,1 dl appelsinjuice, 1 dl solbærsaft og 1 dl vann

Kok opp og tilsett 1 kanelstang, 2 streneanis, 1 ts malt allehånde, 1 ts karve, 1 ts salt.

Legg på lokk og la småkoke i 30-40 min. Ta av lokket tilsett svisker uten stener, og kok videre uten lokk i 10-15 min. Smak til med salt og krydder.

PS. Har du tid la gjerne rødkålen på små koke 1 times tid, den blir bare bedre.