TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen på Den røde plass. TV 2s team er nektet akkreditering til FIFA-trekningen i Moskva.
TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen på Den røde plass. TV 2s team er nektet akkreditering til FIFA-trekningen i Moskva. Foto: Aage Aune/TV 2

TV 2 utestengt og bannlyst fra VM-trekningen i Moskva

KOMMENTAR: TV 2s team er nektet adgang til FIFA-trekningen i Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En iskald snøstorm pisket meg i ansiktet idet jeg gikk ned flytrappen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Den russiske vinteren kjenner jeg godt, etter å ha reist og arbeidet i Russland i mer enn 20 år. Været var det samme som det alltid pleier å være på denne tiden, men de siste årene har landet endret seg mye.

Det store spørsmålet denne gangen var hvorvidt jeg overhodet ville slippe inn.

I forrige måned kom nemlig det russiske utenriksdepartementet med en oppsiktsvekkende utblåsning mot TV 2.

LES MER: Russland anklager TV 2 for å drive propaganda

Russisk UD stemplet TV 2s innslag som «fake news».
Russisk UD stemplet TV 2s innslag som «fake news». Foto: faksimile

Kanalen ble beskyldt for å drive propaganda, og for å spre frykt og mistro etter et oppslag jeg laget, der PST-sjef Benedicte Bjørnland advarte om økt russisk spionasjevirksomhet på norsk jord. Den russiske ambassade fikk selvsagt mulighet til å besvare beskyldningene, men avslo på det tidspunkt å uttale seg.

En uke senere ble det likevel klart at lille TV 2 med dette helt ordinære nyhetsinnslaget hadde irritert Russland så sterkt, at vi ble satt på myndighetenes liste over medier som drev med «falske nyheter».

Øystein Bogen var i Moskva da han fikk beskjeden om at TV 2 ikke akkrediteres.
Øystein Bogen var i Moskva da han fikk beskjeden om at TV 2 ikke akkrediteres. Foto: Aage Aune/TV 2

Fra før var det kun store og tunge internasjonale medier, som BBC, Washington Post og Le Monde på listen. Utenlandske og norske kolleger gratulerte meg. Det var en stor ære å komme på denne listen. Da hadde du virkelig gjort noe som var riktig og viktig, mente de.

Men hva ville russiske myndigheter foreta seg videre?

De siste årene har flere utenlandske journalister opplevd å bli stoppet på grensen og erklært «persona non grata». I mars i år ble Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer utvist fra Russland som første norske journalist siden 1971. Også han hadde drevet med journalistikk russiske myndigheter åpenbart ikke likte.

Var kritikken fra russisk UD et forvarsel om at turen nå var kommet til meg?

Jeg tok en siste sjekk av pass, visum og mitt lysegrønne russiske journalistbevis. Den strenge damen i grensevaktuniform tok imot papirene uten et ord. Tastet inn navnet mitt på tastaturet og kikket uinteressert opp for å se om det var riktig person som sto foran henne. Det var det visst. To stempel og et grynt senere var jeg inne i Russland.

Litt overrasket og veldig lettet tok jeg sekken på ryggen og bega meg inn i mot Moskva sentrum, mens jeg kunne begynne å tenke på oppdraget som lå foran meg.

De siste årene har det først og fremst vært store politiske saker, kontroverser, terrorangrep eller statsbesøk som har foranlediget mine russlandsreiser. Denne gangen var det noe så lite dramatisk som en seremoni i anledning fotball-VM som skal avholdes i Russland neste år.

I selveste Kreml, og med Vladimir Putin til stede skal FIFA i morgen trekke ut hvilke lag som skal spille mot hverandre i de innledende rundene. Fullstendig ukontroversielt, skulle man tro, og blottet for politikk. Men ikke i Russland. Idrett er et område der Russland skal markere seg, har Putin bestemt.

TV 2-reporter Øystein Bogen måtte stille seg i «problemkøen».
TV 2-reporter Øystein Bogen måtte stille seg i «problemkøen». Foto: Aage Aune/TV 2

Flere har tatt til orde for at Russland burde fratas VM-arrangementet på grunn av landets anneksjon av Krimhalvøya i 2014 og pågående støtte til opprørerne i Øst-Ukraina.

Det har vært avsløringer om at nordkoreanske slavearbeidere er blitt brukt til å bygge de nye stadionanleggene som skal brukes under mesterskapet. Organisasjonen Human Rights Watch har dokumentert at også andre som har arbeidet på anleggene ikke har fått lønn, jobbet under uverdige forhold og i 17 tilfeller blitt drept i arbeidsulykker.

I fjor avslørte den russiske dopingeksperten Grigorij Rodtsjenkov at russiske myndigheter i årevis hadde drevet et program, der over 1000 utøvere skal ha blitt dopet systematisk og med statens hjelp og velsignelse.

Neste ukes skal IOC ta stilling til om hele den russiske OL-troppen til Pyeongchang skal nektes å delta. Også FIFA skal angivelig være interessert i å granske om russiske fotballspillere har vært involvert i dopingskandalen. Hvis de har vært det, kan en slik avsløring også få innvirkning på VM.

Med disse tankene i bakhodet troppet i dag tidlig fotograf Aage Aune og jeg selv opp på et kontor i Moskva for å få utdelt akkrediteringskortene til FIFA-trekningen.

Et skilt viser vei til fredagens FIFA-trekning.
Et skilt viser vei til fredagens FIFA-trekning. Foto: Aage Aune/TV 2

En hel hær av ungdommer i røde VM-uniformer tok imot oss inne i den staselige bygningen på Den røde plass. De var vennlige og effektive mens de på flytende engelsk organiserte køen av pressefolk fra hele verden.

Da jeg kom frem til luka og leverte passet mitt, rynket imidlertid kvinnen bak skranken på nesen.

– Du må stille deg i «problemkøen», sa hun strengt.

– Er det et problem her altså? spurte jeg.

– Ja.

I «problemskranken» fikk vi flere detaljer.

– Dere er blitt nektet sikkerhetsklarering og kan ikke akkrediteres.

– Hvem har nektet oss akkreditering?

Kvinnen bare trakk på skuldrene.

– Er det FSB?

– Sannsynligvis.

FSB er navnet på den russiske statlige etterretnings- og sikkerhetstjenesten, arvtageren til sovjettidens fryktede KGB.

Så der sto saken. Det fins ingen ankemulighet hos FSB. Intet telefonnummer man kan ringe og be om en forklaring.

Aage og jeg hadde sluppet inn i landet, men var til gjengjeld blitt stemplet som en fare for rikets sikkerhet og stengt ute fra arrangementet vi skulle dekke. Eller var det hele TV 2 de anså som en trussel? Det ville i så fall være mildest talt oppsiktsvekkende. TV 2 har sammen med NRK senderettighetene til mesterskapet og blir en av kanalens største satsinger neste sommer.

En utestengning av en rettighetshaver vil ikke bidra til å dempe den kritikken som allerede er blitt reist mot arrangementet.

Det kan også være dårlig nytt for andre TV-stasjoner, etter hvert som også de eventuelt oppdager at de står på Putins svarteliste.

Kanskje er det bare de TV-stasjoner som har «oppført seg pent» og ikke laget kritisk journalistikk om Russland som blir ønsket velkommen på tribuner og i kommentatorbokser neste sommer.

Eller kun de enkeltjournalistene russiske myndigheter føler vil gi landet positivt omtale.

Uansett er en slik praksis noe FIFA må ta alvorlig tak i.

I årevis har de internasjonale idrettsorganisasjonene sett mellom fingrene med at land som bryter menneskerettigheter får arrangere store mesterskaper som VM og OL. Idrett må holdes atskilt fra politikk blir det hevdet. Men ved å gi journalister og medier man ikke liker rødt kort, slik TV 2 fikk i Moskva i dag, har russiske myndigheter nettopp brutt ned skillet mellom sport og politikk.