Syklistene kommer innover Sandviken i fellesstart menn elite VM i landeveissykling i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Syklistene kommer innover Sandviken i fellesstart menn elite VM i landeveissykling i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sykkel-VM med gigantunderskudd

– Vi oppfordrer til en offentlig dugnad, sier styrelederen om gigantunderskuddet.

Saken oppdateres!

I et styremøte onsdag kveld presenterte sykkel-VMs advokat Jeppe Hansen oversikten over alle kravene som han har kartlagt mot Bergen 2017 AS.

Det skriver Bergens Tidende torsdag.

Totalt vil underskuddet være på 55 millioner kroner. Det bekrefter styreleder Mona Hellesnes til TV 2.

– Det vi kom frem til er at vi har en betydelig underdekning og at vi nå i dag har sendt ut en oppfordring til alle de offentlige kreditorene der vi oppfordrer til en offentlig dugnad for å klare å gjennomføre en frivillig akkord med private kreditorer, sier Hellesnes til TV 2.

– Vurderte dere konkurs?

– Ja, vi vurderte alle muligheter, men av hensyn til kreditorene velger vi å la ingen alternativer stå uprøvd. Derfor har vi iverksatt dette tiltaket.

Ubetalte regninger for over 76 millioner kroner
Ifølge avisen har offentlige kreditorer krav på 28 millioner kroner, private kreditorer 35 millioner og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) 13.5 millioner.

Det betyr at det ligger ubetalte regninger for totalt 76.6 millioner kroner.

På konto har Bergen 2017 penger fra Vipps-innsamlingen og litt til. Totalt skal det være snakk om over syv millioner kroner. I tillegg forventes det at andre inntekter vil komme inn og momskompensasjon på totalt over 11 millioner kroner.

Tallene er før underskuddsgarantier er utbetalt. Totalt har Bergen kommune og Hordaland fylkeskommunen stilt garantier på 10.4 millioner.

– Vi har en underdekning samlet sett på cirka 55 millioner. Men det er ikke to streker under dette svaret, det må jeg understreke. Det er noen inntekter det er diskusjon rundt, det er diskusjon rundt noen kostnader, enkelte ting henger litt... men med alle krav tatt med er vi på ca. 55 millioner kroner. Og da er ingenting trekt fra - denne summen er altså uten underskuddsgarantien. Men momskompensasjonen på cirka syv millioner kroner er tatt med, sier styrelederen.

– Hvordan føles det at så mange ikke får pengene sine?

– Det er forferdelig vondt. Og jeg vil beklage til alle de små og store bedriftene som stod på for å lage tidenes fest og som venter på oppgjør. Jeg skulle ønske vi kunne gi gi deler av det de har utestående. Derfor prøver vi dette først ved å appellere til det offentlige for en felles dugnad.

– Hvordan kan man feilberegne så grovt?

– Det har vi også spurt oss selv om. I forkant av VM viste den siste oversikten at vi skulle gå ut i cirka balanse med underskuddsgarantien inkludert. Men under VM kom det kostnader og krav som ikke lå der i utgangspunktet. Det er også en betydelig inntektssvikt.

– Det er et forferdelig høyt tall
TV 2-ekspert Mads Kaggestad tar tallene med et tungt hjerte.

– Det er et forferdelig høyt tall. Det er mye høyere enn det vi hadde trodd. Vi fryktet kanskje fem-ti millioner. Det kunne vært ille nok. Dette er langt over det vi kunne fryktet.

Kaggestad frykter også hva slags konsekvenser underskuddet vil få for norsk sykling

– Det får ringvirkninger. Vi sykkelfolk er mest opptatt av fremtiden til norsk sykkel. Så er det dette tragiske aspektet med folk som har investert penger og tid på dette, så skal ikke de få betalt for det. Det er en forferdelig side av saken.

Nyheten kommer samme dag som TV 2 kunne avsløre at det jobbes intenst for å utsette det ekstraordinære sykkeltinget som er planlagt.

– Det er sikkert tøft for Harald Tiedemann Hansen. Han har vært gjennom en voldsom påkjenning både før og etter VM. Det begynte å ulme allerede i forkant av VM. Det har vært et opprør nå som fører til et ekstraordinært sykkelting. Det kommer det bare til å bli næret mer opp under.

– Spørsmålet er hvilken ledelse som vil inn i forbundet nå når du økonomiske utsiktene kan se ut til å være dårlige. Det blir spennende å se om det finnes en løsning på hvordan sykkelsporten kan drive videre uten å dra med seg disse ringvirkningene.

– Bekrefter at jeg hadde rett til å stille spørsmålene jeg har stilt
Terje Johnsen, som er leder for NCF region sør, har tidligere uttalt seg svært kritisk til det nåværende styret i forbundet, er overrasket over det høye tallet.

– Det er veldig trist at det har gått sånn. Beløpet er mye større enn jeg hadde forventet. Jeg hadde vel tenkt 30-50, men over 50 er mye penger, sier Johnsen til TV 2.

– For min egen del bekrefter det at jeg hadde rett til å stille spørsmålene jeg har stilt.

– Det er et svimlende stort tall. Det er ufattelig stort. Vi får håpe at dette ikke går utover forbundet i stor grad. Men det er jo det jeg frykter at det kommer til å gjøre. Hva betyr dette for grasroten?

– Forsterker dette tallet behovet for å kaste det sittende styret i forbundet på det ekstraordinære tinget?

– Ja. Det bekrefter at presidenten ikke har hatt god nok kontroll, slik det fremstår. Når man har rotet det slik til, så er det ikke sikkert at den som har rotet det til bør rydde opp. Så jeg vil stå fast ved at jeg har liten tillit til presidentskapet spesielt og til styret generelt.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med sykkelpresident og president i organisasjonskomiteen Harald Tiedemann Hansen.