Pressekonferanse med justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp), politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester Steven Hasseldal om bevæpning av politiet.
Pressekonferanse med justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp), politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester Steven Hasseldal om bevæpning av politiet. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix

politidirektøren om bevæpning:

– Ikke behov for alle skal være bevæpnet til enhver tid

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener at norsk politi i hovedsak skal være ubevæpnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet (POD) mener at norsk politi i hovedsak skal være ubevæpnet, men at det er behov for å styrke grunnberedskapen ved enkelte situasjoner.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste på en pressekonferanse torsdag at han ikke anbefaler bevæpning på generelt grunnlag.

– Vi mener det ikke er behov for at alt personell skal være bevæpnet til enhver tid, men vi mener det er behov for å styrke grunnberedskapen ved enkelte situasjoner, sa Humlegård på pressekonferansen da han redegjorde for PODs høringssvar i spørsmålet om bevæpning av norsk politi.

Politidirektoratet støtter dermed bevæpningsutvalgets forslag om å ha ubevæpnet politi som hovedmodell i Norge, men åpner opp for bevæpning i noe større grad.

Delt løsning

Direktoratet støtter samtidig innspillene om å åpne opp for bevæpning i noe større grad enn etter dagens regelverk og anbefaler «områdebevæpning», som gir en lavere terskel for oppdragsbevæpning, opplyste politidirektøren på pressekonferansen torsdag.

Områdebevæpning kan åpne for bevæpning i flere situasjoner enn dagens regelverk åpner for. I Oslo gjelder dette noen patruljer i sentrumsnære områder, samt på Oslo lufthavn.

– Oslo politidistrikt er et eksempel der vi mener politimesteren kan ha behov for å heve grunnberedskapen for noen patruljer i noen områder der det er mange mennesker samlet og politiet ikke har tilgang til våpen i kjøretøyet, sier Humlegård.

I mars konkluderte bevæpningsutvalget med at politiets våpen fortsatt bør ligge innelåst i bilen. Seks av utvalgets sju medlemmer sa nei til generell bevæpning av politiet.

Beredskapstroppens tidligere leder Anders Snortheimsmoen utgjorde mindretallet som mener politiet bør bære et uladd våpen, med ammunisjon tilgjengelig.Totalt ønsker seks politidistrikt en videreføring av dagens ordning. Tre politidistrikt støtter mindretallets forslag om å bære uladd våpen.

Tidligere i november kunne TV 2 fortelle at politimesteren i Oslo snur, og vil at mannskapet hans skal ha ladd våpen på hoften, ikke nedlåst i bilen. Tre av de tolv politidistriktene er for generell bevæpning: Oslo, Vest og Trøndelag politidistrikt. Politiets sikkerhetstjeneste hudflettet rapporten til det regjeringsoppnevnte bevæpningsutvalget.

– Hvordan en modell for områdebevæpning skal innrettes må utredes nærmere, sier Humlegård. (NTB/TV 2)