SINT: Borgermester i London, Saqid Khan er illsint etter at Donald Trump har tvitret anti-muslimske videoer.
SINT: Borgermester i London, Saqid Khan er illsint etter at Donald Trump har tvitret anti-muslimske videoer. Foto: Odd Andersen Atef Safadi

Londons ordfører: – Trump er ikke velkommen i Storbritannia

Borgermester i London, Sadiq Khan, raser mot Donald Trump, etter at presidenten brukte Twitter til å promotere ekstremister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag delte president i USA, Donald Trump, tre videoer som har som hensikt å vise muslimer som voldelige ekstremister, på Twitter.

Trump, som ofte har tydd til Twitter, for å dele sine meninger, har fått enorme reaksjoner på delingen.

– Et svik

Videoene er delt via lederen for den høyreekstreme gruppen Britian First, Jayden Fransen. De viser at muslimer utøver vold, og er ikke verifisert som ekte videoer.

Nettstedet Snopes har sporet opp én av videoene, hvor det hevdes at en muslim banker opp en gutt med krykker. Men det viser seg, ifølge nettstedet, at det ikke er en muslimsk gutt – men en nederlandsk statsborger som ikke er muslim.

Fransen er flere ganger dømt for hatkriminalitet i Storbritannia.

Torsdag gikk borgermester i London, Sadiq Khan, hardt ut mot Trump.

– President Trump brukte i går Twitter til å promotere en ekstremistgruppe som kun eksisterer for å skape splittelse og hat i landet vårt, skriver Khan i en pressemelding.

Han sier både ham og det britiske folk er støtt av Trumps handlinger.

– Mange briter, som elsker USA og amerikanere vil se på dette som et svik i det helt spesielle forholdet mellom våre to land. Det gir inntrykk av at presidenten til en av våre nærmeste allierte ikke forstår at hans støtte til ekstremister undergraver verdier som toleranse og mangfoldighet – som gjør Storbritannia så bra, sier Khan.

Borgermesteren går så langt at han vil stoppe Trump i å besøke Storbritannia.

Det har vært planlagt et statsbesøk av Donald Trump, men tidspunktet har ikke vært fastslått.

– Som borgermester i en by med så stort mangfold, har jeg tidligere bedt statsminister Theresa May om ikke å invitere Trump på statsbesøk hit. Etter de siste hendelser er det enda tydeligere at et offisielt besøk fra president Trump ikke er velkomment, sier han.

Det hvite hus: – Et reelt problem

Nå mener Khan at Theresa May, som onsdag uttalte at det var galt av Trump å videreformidle videoene, burde få presidenten til å be om unnskyldning til hele det britiske folk.

Han mener også at May burde få Trump til å slette videoen fra sin Twitter-konto.

Donald Trump svarte Theresa May, på Twitter, og skrev at hun ikke burde fokusere på ham.

– Ikke rett fokus på meg. Fokuser på den destruktive radikale islamist-terroren som finner sted i Storbritannia. Vi klarer oss helt fint, skrev Trump.

Pressesjef ved Det hvite hus, Sarah Sanders, uttalte til pressen onsdag at det ikke var et poeng om videoene er ekte eller ikke.

– Uavhengig om videoen er ekte, så er trusselen reell. Det er det presidenten snakker om. Det er det presidenten har fokus på, og hvordan han skal håndtere den trusselen. De er ekte uansett hvordan du ser på det, sa Sanders, skriver CNN.